• Lääketiede
 • Ella

Pari viikkoa sitten julkaisin postauksen, jossa kirjoitin vastauksia lääkiksessä opiskeluun liittyen. Tällä kertaa vuorossa on pääsykoe ja vapaa-aika. Kiitos vielä teille, jotka lähetitte kysymyksiä, musta oli niin kiva vastata niihin ja olla kenties jollekin avuksi :)

Pääsykoe

Kuinka aikaisin kannattaa alkaa lukemaan ensi vuoden pääsykokeisiin?

Riippuu tietenkin pohjatiedoista, kuinka kauan lukemiseen pitää varata aikaa, mutta itse aloitin lukemaan marraskuun alussa, ja mielestäni minulla oli hyvät pohjatiedot jo siinäkin vaiheessa, sillä lukemiseni oli pelkästään kertaamista. Kannattaa miettiä, kuinka pitkiä päiviä on valmis tekemään, kuinka paljon luettavaa on yhteensä ja niiden perusteella miettiä, milloin lukeminen olisi järkevintä aloittaa. Tietenkin voin sanoa, että jos lukemiselle ei ole esteitä, eli jos et esimerkiksi opiskele samaan aikaan jotain muuta alaa, niin kannattaa aloittaa jo melko aikaisin, sillä siitä tuskin on haittaakaan.

Ehditkö tehdä kaikki tehtävät pääsykokeessa silloin, kun pääsit sisään?

Muistaakseni ehdin tekemään monivalintoja lukuun ottamatta kaikki tehtävät, mutta    joistain tehtävistä tiesin jo siinä vaiheessa, että ne eivät olleet menneet oikein. Ehdin kuitenkin yrittämään kaikkia ja kenties saamaan pieniä irtopisteitä niistä, mitkä eivät olleet oikein. Toisaalta mielestäni pääsykokeessa on tärkeää se, että ne tehtävät mitkä ehtii tehdä, tekee huolella ja oikein, niin silloin ei edes haittaa jos yksi tai kaksi tehtävää jää tekemättä.

Mikä oli sun vahvuus pääsykokeessa?

Kenties fysiikan laskut, vaikka olenkin aina pitänyt fysiikkaa hankalana. Kun kävin katsomassa koettani, niin olin saanut kuitenkin juuri laskuista paljon pisteitä, kun taas monet biologian tehtävät, jotka olin luullut osaavani, oli mennyt väärin tai olin saanut vain puolet pisteistä. Luulen, että vahva laskurutiini ja hieman haastavampien tehtävien osaaminen olivat vahvuuksiani.

Mitä kirjoja käytit pääsykokeeseen lukemiseen?

Olenkin tainnut kirjoittaa tästä jo aiemmin täällä, mutta kertaus ei tietenkään ole pahitteeksi. Eli fysiikassa käytin fysiikka-nimistä sarjaa Sanoma Pro:lta. Lukiossa meillä oli kemiassa Neon niminen sarja, mutta sitä en lukenut pääsykokeeseen lähes lainkaan, ja biologiassa luin Bios-sarjaa. Tämän lisäksi luin ja laskin moneen otteeseen valmennuskeskuksen materiaalit läpi, jotka olivat musta todella todella hyvät!

Mitä mieltä olet ensikertalaiskiintiöstä?

Suoraan sanottuna en tykkää lainkaan, sillä musta koko kiintiösysteemi on epäreilu. Ei ole musta reilua, että niitä opiskelijoita rangaistaan, jotka ovat kenties valinneet väärän alan tai menneet kokeilemaan jotain muuta, sillä eihän voi tietää, tykkääkö jostain, jos sitä ei kokeile. Mun mielestä kenenkään ei kuitenkaan kannata ensikertalaiskiintiöiden takia jättää hakematta lääkikseen, sillä jos sinä et ole ensikertalainen, niin ei moni muukaan ole.

Vapaa-aika

Kuinka paljon sulle jää koulun jälkeen vapaa-aikaa?

Luen aika paljon myös iltaisin, mutta jää mulle silti vapaa-aikaakin, vaikea tosin sanoa suoraa tunti määrää, sillä se niin vaihtelee siitä, onko esimerkiksi tentti lähestymässä vai ei. Toisina viikkoina saatan pitää enemmän vapaata ja seuraavana lukea sitten senkin edestä. Merkittävin asia on kuitenkin se, että harvoin luen niin, että minulla olisi mikään paniikki eli lukeminen on aivan erilaista kuin pääsykokeeseen lukiessa. Kun luettava aihe on mieluisa, ei aina ole edes vastenmielistä lukea vielä iltaisinkin.

Miten pystyy vähentämään koulun/pääsykokeen aiheuttamaa stressiä?

Jokaiselle toimii tietenkin erilaiset asiat, mutta itselleni liikunta ja etenkin juokseminen raittiissa ilmassa helpottaa. Vaikka minulla olisi kuinka paljon luettavaa, olen päättänyt, että saan käydä juoksemassa joka päivä, jos niin vain haluan. Eli kannattaa siis tehdä ainakin hetki niitä asioita, joista oikeasti nauttii, niin stressikin helpottaa huomattavasti.

Mukavaa perjantaita!

 

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

 • Lääketiede
 • Anna

Lääkisvaihto -kesäkuu Ranskassa

Eletään elokuun puoltaväliä mutta silti otsikossa jo vihjaan palaavani tässä tekstissä kesän keskelle, kesäkuuhun. Viime kesä oli elämäni kesistä...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Ella

Viides vuosi käyntiin!

Maanantaina starttasi käyntiin lääkiksen viiden vuosi! Ehdin lomailla viikon kesätöiden ja koulun alkamisen välissä, joten kouluun oli ihan kiva palata, varsinkin kun...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Kouluunpaluu / C5

Peruskoulutkaan eivät ole vielä Turussa alkaneet mutta me, tuoreet kolmannen vuoden lääketieteen opiskelijat, olemme jo palanneet opintojen pariin. Viimeinen lukukausi preklinikassa...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Kesä

Farmiksen tentin ja sisätautiopin alkukuulustelun kautta marssin lomalle - tai tarkemmin ilmaistuna kesätöihin. Viikko on nimittäin töitä jo takana ja viikko edessä ennen...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Ella

Lääkis 4/6

Jes, vihdoin se alkoi, nimittäin kesäloma! Tosin loman pituus on vain kaksi viikkoa ja sitten alkaa työt lääkärinä, mutta olen tähän kahden viikonkin hengähdystaukoon...

Lue lisää