Oi kohta se alkaa – pääsykoekevät! Muistelen omaa pääsykoekevättäni haikein mielin. Se oli kultaista aikaa! Jep, näin jälkeenpäin on helppo sanoa.

Hain kauppakorkeakouluun suoraan lukion jälkeen, samana keväänä kun valmistuin ylioppilaaksi. Olin sanonut jo useamman vuoden ajan kaikille, että kun pääsen lukiosta niin minähän menen Kauppikseen ja se on varma. Lukion viimeisimpinä lukukausina motivaatio lukemiseen ja opiskeluun oli kuitenkin lopahtanut ja vietin enemmän aikaa töissä kuin tunneilla. Abivuonna yo-kirjoituksia kiinnostavampaa oli se kaikki muu: myin lippuja lukiolaisbileisiin, järjestin penkkareita, tilasin abiverkkarit, myin munkkeja abien kiskalla… Vakuutin koko ajan itselleni, ettei yo-kirjoituksilla ole mitään väliä, sillä menenhän Kauppikseen ja sinne pääsee yhteispisteiden lisäksi suoraan vain pääsykoepisteillä, jos pääsykokeessa saa kaikki oikein.

No, koska motivaatio oli pyöreä 0, kirjoitukset olivatkin minulta melkoinen alisuoritus verrattuna esimerkiksi lukion päättötodistukseen. Pakoilin kirjoituksiin pänttäämistä menemällä kirjastoon yhdessä kaverien kanssa, jolloin ”lukeminen” oli siis täysin kirjaston järjestyssääntöjen vastaista toimintaa. Olin hankkinut jo heti syksyllä Kauppiksen pääsykoekirjat, joiden selailu veikin usein voiton ruotsin ja fysiikan kirjoista. Pääsykoekirjat kuumottivat jatkuvasti työpöydällä ja koska niiden lukemiseen ei olisi vielä ollut aikaa eikä ”lupaa”, ne kiinnostivat entistäkin enemmän. Ylioppilaskirjoitusten päätyttyä olin jo lukenut kaikki pääsykoekirjat kertaalleen läpi.

Perusteellisen valmennuskurssitarjonnan vertailun jälkeen päätin osallistua huhtikuun alussa alkaneelle Valmennuskeskuksen Kauppatiede Aamu –valmennuskurssille. Valmennuskurssille osallistuminen oli oma valintani ja kukaan kavereistani ei tullut samalle kurssille, mistä olin oikeastaan salaa ihan iloinen. Saisin keskittyä rauhassa omaan oppimisprosessiini, eikä tarvitsisi huolehtia ystävien menestymisestä.

Aamuluennot saivat päivän hyvin käyntiin ja lukurytmiin pääseminen tuntui hurjan hyvältä. Olin ylpeä itsestäni, kun pystyin taas lukion loppuromahduksen jälkeen motivoitumaan oppimisesta. Tykkäsin lukea yksin, koska vain silloin pystyin keskittymään täysillä. Hakuprosessi oli muutenkin minulle hyvin henkilökohtainen asia, täytyihän minun lunastaa odotukset, joita olin itse luonut jo lukion ensimmäisestä vuodesta alkaen. Pääsykokeiden jälkeen tajusin, kuinka paljon opiskelupaikan saamisessa kyse oli myös omasta itsetunnostani: Halusin näyttää itselleni, mihin pystyn, tehdä päätöksiä joissa pysyn ja ottaa vastuuta elämästäni.

Näin jälkeen päin ajatellen tärkeimmät tekijät pääsykokeessa onnistumiseen ovat mielestäni motivaatio, usko itseensä ja keskittyminen kevään ajan unelman toteuttamiseen. Näe itsesi jo sisällä haluamassasi opiskelupaikassa ja ole itsevarma sisäänpääsystäsi. Silloin teet kaikkesi tämän eteen. Itse olin päättänyt jo lukion ensimmäisenä vuonna meneväni Kauppikseen. Jos oikeasti haluat opiskelemaan Kauppikseen, kiinnostut aidosti kirjoista ja motivoidut oppimaan asiat.

Entä kuinka monta kertaa kirjat pitää lukea läpi? Itse luin 2-3 kertaa, toiset lukevat 5. Kirjojen läpilukeminen ei ole mikään mittari, vaan asioiden osaaminen. Oman oppimistyylin löytämiseen kannattaa panostaa, niin käytät vähäisen aikasi siihen, mistä on eniten sinulle hyötyä.

Muita blogipostauksia

  • Kauppatiede
  • Gerda K.

Kauppiksen valmennustestaaja: Gerda

Hei! Olen Gerda ja olen 22-vuotias yrittäjä. Asun Espoossa ja haen pääsykokeella ensisijaisesti Aalto-yliopistoon. Osallistun tänä vuonna Valmennuskeskuksen kauppatieteiden...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Tommi

Ensimmäinen syksy Aalto-yliopistossa

Tervehdys! Ja tervetuloa lukemaan blogiani. Kerron tässä postauksessa opintosyksyn aloituksesta ja opinnoista Aalto-yliopistossa, kun nyt vihdoinkin on aikaa syksyn kiireiltä kirjoitella...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Jyri

Kaksi kuukautta töissä ja yksi lomalla

Moikka taas pitkästä aikaa! Allekirjoittanut bloggailija on viimeiset kuut ollut työntouhussa ja viettänyt toki myös ansaittua kesälomaakin. Ohessa hieman kuulumisia viimeisiltä...

Lue lisää