Kauppatiede  •  03.04.2018

Singapore & ruoka

Nyt kun Singaporessa on takana n. 3 kk, niin ajattelin kirjoittaa lyhyen jutun ”paikallisesta” ruuasta. Aluksi kuitenkin mainittakoon, että kun puhutaan Singaporesta ja ruokakulttuurista, niin puhutaan oikeastaan koko Aasian ruokakulttuurista samalla kertaa. Alla olevasta kuvasta voi havannoida, miten jo ”kouluruokalakin” kerää seitsemän eri maan ruokakulttuurit saman katon alle. Alla oleva juttu on vain pinta-raapaisu muutamiin seikkoihin, mitä ruuasta tulee mieleeni. Toivon kuitenkin kuvien lisäävän käsitystä ja mikäli kysymyksiä herää voi niitä kommenttiosiossa mielellään esittää. Pyrin vastailemaan sitten parhaani mukaan,

Foodcourtit osana joka päiväistä elämää


Yksi pienistä katukeittiökeskittymistä kampuksella.

Singaporessa normaalien ravintoloiden lisäksi erittäin yleinen näky on niin sanotut Foodcourtit (joku on saattanut kuulla sanan Hawker-center). Nämä pienien katukeittiöiden keskittymät tarjoavat useimmiten ruoka-annoksia mm. Kiinalaisesta, Korealaisesta, Intialaisesta, Länsimaalaisesta ja melkeinpä mistä vain aasialaisesta kulttuurista. Positiivinen yllätys oli se, että tällainen ruokailumuoto on myös suurimmassa osassa kampusrakennuksia. Tämä sopii itselle varsin hyvin, sillä erilaisten annosten kokeileminen käy vaivattomasti ja ruuan ollessa kampuksella erittäin edullista, tulee lähes viikottain kokeiltua jotain uutta.

Ruoka on mausteista, mutta ei aina tulista


Kuvassa lähes kansallisannoksen maineen saannut Chicken Rice, jossa sievästi chilikastike eroteltuna.

Ruoka on lähtökohtaisesti mausteisempaa kuin Suomessa tarjoiltavat annokset. Tämä luonnollisestikkaan yllätä, sillä mausteisuushan on merkittävä osa aasialaista ruokakulttuuria. Toinen asia, mikä usein tulee mieleen mainittaessa esimerkiksi kiinalainen ruoka, on sen tulisuus. Singaporessa hienoa on se, että annoksen tulisuuteen voi itse vaikuttaa. Melkein mistä vain ruokapaikasta saa kysymällä annoksensa vähemmän tulisena. Eivätkä annokset lähtökohtaisestikkaan ole aina tulisia. Erityistä huomiota kiinnittäisin kuitenkin nautittaessa kiinalaista ruokaa, koska toisille kun ”medium spicy” on hieman erilainen käsite kuin meille suomalaisille. 😉

No mistä se ruoka-annos normaalisti koostuu?


Kuvassa tyypillinen ruoka-annos jossa leivitetty kana, riisi ja liemi tarjoillaan erikseen.

Kuten sanoin on annoksia aivan laidasta laitaan, mutta pääpiirteet usein mukailevat toisiaan. Annoksessa merkittävänä osana on usein riisi tai nuudeli. Tämän lisäksi yleensä mukana on jonkin näköinen kana, joka usein on joko paistettu tai uppopaistettu. Lihaakin saa erilaisissa muodoissa, joten pelkkää kanaa ei tarvitse syödä joka ikinen päivä. Usein löytyy myös niin sanottu kasvisvaihtoehto, johon sisältyy tofua ja/tai kasviksia. Olen myös huomannut, että erinäköiset leivokset ja taikinan osat ovat merkittävä osa ruokakulttuuria. Kiinalaisilta tutut mykyt ja leivokset ilmaisevat jatkuvasti olemustaan ihmisten lautasilla kouluruokalassakin.


Vain yksi sadoista erilaisista ”ruoka leivoksista” tässä täytteenä lähinnä sipulia ja jauhelihaa

Tuttuakin ruokaa on saatavilla!

Ihan täysin länsimaalaistakin ruokaa voi nauttia. Ranskalaisia ja kananrintaa tai vaikkapa lohkoperunoita ja pihviä on tarjolla niitä kaipaaville. Omastakin mielestä on mukava välillä nauttia paistettu kananpala, lohkoperunoiden ja sipulirenkaiden kera, kun on viikon ensin syönnyt erilaisia nuudeli- tai riisi-annoksia. Toisinaan ruoka voi tuntua yksitoikkoiselta, toki vietetyään ensin merkittävän määrän aikaa läpikäydessä erilaisia vaihtoehtoja, mutta sanoisin että etsimällä uutta sitä lähestulkoon aina löytää. Itselle maittavinta ruoka-annosta etsiessään voi tehdä erittäin mielenkiintoisia ja mielekkäitä löytöjä Singaporen laajasta ruoka-kulttuurista, joka jaksaa kerta toisensa jälkeen yllättää.


Pidemmillä reissuilla on välillä mukava  nauttia jotain ”ei niin aasialaisiakin”

-Jyri-

Jyri