Kiireisen ensimmäisen päivän jälkeen hommat alkoivat luistamaan. Olin saanut käsiini koulun tarjoaman opiskelijakortin, jolla pääsen sisään koulun ruokalaan, kirjastoon, sekä urheiluhalliin. Lisäksi olin saanut itselleni wlan tunnukset, jotta pääsin ilmoittamaan ystävilleni perille pääsystä. Samalla viikonlopun aikana minun tuli selvittää, milloin ensimmäiset luentoni ovat ja minkälainen lukujärjestys tulevalle syksylle on muodostumassa.

ISEP-vaihto-ohjelma vaatii vaihto-opiskelijaa valitsemaan vähintään neljä kurssia, jotta opiskeluviisumi Yhdysvaltoihin voidaan hyväksyä. Itse olin valinnut kaksi markkinoinnin kurssia, yhden laskentatoimen ja yhden rahoituksen kurssin. Valitsemani kurssit olin aikaisemmin tarkastellut koulun sivuilta, sekä tutkaillut googlen avulla kursseja pitävien opettajien saamia arvosteluja. Opettajien saamien palauttaminen onkin Yhdysvalloissa yleistä ja arvosteluja opettajista voi löytää useimmilta sivustoilta.

Ensimmäisillä luentokerroilla saimme lyhyen esittelyn kustakin kurssista, sekä tarkat ohjeet sille, miten kurssi tulee suorittaa. Suurimpana yksittäisenä havaintonani oli, että tunneilla on ns. luentopakko, joka eroaa suuresti Suomalaisesta käytännöstä. Toisena eroavana seikkana on oppikirjat, jotka tuli ostaa itse.

Koulussa on tarjolla kirjasto, mutta sieltä oppikirjojen lainaaminen ei onnistu, koska niitä ei siellä ole. Kirjat tulevat yllättävän kalliiksi ja ovatkin iso bisnes Yhdysvalloissa. Onnekseni toisella markkinoinnin kurssilla, minun ei tarvinnut ostaa kirjaa, vaan kurssi toteutettiin projektiluontoisesti. Laskentatoimen kirjan onnistuin vuokraamaan käytettynä kirjaliikkeestä hintaan 30€, mutta rahoituksen ja toisen markkinoinnin kirjan jouduin ostamaan omakseni. Uutena kyseiset kaksi kirjaa olisivat maksaneet koululla sijaitsevassa kirjakaupassa noin 150€ kappale, sekä pelkkä kirjojen lainaaminenkin 60-70€. Onneksi löysin kirjat Amazonista ja jouduin pulittamaan niistä yhteensä noin 150€. Näin ollen kirjakuluihin meni 180€, josta pienen osan tulen saamaan takaisin, kun myyn ostamani kirjat takaisin kirjakauppaan. Mitään suurta rahasummaa ei tiettävästi ole odotettavissa, mutta mahdollisuutta kuljettaa kirjoja kotiin matkalaukkujen painorajoitusten puitteissa ei valitettavasti ole. Kuitenkin koen, että kyseinen kirjoihin käytetty summa on pieni, sillä meitä ohjeistettiin ennen tänne tuloa, että meidän tulee varautua 400-500e kirjakuluihin. Mikäli siis joku tuumailee opiskeluja Yhdysvalloissa, tähän kannattaa muistaa varautua, koska kirjojen hankkiminen on pakko, eikä Suomessa tuttua prujukäytäntöä ole.

Itse kurssit ovat erittäin mielenkiintoisia ja opettajat ovat erittäin innostuneita opettamaan. Lisäksi kaikilla opettajillani on oikeaa kokemusta liike-elämästä, eikä he ole vain professoreja, jotka eivät ole päivääkään tehneet ”oikeita” töitä. Samalla opettajilla ei ole samanlaista akateemista tutkimuspakkoa yliopiston puolesta, vaan opettajat ovat omistautuneet aidosti oppilaittensa kouluttamiseen ja heistä huolehtimiseen. Luennoilla ei siis tule ikävä oman kouluni opettajia, jotka ovat enemmän kiinnostuneita tieteellisten artikkeleiden pyörittämisestä, kuin siitä, miten asiat tulisi hoitaa yritysmaailmassa.

Kurssini tarjoavat verrattaen Suomeen aika paljon hommaa. Esimerkiksi laskentatoimen kurssilla on joka kerta joko pistokoe, isompi koe, tai ryhmätyön palautus. Myös muut kurssit tarjoavat useita kokeita, sekä ryhmätöitä. Tämäkin käytäntö eroaa suuresti totutusta, kun kotona kurssit sisältävät vain lopputentin ja ehkäpä pienimuotoisia ryhmätöitä. Kokeet sinänsä eivät ole kuitenkaan liian vaikeita ja suurin osa opettajista suosii monivalintakysymyksiä, jossa väärästä vastauksesta ei menetä pisteitä. Näin ollen pitkien ja tuskaisten esseitten kirjoittamiselta on ainakin toistaiseksi vielä vältytty.

Sinänsä opiskelutapa täällä on erittäin hyvä, koska uskon opittujen asioiden jäävän paremmin mieleen tällä tavalla, kun asioita joutuu kertaamaan joka viikko. Samalla kuitenkin tapa on erittäin kuluttavaa ja opiskelumotivaation kasaaminen voikin olla päivästä riippuen hyvin vaikeaa. Eli mikäli jollain on tavoitteena vaihdossa vain sosiaalisoitua ihmisten kanssa ja bilettäminen, suosittelen hakeutumaan Erasmus-vaihtoon, jossa opiskelua ei oteta niin tosissaan, kuin täällä (omakohtaista kokemusta myöst tästä).

Näillä kuulumisilla taas seuraavaan kertaan!

Teemu

Muita blogipostauksia

  • Kauppatiede
  • Gerda K.

Kauppiksen valmennustestaaja: Gerda

Hei! Olen Gerda ja olen 22-vuotias yrittäjä. Asun Espoossa ja haen pääsykokeella ensisijaisesti Aalto-yliopistoon. Osallistun tänä vuonna Valmennuskeskuksen kauppatieteiden...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Tommi

Ensimmäinen syksy Aalto-yliopistossa

Tervehdys! Ja tervetuloa lukemaan blogiani. Kerron tässä postauksessa opintosyksyn aloituksesta ja opinnoista Aalto-yliopistossa, kun nyt vihdoinkin on aikaa syksyn kiireiltä kirjoitella...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Jyri

Kaksi kuukautta töissä ja yksi lomalla

Moikka taas pitkästä aikaa! Allekirjoittanut bloggailija on viimeiset kuut ollut työntouhussa ja viettänyt toki myös ansaittua kesälomaakin. Ohessa hieman kuulumisia viimeisiltä...

Lue lisää