Kuten viime blogissani lupasinkin,  tämänkertainen kirjoitelma avaa viime kevään kesätöiden hakuprosessiani.

Jokainen nuori, joka on joskus hakenut kesätöitä tietää miten vaikeaa on lähestyä yrityksiä ja työnantajia ilman mitään olemassa olevaa kontaktia. Itse olen työskennellyt lyhyen ikäni niin rakennustyömaalla, kaupan kassalla, liittymämyyjänä, kuin ihan ”oikeassa” toimistotyössä. Silti tuntuu, että joka kevät sama ongelma on vastassa, kun yrittää löytää työtä tulevalle kesälle. Kaikki kesäntyötä hakevat tietävät mistä ns. kiikastaa.

Yleensä yritykset julkaisevat nettisivuillaan kesätyöpaikkoja tammi-maaliskuun aikana, joilloin ”jaossa” on tuhansia mahdollisuuksia päästä töihin. Esimerkiksi keväällä 2012 Sonera ja Fortum olivat erityisesti panostaneet palkkaamaan kesätyöläisiä useita satoja. Kaikki siis kuullostaa olevan kohdallaan ja paikkoja riittää niitä haluaville, vai?

Kaikki tietävät miten luovuuden tuskan iskee kirjoittaessaan kesätyöhakemustaan. Oletettavasti ihmisillä pyörii seuraavia kysymyksiä mielessään: Mitä minun pitäisi kirjoittaa hakemukseeni? Kirjoitanko asioista mitä osaan ja tiedän, vai pitäisikö minun yrittää kehaista itseäni enemmänkin, kuin mitä suomalaiset ovat tottuneet tekemään? Vai olisiko oikea vaihtoehto heittää koko hakemus ihan läskiksi ja värittää koko paperi sateenkaaren väreillä? Eihän sitä muuten erotu sadoista ja taas sadoista muista hakijoista, eikös?

Viime keväänä Oulussa pidettiin opiskelijoiden ja muutaman HRM -henkilön välillä foorumitilaisuus, jossa käytiin läpi kesätöitä, niiden hakemista ja itse haastattelutilannetta. Yksi nimeltämainitsematon henkilö kertoi omasta opiskeluajastaan, joilloin hän oli päässyt Nokia Siemens Networksille kesätöihin. Kyseisellä henkilöllä ei ollut tätä ennen aikaisempaa työkokemusta kyseiseltä toimialalta. Kuitenkin hakija oli valittu satojen hakijoiden joukosta kyseiseen työhön. Miksi? Henkilö oli ihmetellyt asiaa ja kysynyt tätä esimieheltään. Esimies oli sanonut, että taasen hänen esimiehensä oli pyytänyt häntä valitsemaan satojen hakijoiden joukosta sattumalta ensimmäisen naispuolisen alaa opiskelevan henkilön ja palkkaamaan hänet. Toisin sanottuna, koska hakemuksia oli ollut liikaa, kenelläkään ei ollut aikaa lukea vastaanotettuja hakemuksia. Tarinankertoja olikin antanut seuraavana vuonna omalle kaverilleen kyseisen esimiehen yhteystiedot ja pyytänyt häntä suoraan soittamaan esimiehelle, koska oletettavaa oli, ettei esimiehellä ole aikaa lukea seuraavanakaan keväänä ihmisten lähettämiä kesätyöhakemuksia.

Mitä juuri mietimmekään aikaisemmassa kappaleessa? Ainiin! Mitä minun pitäisi hakemukseen kirjoittaa? Samapa tuo, ei kukaan sitä lue kuitenkaan. Masentavaa? Kyllä! Kesätöiden saaminen näistä suurista yrityksistä kuten Sonera tai Fortum on kuin lottovoitto. Hetkinen, onko lottovoitto päästä töihin? Pelkästään Fortumille haki vuonna 2012 kesätöihin noin 6500 ihmistä! Kyllä, työn saaminen on ilmeisesti lottovoitto.

Totuus onkin, että työtä hajalavien katseet kannattaa pyrkiä suuntaamaan näistä suurista yrityksistä toisaalle. Suomen yrityksistä on 93% pk-yrityksiä. Tämä tarkoittaa, että töitä on olisi mahdollisesti tarjolla muuallakin, kuin isoissa yrityksissä. Mitä tulee lähestymistapaan, pienissä yrityksissä johdon kiinni saaminen on helpompaa. Puhelinnumeron, sähköpostin, tai vaikkapa postiosoitteen löytäminen on helpompaa, joka mahdollistaa henkilökohtaisemman lähestymisen. Parhaimpia taktiikoita kuulemman onkin vain kävellä yritykseen sisälle ja pyytää saada keskustella kesätyömahdollisuuksista.

Itse en voittanut tälläkään kertaa edellä mainituissa lottoarvoinnoissa. En päässyt mainittuihin suuriin yrityksiin pyörittämään papereita, mutta pystyin ensimmäistä kertaa elämässäni käyttämään hyväksi aikaisempia kontaktejani. Kun tulin takaisin Suomeen Ranskan vaihtojaksoltani, kesätöiden hakeminen oli käytännössä mahdoton tehtävä. Satuin kuitenkin pääsemään palkattomaan harjoittelutyöhön yhteen oululaiseen pk-yritykseen. Kyllä, palkattomaan! Tämä kokemus kuitenkin tarjosi minulle mahdollisuuden osoittaa potentiaalisuuteni.

Kun kevät 2012 koitti ja tuntui, että kaikkiin mahdollisiin paikkoihin työhakemukset on laitettu, saamatta ilman vastauksen vastausta, kortit olivat vähissä. Päätin kuitenkin soittaa edelliseen kesätyöpaikkaani ja yllätyksekseni he halusivat tällä kertaa palkata minut tulevalle kesälle. Työjakso oli tosin vain kuusi viikoa, eikä palkallakaan päässyt hirveästi juhlimaan. Voin kuitenkin hyvällä omallatunnolla sanoa, että vaikka lottovoitto meni tällä kertaa sivusuun, voitin kuitekin Jokerissa. Parempi sekin, kuin ei mitään.

Teemu

Muita blogipostauksia

  • Kauppatiede
  • Gerda K.

Kauppiksen valmennustestaaja: Gerda

Hei! Olen Gerda ja olen 22-vuotias yrittäjä. Asun Espoossa ja haen pääsykokeella ensisijaisesti Aalto-yliopistoon. Osallistun tänä vuonna Valmennuskeskuksen kauppatieteiden...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Tommi

Ensimmäinen syksy Aalto-yliopistossa

Tervehdys! Ja tervetuloa lukemaan blogiani. Kerron tässä postauksessa opintosyksyn aloituksesta ja opinnoista Aalto-yliopistossa, kun nyt vihdoinkin on aikaa syksyn kiireiltä kirjoitella...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Jyri

Kaksi kuukautta töissä ja yksi lomalla

Moikka taas pitkästä aikaa! Allekirjoittanut bloggailija on viimeiset kuut ollut työntouhussa ja viettänyt toki myös ansaittua kesälomaakin. Ohessa hieman kuulumisia viimeisiltä...

Lue lisää