Kauppatiede  •  04.11.2017

Vinkkejä pääsykokeeseen ja kirjoituksiin

Tervehdys!

Ajattelin tehdä pienen katsauksen siihen kaikista työläimpään osuuteen kouluun pääsemisessä, eli luku-urakkaan! Ihan aluksi haluan huomauttaa, että a) hain itse kauppikseen pääsykokeen kautta, joten tilanne tänä vuonna on hieman erilainen, ja b) kaikki vinkkini perustuvat omiin ja toisilta kuulemiini kokemuksiini – jokaisella on oma tapa opiskella ja nämä neuvoni eivät ole ehdottomia totuuksia!

Joten, mennäänpä asiaan.

  1. Järjestä lukemiselle aikaa. Itse olin töissä samaan aikaan kun luin, joten se ei ole missään nimessä mahdotonta! Mutta sen voin sanoa, että haastavaa se kylläkin on. Itse mietin tuolloin, että töissä oleminen ei haittaa, koska töissä saa taukoa lukemiselle ja toisaalta vapaapäiviä. Mutta todellisuus ei kuitenkaan vastannut odotuksiani. Työtkin vievät nimittäin paljon energiaa. Niinpä työpäivät eivät todellakaan olleet vapaapäivä, vaan söivät itseltäni paitsi vapaapäiviäni, myös lukupäiviä. Joten pohdi tarkasti töissä samaan aikaan olemista valmistautuessasi pääsykokeisiin/kirjoituksiin!
  2. Pidä vapaapäiviä. Uskon, että yksi keskeinen syy miksi en päässyt kouluun ensimmäisellä kerralla oli juurikin vapaapäivien puute. Paloin loppuun. Älä siis toista virheitäni, vaan pidä hyvällä omatunnolla vapaapäiviäkin! Aivot tarvitsevat lepoa, jotta ne kykenevät vastaanottamaan uutta tietoa. Älä siis stressaa vapaapäivinäsi lukemisesta, vaan keskity vain iloisiin asioihin.
  3. Vietä aikaa perheesi ja ystäviesi kanssa. Tämä liittyy osittain edelliseen kappaleeseen vapaa-ajasta. Nauraminen vatsa kippurassa ystävien seurassa tai terapiatuokio äidin kanssa pääsykoepaineista ovat parasta lääkettä lukustressiin. Hyödynnä siis tukiverkkoasi! Ja edelleen, älä tunne vapaista hetkistäsi huonoa mieltä! Pääsykokeissa onnistuminen ei ole kiinni parista vapaapäivästä viikossa.
    Kävimme ystävieni kanssa Tahkolla pidennetyllä viikonloppureissulla hellittämässä hiukan pääsykoestressiäni
  4. Tee lukusuunnitelmia. Tavoitteena on tietenkin pysyä suunnitelmissa, mutta älä myöskään stressaa, jos et täysin siihen kykene. Itsekin tein jatkuvasti uusia. Aika ajoin tuli yllätyksenä menoja, jotka muuttivat suunnitelmia. Toisaalta oli myös päiviä, jolloin ei vain pystynyt lukemaan, jolloin vapaat ja lukupäivät muuttuivat. Itselleni lukusuunnitelmien suurin hyöty oli ehkä siinä, että tiesin missä lukemisissani mennään; kuinka paljon on aikaa kunkin kirjan lukemiseen, tehtävien tekoon ja kertaukseen.
  5. Mieti lukupäiviä työpäivinä. Tällä tarkoitan sitä, että lue lukupäivinäsi mielellään kahdeksan tuntia taukoineen. Päätä tietty aikaväli, jolloin luet. Itselläni se oli kello 10-18.
  6. Pidä viikossa 1-3 vapaapäivää. Vapaapäiviä voi olla enemmän luku-urakan alussa, kun vasta tutustut kirjoihin. Vastaavasti mitä lähempänä koe on, sitä vähemmän vapaapäiviä kannattaa viettää. Loppuviikkoina itselleni riitti yksi vapaapäivä viikossa. Toisaalta itse lukeminenkin on tuolloin kevyempää, koska se on lähinnä kertausta.
  7. OPISKELE MONIPUOLISESTI. Yliviivaa värikkäillä tusseilla, tee mind-mappeja, kiinnitä seiniin tarralappuja keskeisistä termeistä, kirjoita kirjoihin omia muistiinpanoja, nauhoita äänelläsi kirjan asioita ja kuuntele samalla käydessäsi lenkillä ja niin edelleen. Itselläni muistamisessa auttoi myös se, että vaihdoin välillä paikkaa, jossa luen. En sano, että sinun tulisi käyttää näitä kaikkia keinoja. Mutta jos et vielä täysin tiedä, miten opit parhaiten, kokeile vähän kaikkea. Itselläni parhaiksi opiskelumenetelmiksi muodostui yliviivaus väritusseilla ja ahkera muistiinpanojen tekeminen. Selvitä, mitkä ovat omat opiskeluvahvuutesi! Laitoin postauksen loppuun opiskelutyyliartikkelin, jonka avulla voit pohtia omaa oppimistasi analyyttisemmin.
    Yliviivaustusseja kului monta kevään aikana!
  8. Kun opiskelet, pidä taukoja. Toisaalta kun sinulle tulee lukuflow, hyödynnä se! Mutta periaatteessa aivot kykenevät yhtäjaksoisesti keskittymään vain puoli tuntia kerrallaan. Eli etenkin päivinä, kun lukeminen uuvuttaa, muista pitää runsaasti taukoja. Itselläni tauot kestivät 5-10min kerrallaan.
  9. Muista liikkua. Mikään ei pidä aivoja virkeämpänä kuin liikunta. Olipa se sitten kävelyä tai salilla käymistä.
  10. Harkitse valmennuskurssin käymistä. Itse kävin Valmennuskeskuksen lähiopetuksellisen valmennuksen, jossa käytiin viikottain luennoilla. Valmennuskeskuksen pääsykoemateriaalit sisältävät myös paljon lisää lukemista auttavia tekniikoita, jotka helpottivat ainakin omaa opiskeluani. Lisäksi luenoilla käyminen piti lukemisessani rytmin ja auttoi kertaamisessa.

Tässä oli siis minun näkökulmastani tärkeimmät opiskeluun liittyvät neuvot, joita syvällä kokemuksen rintaäänellä suosittelen! Käyhän myös tsekkaamassa Valmennuskeskuksen omien tutoreiden lukuvinkit, mikäli haluat lukea aiheesta vielä lisää. Linkki löytyy alhaalta 😉

Terkuin

Netta

Netta