Tällä videolla Tampereen yliopistosta kauppatieteen maisteriksi valmistunut Tero Laiho esittelee oleellisimmat valintakoetiedot vuonna 2017 sekä Valmennuskeskuksen tarjoamat kauppatieteiden valmennuskurssit vuonna 2017.
Terolle voi esittää suoraan kysymyksiä Valmennuskeskuksen tarjoamista kursseista ottamalla yhteyttä soittamalla numeroon 02 07 280 355 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen tero.laiho@valmennuskeskus.fi.  


Kauppatiedettä voi opiskella seuraavissa yliopistoissa:
 • Aalto-yliopisto (Helsinki, Mikkeli*)
 • Turun yliopisto (Turku, Pori)
 • Lappeenrannan teknillinen yliopisto
 • Oulun yliopisto
 • Tampereen yliopisto
 • Vaasan yliopisto
 • Itä-Suomen yliopisto (Joensuu, Kuopio)
 • Jyväskylän yliopisto
 • Svenska Handelshögskolan (ruotsinkielinen*
 • Åbo Akademia (ruotsinkielinen)* 

*Mikkelissä opinnot suoritetaan kokonaisuudessaan englanniksi. Mikkeliin haetaan opiskelemaan ylioppilasarvosanoilla tai SAT-testillä. SAT-testi mittaa soveltuvuutta alalle ja siinä mitataan kielellistä sekä matemaattista osaamista. Lisätietoa SATtesteistä löytyy Aalto-yliopiston verkkosivuilta. 

*Ruotsinkielisiin koulutuksiin hakiessa on eri pääsykoemateriaalit ruotsiksi kuin suomenkielisiin. Valmennuskeskus ei suosittele hakemista sekä suomen- että ruotsinkieliseen koulutukseen, koska tällöin opiskelija joutuu opiskelemaan kahdet pääsykoemateriaalit.

Yhteisvalinta

Samalla valintakokeella voi hakea 1-6 kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan piirissä olevaan yliopistoon. 

Kauppatieteelliseen on tullut uusi kiintiö, todistusvalintajono, jossa otetaan 20 prosenttia hakijoista suoraan ylioppilastodistuksen perusteella. 50 prosenttia hakijoista otetaan sisään yhteispistejonosta (valintakoe ja ylioppilastodistus) ja loput 30 prosenttia paikoista on tarkoitettu koepistejonosta (pelkät koepisteet huomioidaan) 

Nykyään kauppatieteellisen alan opinnoissa pääaine valitaan vasta opintoja suorittaessa, mutta Turun kauppatieteellisessä tiedekunnassa on eräs poikkeus - Kansainvälinen johtaminen ja yrittäjyys -linjalle haettaessa erikoisuutena on haastattelu valintakokeen lisäksi.

Ensikertalaiskiintiön mukaan sisään pääsevistä opiskelijoista ensikertalaisia* otetaan kauppatieteelliseen tiedekuntaan 60 prosenttia.  

*ensikertalainen on sellainen henkilö, joka ei ole aiemmin suorittanut Suomen koulutusjärjestelmän mukaista korkeakoulututkintoa tai on vastaanottanut korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan kevätlukukaudelle 2014 tai sitä ennen (mutta ei ole valmistunut).

Yhteisvalinnasta voi lukea lisää tältä sivulta: www.kauppatieteet.fi

Kauppatieteellisen valintakoe

Valintakokeet ovat perinteisesti olleet monivalinta- sekä oikein/väärin-tyyppisiä tehtäviä. Oikeasta vastauksesta annetaan pisteitä sekä vääristä vähennetään. Vastaamatta jättämisestä annetaan nolla pistettä. Valintakokeen maksimipistemäärä on 40 pistettä. Valintakokeesta on saatava vähintään 10 pistettä.

Valintakoekirjojen aiheet matematiikkaa lukuun ottamatta ovat pääosiin lukion oppimäärän ulkopuolella.

Vuonna 2017 haussa kirjojen aiheet ovat:

 • Johtaminen ja markkinointi
 • Laskentatoimi ja rahoitus
 • Kansantaloustiede*
 • Talousmatematiikka* (lukion lyhyen oppimäärän talousmatematiikan kurssi)* 

*Vuoden 2016 painoksessa oli paljon virheitä, joten Valmennuskeskukselta suositellaan uuden korjatun kirjan hankkimista keväälle 2017.

*Pääsykokeen kannalta olennaisia osaamisalueita talousmatematiikassa ovat talousmatematiikassa käytettyjen käsitteiden ymmärtäminen, matemaattiset valmiudet oman talouden suunnitteluun, laskennallinen pohja yrittäjyyden ja taloustiedon osaamiseen sekä tilastollisten menetelmien soveltaminen. Keskeisiä sisältöjä ovat indeksi-, kustannus-, rahaliikenne-, laina- sekä verotuslaskelmat sekä taloudellisiin tilanteisiin soveltuvat matemaattiset mallit lukujonojen ja summien avulla.

Lisätietoa kevään 2017 yhteisvalinnasta löytyy sivulta http://www.kauppatieteet.fi/kevaan-2017-yhteisvalinta/. Ennakkotietoa vuoden 2018 yhteisvalinnasta löytyy sivulta http://www.kauppatieteet.fi/ennakkotietoa-kauppatieteellisen-alanyhteisvalinnasta-kevaalla-2018/.


Valmennuskeskus ottaa kursseissaan huomioon eri osa-alueiden ilmoitetut painotukset – kirjoja ostaessa kannattaa ottaa huomioon kirjan painoversio.


Yleisiä kysymyksiä liittyen kauppatieteellisen pääsykokeeseen

Kuinka monta kertaa kirjat pitää lukea?

Kauppatieteen puolella yleinen työmäärä sisäänpääsyä varten on noin 300-400 tuntia. Kirjojen laaja osaaminen on enemmänkin laatu- kuin määräkysymys. Kirjoja lukiessa kannattaa asettaa itselleen kysymyksiä: Mitä minulle jäi juuri mieleen? Mihin suureen kokonaisuuteen tämä kuuluu? Voinko linkittää juuri oppimani tiedon omaan elämääni?


Mikä on arvostetuin paikka? 

Tero Laiho painottaa, että opetus on laadukasta ja tasaista joka yliopistossa, eikä Helsinki ole parempi kuin muut kauppatieteelliset yliopistot. Työnsaantiin vaikuttavat aivan muut tekijät, kuin opintojen suorittamiskaupunki – työnantajat tietävät, että joka yliopistossa opetus on korkeatasoista. 

Kysytäänkö kokeessa pieniä yksityiskohtia? Onko lukeminen pelkkää ulkoa opettelua?   

Valtaosa kysymyksistä tulee tärkeimmistä sekä olennaisimmista asioista. Lukemista haastavoittaa tosin se, että etenkin ensimmäistä kertaa lukiessa voi olla vaikea hahmottaa, mikä on tärkeintä sisältöä. Vanhoista valintakokeista voi huomata, että tehtävät ovat soveltavia, joten pelkkä ulkoa opettelu ei riitä! 

Yleisin syy jäädä ilman opiskelupaikkaa on se, että hakija ei tiennyt kuinka paljon töitä olisi pitänyt tehdä.

Valmennuskeskuksen tarjoamien valmennuskurssien sisältö

Valmennuskeskuksen valmennuskurssien kokonaisuus koostuu seuraavista asioista:

 

 1. Pääsykoevalmentautumisen työkalut -johdantoluettelo

  Valmennuskurssien kurssit alkavat Pääsykoevalmentautumisen työkalut johdantoluennolla. Luennolla sinut opetetaan suunnittelemaan opintojesi ohjaamisen siten, että luku-urakka alkaa jouhevasti. Luennolla käsitellään muun muassa oikean asenteen etsimistä, ajanhallintaa, tehokasta valmistautumista sekä kerrotaan lukusuunnitelman teosta sekä sen merkityksestä!

 2. Aineopetus asiantuntijaopettajien johdolla 

  Kursseilla on joka aineessa oma asiantuntijaopettaja, jonka ohjauksessa oivallat pääsykokeen kannalta olennaisimmat asiat. Opettajat käyvät kirjat läpi esimerkkien avulla, antavat koti- sekä tuntiharjoituksia, sekä analysoivat yhdessä hakijoiden kanssa vanhoja pääsykoekysymyksiä. Opettajilla on kauppatieteellinen tausta – jokaisen opettajan taustat löydät Valmennuskeskuksen verkkosivuilta.

 3. Harjoituspääsykokeet

  Kurssin aikana tehdään 4-7 harjoituspääsykoetta. Harjoituspääsykokeiden anonyymit tulokset voi nähdä kaikilta kauppatiedekursseilta ympäri Suomen – näin voit verrata omaa edistymistäsi suhteessa muihin kurssilaisiin.

 4. Videoluennot

  Jokaiseen lähiopetuskurssiin kuuluu videoluennot, ne ovat käytettävissä rajoituksetta aina valintakoepäivään asti.

 5. Sähköinen oppimisympäristö

  Käytössäsi on myös sähköinen oppimisympäristö, joka sisältää mm. kysymysvastausosion, itseopiskelumateriaalia, lisätehtäviä sekä opettajien luentorungot.

 6. Kurssilaisen itseopiskelumateriaali

  Itseopiskelumateriaali sisältää Kohti opiskelupaikkaa -oppaan, teoriatiivistelmät kaikista valintakoekirjoista, noin 1000 harjoitustehtävää vastauksineen sekä vanhat valintakokeet vuosilta 2012-2016

 7. Tutorointi

  Henkinen tuki on tärkeää koko hakuprosessissa – Valmennuskeskus tarjoaa parhaan mahdollisen teoriaopetuksen lisäksi tutorin, joka auttaa pyrkimistä sekä opiskelua koskeviin kysymyksiin sekä kannustavat joka vaiheessa.

   

Muita blogipostauksia

 • Kauppatiede
 • Gerda K.

Kauppiksen valmennustestaaja: Gerda

Hei! Olen Gerda ja olen 22-vuotias yrittäjä. Asun Espoossa ja haen pääsykokeella ensisijaisesti Aalto-yliopistoon. Osallistun tänä vuonna Valmennuskeskuksen kauppatieteiden...

Lue lisää
 • Kauppatiede
 • Tommi

Ensimmäinen syksy Aalto-yliopistossa

Tervehdys! Ja tervetuloa lukemaan blogiani. Kerron tässä postauksessa opintosyksyn aloituksesta ja opinnoista Aalto-yliopistossa, kun nyt vihdoinkin on aikaa syksyn kiireiltä kirjoitella...

Lue lisää
 • Kauppatiede
 • Jyri

Kaksi kuukautta töissä ja yksi lomalla

Moikka taas pitkästä aikaa! Allekirjoittanut bloggailija on viimeiset kuut ollut työntouhussa ja viettänyt toki myös ansaittua kesälomaakin. Ohessa hieman kuulumisia viimeisiltä...

Lue lisää