• Lääketiede
 • Ella

Vietin lauantaina kolmisen tuntia koululla harjoittelemassa erilaisia lääkärille tärkeitä taitoja. Ihan perustaidoista oli kyse, mutta jostain on aina pakko aloittaa. Päivä koostui rasteista, joita kierreltiin pareittain. Joka rastilla oli yksi ihminen varattu ainoastaan meille kahdelle, joten häneltä uskalsi kysyä kaikkea, mitä mieleen vain tuli. Kolme tuntia meni ihan silmänräpäyksessä, ja koululta lähdin täynnä uutta motivaatiota ;)

Rasteja oli yhteensä viisi kappaletta, ja jokaiseen oli varattu aikaa 30 minuuttia, mikä oli mielestäni ihan sopiva aika. Asiat ehdittiin käymään hyvin läpi, mutta puolessa tunnissa ei myöskään ehtinyt pitkästyä. Ensimmäisellä rastilla harjoittelimme neurologisen statuksen ottamista, eli käytiin läpi kaikki testit, jotka potilaalle pitää suorittaa. Tällaisia ovat muun muassa lihasvoimien ja refleksien tutkimiset sekä tasapainon testaaminen.

Toisen rastin aihe oli elvyttäminen, ja siinä kertasimme aivan elvytyksenperustaitoja, jotka ovat tärkeitä niin lääkäreille kuin kaikille muillekin ihmisille. Saimme harjoitella painelua muovisella nukella, ja lisäksi pääsimme opettelemaan defibrillaattorin käyttöä. Jos jotain rastilta piti jäädä mieleen, oli se se, että elvytys pitää aloittaa potilalle, jos hän on eloton, ei tajuton. Eloton siis ei reagoi herätyksiin, mutta hän ei myöskään hengitä. Tällöin pitää soittaa 112, ja sen jälkeen aloittaa viivyttelemättä painelu-puhallus elvytys, jota toistetaan suhteessa 30:2.

Kolmannella rastilla pääsimme auskultoimaan eli kuuntelemaan parin sydäntä ja keuhkoja. Jos jotain minun pitää harjoitella, niin se on kyllä ehdottomasti juuri auskultaatiota. Ensi vuonna tätä taitoa tulee nimittäin varmasti tarvitsemaan klinikassa, joten omatoiminen harjoittelu kotona ei olisi lainkaan pahitteeksi.

Neljäs rasti käsitteli silmänpohjan tutkimista oftalmoskoopilla. Tämä oli jo kolmas kerta toisen vuoden aikana, kun pääsin silmänpohjan tutkimista harjoittelemaan, ja oli kiva huomata, että tutkiminen tuntui paljon helpommalta kuin edellisillä kerroilla. En sitten tiedä, oliko minulla myös tuuria, kun verisuonet ja näköhermon kiinnittymiskohta, joita silmänpohjasta siis katsotaan, tulivat niin helposti esiin.

Viimeisellä rastilla kertasimme aivohermojen kliinistä tutkimista. Tätäkin harjoittelimme jo syksyllä, mutta oli todella hyödyllistä palauttaa näitä tärkeitä asioita taas mieleen. Ainakin minulla opitut asiat nimittäin pääsevät unohtumaan aika nopeasti, mutta toisaalta ne kyllä palaavat myös mieleen, kun niitä vähän kertailee. Aivohermojen toimintaa tutkitaan esimerkiksi katsomalla, pystyykö potilas liikuttamaan silmiään kynän mukana, toimiiko hänellä ilmelihakset ja kasvojen tuntoaisti, sekä kuuleeko hän ääniraudan värähtelyn paremmin ilmajohtumisen vai luujohtumisen kautta. Todella helppoja testejä kertomaan aivorungon tilasta!

Kivaa viikonloppua! Mä vietän viikonlopun Kuopiossa juhlistamassa mun siskoa, joka valmistui lääketieteen kandiksi, hurraa! :)

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

 • Lääketiede
 • Anna

Lääkisvaihto -kesäkuu Ranskassa

Eletään elokuun puoltaväliä mutta silti otsikossa jo vihjaan palaavani tässä tekstissä kesän keskelle, kesäkuuhun. Viime kesä oli elämäni kesistä...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Ella

Viides vuosi käyntiin!

Maanantaina starttasi käyntiin lääkiksen viiden vuosi! Ehdin lomailla viikon kesätöiden ja koulun alkamisen välissä, joten kouluun oli ihan kiva palata, varsinkin kun...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Kouluunpaluu / C5

Peruskoulutkaan eivät ole vielä Turussa alkaneet mutta me, tuoreet kolmannen vuoden lääketieteen opiskelijat, olemme jo palanneet opintojen pariin. Viimeinen lukukausi preklinikassa...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Kesä

Farmiksen tentin ja sisätautiopin alkukuulustelun kautta marssin lomalle - tai tarkemmin ilmaistuna kesätöihin. Viikko on nimittäin töitä jo takana ja viikko edessä ennen...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Ella

Lääkis 4/6

Jes, vihdoin se alkoi, nimittäin kesäloma! Tosin loman pituus on vain kaksi viikkoa ja sitten alkaa työt lääkärinä, mutta olen tähän kahden viikonkin hengähdystaukoon...

Lue lisää