• Lääketiede
 • Ella

Moi!

Moni lääkikseen hakeva on jo ehkä päättänyt tai miettii vielä, mikä olisi juuri se oikea kaupunki opiskella lääkiksessä. Ratkaisevia tekijöitä saattaa olla sijainti, opetuksen muoto tai viimevuotiset pisterajat. Kaupungin valinnassa on tärkeää muistaa, että siellä tullaan opiskelemaan seuraavat kuusi vuotta, joten päätöstä kannattaa miettiä huolella. On hyvä muistaa, että pisterajat vaihtelevat vuosittain kaupunkien välillä, joten en suosittele vain sokeasti tuijottamaan viime vuoden pisterajoja ja sitä minne on viime vuonna päässyt alhaisimmilla pisteillä. On hyvä myös muistaa, että vaikka pääsykoe on sama joka kaupungissa, voi kokeiden arvostelu vaihdella hieman kaupunkien välillä. En osaa itse tietenkään kertoa muusta kuin Turussa opiskelusta, mutta koska kaksoissiskoni opiskelee Kuopion lääkiksessä, ajattelin vertailla hieman Turkua ja Kuopiota keskenään.

Opetusmuoto

Sekä Kuopiossa että Turussa opetus koostuu luennoista sekä pakollisista harjoitustöistä, jotka tapahtuvat pienemmissä ryhmissä. Lisäksi Turussa on joka kurssilla ollut paljon ryhmätöitä, jotka esitetään muiden ryhmien kanssa yhteisessä seminaarissa. (Helsinki ja Tampere ovat siis ainoita kaupunkeja, joissa opetusmuotona on käytössä PBL eli problem baced learning, josta kannattaa ottaa enemmän selvää, jos aikoo hakea kyseisiin kaupunkeihin.)

Dissektiot

Dissektio on opetustilanne, jossa opiskellaan esimerkiksi anatomiaa vainajan ruumiista eli kyseessä on siis ruumiinavaus. Kuopiossa dissektio on ensimmäisen vuoden talvella, kun taas Turussa se järjestetään vasta toisen vuoden syksyllä. Molemmissa kaupungeissa kaikki opiskelijat pääsevät osallistumaan dissektioihin.

Sijainti 

Turussa me lääketieteen opiskelijat opiskelemme pääasiassa omassa rakennuksessamme, medisiinassa, joka on erillään muusta yliopistosta. Koulun käytäville ei siis näe muiden tiedekuntienopiskelijoita kovinkaan usein. Kuopiossa ei taas ole erillistä rakennusta lääketieteen opiskelijoille, vaan luentoja on kaikissa yliopiston rakennuksissa. Sekä Kuopiossa, että Turussa yliopistolta keskustaan on noin kaksi kilometriä.

Klinikka

Lääkis on jaettu preklinikkaan ja klinikkaan, joista preklinikka on käytännössä pelkän teorian opiskelua. Klinikassa opetus siirtyy osittain sairaalan puolelle, ja pikku hiljaa opiskelijat saavat alkaa itse tutkimaan oikeita potilaita. Kuopiossa tämä klinikkaan siirtyminen tapahtuu kolmantena vuonna, kun taas Turussa se alkaa vasta kolmen ja puolen vuoden päästä. Täytyy myöntää, että olen hieman kateellinen siskolleni, jolla oli jo kuvaukset sairaalankulkukortteja varten, kun itselläni on preklinikkaa jäljellä vielä lähes kaksi vuotta. En kuitenkaan valita, sillä teorian opiskelu preklinikassa on mielestäni myös todella mielenkiintoista.

Opiskeltavat asiat

On selvää, että molemmissa yliopistoissa käydään läpi lähes samat asiat. Kuopiossa ensimmäinen syksy alkaa anatomialla, kun taas me Turussa aloitimme ensin solu- ja kehitysbiologiasta. Tottakai molemmissa yliopistoissa saattaa olla kursseja, joita muualla ei ole, mutta pääasissa oppimäärä on aivan sama. Esimerkiksi Kuopiossa oli ensimmäisenä syksynä fysiikkaa, kun taas meillä ei sellaista Turussa mielestäni ole lainkaan. Lisäksi esimerkiksi ruotsin kurssissa on jonkin verran eroa, sillä me Turussa menemme kolmantena vuotena haastattelemaan suomenruotsalaista henkilöä saaristoon.

Kurssikoko

Sekä Turussa että Kuopiossa opiskelijoita kyllä riittää. Turussa yleisellä puolella on 150 ja hampaalla on 50 ihmistä. Kuopiossa ainakin yleisen opiskelijamäärä on suunnilleen samoissa luvuissa.

Tässä oli nyt jotain asioita, joita mieleeni tuli. Nämä eroavaisuudet tuskin ovat mitenkään ratkaisevia kaupunkia valittaessa, mutta on ihan mielenkiintoista saada tietää, miten toisessa kaupungissa opiskellaan. Luulen, että suurin eroavaisuus juuri lääkisten välillä on se, perustuuko opetus luentoihin vai onko käytössä PBL. Siskoni, joka muutti vuosi sitten Kuopioon ilman, että tunsi kaupungista tai edes lähialueilta ketään, on viihtynyt todella hyvin ja saanut hyviä uusia ystäviä. Ei siis tarkoita, etteikö voisi viihtyä uudessa kaupungissa, jossa perhe ja vanhat ystävät eivät ole lähettyvillä. Harkitkaa siis tarkkaan, mihin kaupunkiin haette.

Hauskaa karkauspäivää kaikille! 

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

 • Lääketiede
 • Anna

Lääkisvaihto -kesäkuu Ranskassa

Eletään elokuun puoltaväliä mutta silti otsikossa jo vihjaan palaavani tässä tekstissä kesän keskelle, kesäkuuhun. Viime kesä oli elämäni kesistä...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Ella

Viides vuosi käyntiin!

Maanantaina starttasi käyntiin lääkiksen viiden vuosi! Ehdin lomailla viikon kesätöiden ja koulun alkamisen välissä, joten kouluun oli ihan kiva palata, varsinkin kun...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Kouluunpaluu / C5

Peruskoulutkaan eivät ole vielä Turussa alkaneet mutta me, tuoreet kolmannen vuoden lääketieteen opiskelijat, olemme jo palanneet opintojen pariin. Viimeinen lukukausi preklinikassa...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Kesä

Farmiksen tentin ja sisätautiopin alkukuulustelun kautta marssin lomalle - tai tarkemmin ilmaistuna kesätöihin. Viikko on nimittäin töitä jo takana ja viikko edessä ennen...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Ella

Lääkis 4/6

Jes, vihdoin se alkoi, nimittäin kesäloma! Tosin loman pituus on vain kaksi viikkoa ja sitten alkaa työt lääkärinä, mutta olen tähän kahden viikonkin hengähdystaukoon...

Lue lisää