• Lääketiede
 • Ella

Erilaiset opiskelutavat on ehkä aihe, josta riittäisi paljonkin puhuttavaa. Jokainen oppii parhaiten omalla tavallaan, mutta se miten löytää juuri itselleen se paras keino opiskella, saattaa tuottaa osalla ihmisistä paljon päänvaivaa. Itselleni tämä ei ehkä koskaan ole ollut niin suuri ongelma, mutta toisaalta olen aina käyttänyt niin paljon aikaa opiskeluun, että en tiedä, olisiko jollain muulla tekniikalla päässyt samaan tuloksiin mutta lyhyemmässä ajassa. Ajattelinkin tässä postauksessa kertoa hieman omista opiskelu tottumuksistani ja keinoista, jotka olen itse todennut hyväksi. Totta kai nämä asiat soveltuvat niin lääkisopintoihin kuin esimerkiksi biologian lukemiseen pääsykoetta varten.

Olen huomannut, että se miten opiskelen, riippuu myös opiskeltavasta asiasta. En pysty esimerkiksi itse oppimaan asioita samalla tyylillä, jos verrataan pienen nippelitiedon opiskelua tai sitten suurempien kokonaisuuksien ymmärtämistä. Olen listannut alle eri opiskelutapoja, joiden perään olen kirjoittanut itse kokemiani huomioita niistä.

Muistiinpanojen tekeminen. Itse olen lääkisopintojeni aikana tehnyt melko paljon muistiinpanoja. Muistiinpanotkin voivat erota niin paljon tekijöiden välillä, mutta itse olen kokenut, että opin parhaiten, kun kopioin omat merkintäni melko suoraan dioista. En ennen muistiinpanojen tekemistä osaa vielä asiasta paljon mitään, mutta opin siinä samalla, kun teen niitä. Aika harvoin teen niin, että opiskelen asian ensin kunnolla ja vasta sen jälkeen tekisin muistiinpanot ilman, että katsoisin apua kirjasta tai luennosta, sillä olen vain huomannut, että se ei toimi minulle. Suurimmaksi osaksi muistiinpanoni ovat ranskalaisilla viivoilla tehtyjä listauksia, mutta jos kyseessä on jokin suuri asia, josta haluan saada kokonaisvaltaisen kuvan, saatan tehdä ajatuskartan. Muistiinpanoni ovat myös yleensä melko tarkkoja, en siis tee esimerkiksi ajatuskarttoja, joissa asiat on vain kirjoitettu parilla pääsanalla.

Kirjat vs luennot. Olen itse lääkisopintojen aikana lukenut todella vähän kirjoja. Tähän on monta syytä, joista suurin syy on se, että kirjat ovat englanniksi, jonka lukeminen minulla on todella hidasta. Lisäksi minulle ei riitä se, että luen asian läpi kirjasta yksi tai edes kaksi kertaa, joten on melko ymmärrettävää, että aika loppuu kesken, jos meinaa lukea yli 500 sivuisia kirjoja moneen otteeseen. Huh, pelkkä ajatuskin jo hirvittää ;) Olenkin keskittynyt pääasiassa luentojen läpi käymiseen, ja se on riittänyt todella hyvin. Vaikka luennoitsijat kovasti ovat painottaneetkin kirjojen lukemisen tärkeyttä, on tosi asia kuitenkin se, että luennon tekijät ovat koonneet dioihin kaiken sen, mitä he itse pitävät tärkeänä ja näin luultavimmin kysyvät niitä myös tenteissä. Minulla on luennolla tietokone mukana, ja kirjoitan suoraan dioihin muistiinpanoja luennoitsijan puheesta. Kotona teen vielä yliviivauksia ja merkintöjä luentoihin. 

Omien kysymysten tekeminen. Olen nyt suunnilleen vuoden opiskellut myös niin, että kirjoitan koneelle itselleni koekysymyksiä, joihin etsin sitten vastaukset. Kysymykset vaihtelevat esseistä pieniin yksityiskohtaisiin kysymyksiin, enkä välttämättä osaa vastausta edes siinä vaiheessa, kun kirjoitan kysymyksen. Idea onkin se, että samalla kun etsin vastauksia kysymyksiin opin uutta, ja sitten säännöllisin väliajoin käyn kysymyksiä läpi ja yritän miettiä niihin vastauksia. Minulle on ainakin toiminut tämä tekniikka todella hyvin ja se on myös itselleni mieluinen tapa opiskella.

Pelkkä luennoilla kuunteleminen. Olen todennut, että ei toimi minulle. En jaksa vain istua ja kuunnella kahta tuntia putkeen, ja silloin keskittymiseni herpaantuu ja ajatukseni ovat aivan jossain muualla kuin missä niiden pitäisi olla. Kuten jo sanoin, minulla on aina tietokone mukana, ja vaikka en siihen niin paljon muistiinpanoja tekisikään, niin minua auttaa ainakin, että saan seurata luentoa siitä, ja kenties tehdä edes jotain pieniä yliviivauksia dioihin.

Erilaisten pelien tekeminen. Toimii, jos kyseessä on pieniä opeteltavia asioita ja paljon. Esimerkiksi anatomiaa lukiessani saatoin tehdä pieniä lappusia, joiden toiselle puolelle kirjoitin kysymyksen/asian, ja toisella puolella siihen vastauksen.

Kavereiden kanssa lukeminen/kertaaminen. Tämä voi olla hyödyllistä ja opettavaista, sillä usein toinen on tajunnut jonkun asian paremmin kuin itse. Lisäksi yhdessä pohdittuna asiat saattavat jäädä myös helpommin mieleen. MUTTA ongelmana on se, että tykkään lukea mieluummin yksin kuin porukassa, joten siksi en ole lukupiireilyä oikein harrastanut. Suosittelen kuitenkin niille, jotka sen kokevat mielekkääksi.

Siinä oli tärkeimmät opiskelutekniikkani. Omasta opiskelusta sanoisin vielä sen verran, että minulle kertaaminen on kaikkein tärkeintä. Käyn siis luetut asiat läpi monta monta kertaa ja vasta näin ne jäävät mieleeni. Toivottavasti teillä kaikilla lukijoilla on myös löytynyt se oma tapa opiskella, tai jos ei ole toivottavasti tästä kirjoituksesta oli kenties jotain apua.

Ihanaa joulun odotusta!

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

 • Lääketiede
 • Anna

Lääkisvaihto -kesäkuu Ranskassa

Eletään elokuun puoltaväliä mutta silti otsikossa jo vihjaan palaavani tässä tekstissä kesän keskelle, kesäkuuhun. Viime kesä oli elämäni kesistä...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Ella

Viides vuosi käyntiin!

Maanantaina starttasi käyntiin lääkiksen viiden vuosi! Ehdin lomailla viikon kesätöiden ja koulun alkamisen välissä, joten kouluun oli ihan kiva palata, varsinkin kun...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Kouluunpaluu / C5

Peruskoulutkaan eivät ole vielä Turussa alkaneet mutta me, tuoreet kolmannen vuoden lääketieteen opiskelijat, olemme jo palanneet opintojen pariin. Viimeinen lukukausi preklinikassa...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Kesä

Farmiksen tentin ja sisätautiopin alkukuulustelun kautta marssin lomalle - tai tarkemmin ilmaistuna kesätöihin. Viikko on nimittäin töitä jo takana ja viikko edessä ennen...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Ella

Lääkis 4/6

Jes, vihdoin se alkoi, nimittäin kesäloma! Tosin loman pituus on vain kaksi viikkoa ja sitten alkaa työt lääkärinä, mutta olen tähän kahden viikonkin hengähdystaukoon...

Lue lisää