Elämme globaalissa taloudessa, jossa työkomennukset ulkomaille ovat arkipäivää ja yhä useampien suomalaistenkin yritysten virallinen kieli on englanti. Kansainvälistyminen vaikuttaa meihin jo opiskeluaikana monin tavoin: Aalto-yliopiston Kauppakorkeassa useimpien pääaineiden virallinen kieli on englanti. On siis hyvä suhtautua positiivisesti ajatukseen, että suurin osa opinnoista ei tapahdu suomeksi ja sivuaine on suositeltavaa suorittaa aivan muissa maisemissa kuin koto-Suomessa – nimittäin vaihdossa!

Aalto-yliopistossa on mahdollista lähteä vaihtoon kaksi kertaa: kandi- sekä maisterivaiheessa. Kandisivuaine on yhteensä 30 opintopistettä eli vastaa suunnilleen puolen vuoden opintoja. Vaihtoon lähtiessä sivuaine on aina kansainvälinen sivuaineopintokokonaisuus, joka sisältää vaihtelevasti kauppatieteiden opintoja ja kieliä.

Monella kylterillä vaihto tulee ajankohtaiseksi jo toisen vuoden joululoman aikoihin kun ensi vuoden vaihtohakuaika lähestyy vinhaa vauhtia – näin tapahtui myös omalla kohdallani. Päätettävää on niin paljon, että pää menee pyörälle: mikä maa, mikä valuutta? Ajatus superyliopistosta kuten Oxfordista houkuttelisi haastavine kursseineen ja kilpailuhenkisine opiskelutovereineen. Mutta toisaalta puoli vuotta palmun alla tai surffauskursseilla Australiassa, Balilla tai muussa eksoottisessa kohteessa ei kuulostaisi yhtään hassummalta… Kandiopinnot Helsingissä ovat usein vähintäänkin hektisiä, joten turkoosinsininen meri ja alituiseen porottava aurinko olisi paljon kaivattu vastapaino Suomen pimeydelle ja stressille.

Mutta ennen kun lunastaa paikkansa auringossa Australian University of Adelainessa tai Englannin huippuyliopistossa Birminghamissa tai 125 (!) muussa yhteistyöyliopistossa on urakka melkoinen. Kun päättää itselleen sopivan yliopiston ja maan, tulee anomussotkut selvittää  – kuten myös oman keskiarvonsa riittävyys vaihtohakuun: tällä hetkellä alle 3 keskiarvolla vaihto-opiskelu jää vaan utuisesi haaveeksi.

Silti vaikka 18 sivun viisumianomukset (kyllä vain – eräs ystäväni vietti juuri monta rattoisaa iltaa väsätessään 18 sivuista viisumisanomusta Uuteen-Seelantiin) ja muu masentava paperibyrokratia kauhistuttaa, on vaihto-opiskelu mahtava mahdollisuus. Turha pelätä liikoja pesäeroa tuttuun ja turvalliseen Suomenmaahan sekä kaveripiiriin. Vaihdosta saa kokemuksia ja muistoja, jotka elävät pitkään! Useimmat työnantajat arvostavat kansainvälistä kokemusta sekä sen tuomaa itsenäisyyttä ja kielitaitoa. Vaihto-opiskelu kasvattaa lisäksi tietoisuutta muista kulttuureista tapoineen ja perinteineen.

Useat yliopistot tukevat lisäksi vaihtoon lähtijöitä runsain tuin ja apurahoin – ainakin lennot kaukomaille rahoitetaan osittain. Ja vaikka vaihtopuolivuotinen saattaakin joskus kulua melkoisella kengännauhabudjetilla, niin on se varmasti unohtumaton kokemus. Itse odotan jo innolla tammikuuta 2014 ja sen tuomia seikkailuja ulkomailla!

Muita blogipostauksia

  • Kauppatiede
  • Gerda K.

Kauppiksen valmennustestaaja: Gerda

Hei! Olen Gerda ja olen 22-vuotias yrittäjä. Asun Espoossa ja haen pääsykokeella ensisijaisesti Aalto-yliopistoon. Osallistun tänä vuonna Valmennuskeskuksen kauppatieteiden...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Tommi

Ensimmäinen syksy Aalto-yliopistossa

Tervehdys! Ja tervetuloa lukemaan blogiani. Kerron tässä postauksessa opintosyksyn aloituksesta ja opinnoista Aalto-yliopistossa, kun nyt vihdoinkin on aikaa syksyn kiireiltä kirjoitella...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Jyri

Kaksi kuukautta töissä ja yksi lomalla

Moikka taas pitkästä aikaa! Allekirjoittanut bloggailija on viimeiset kuut ollut työntouhussa ja viettänyt toki myös ansaittua kesälomaakin. Ohessa hieman kuulumisia viimeisiltä...

Lue lisää