Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Tässä ärsyttävässä kliseessä pätee vinha perä pääsykokeisiin orientoitumista ajatellen. Neljän vaativan kirjan oppiminen ei suju käden käänteessä, joten luku-aikataulua on hyvä suunnitella etukäteen. Näin on helppo välttää loppukevään infoähky ja turhautuminen.

Koko koulutaipaleemme ajan meillä on ollut lukujärjestys jota uskollisesti seurata. Pääsykoeurakka on kuitenkin täysin omalla vastuulla – niin ihanaa ja kamalaa kun se onkin. Siksi onkin varteenotettava idea heti ensitöikseen hankkia perinteinen lukujärjestys ja rustata siihen viikoittainen lukusuunnitelma. Itse ainakin koin sen todella hyödylliseksi: tiesin aina jo alkuviikosta mitä tuleman piti ja joka päivä ei erikseen tarvinnut tuhlata aikaa organisoimiseen.

Ensimmäiseksi on hyvä kirjata lukusuunnitelmaan ”kiinteät menot” eli pakolliset asiat kuten valmennuskurssin luennot, työt ja harrastukset. Niiden jälkeen tulee pohtia montako tuntia päivässä haluan/minun on pakko lukea päästäkseni tavoitteeseen (= sisälle  kouluun).  Ylioppilaskirjoitusten jälkeen tehokasta lukuaikaa on reilut kaksi kuukautta, mikä on täysin riittävä aika kirjojen sisäistämiseen. Luppoaikaa ei kuitenkaan jää – realistinen suunnitelma on siis sellainen, jossa lukemiselle omistetaan työpäivän pituisen jakso eli 6-8 tuntia päivässä. Merkkaa itsellesi sopiva lukuaika kiinteiden menojen rinnalle.

Oli sitten kuinka kunnianhimoinen tahansa, vapaa-ajallekin on löydettävä aikaa. Liikunta, kaverit ja harrastukset on paljon toivottu vastapaino ainaiselle pänttäämiselle. Kun aivot lepäävät tieto ehtii jäsentyä ja lukeminen tuntuu jouhevammalta. Viikossa on hyvä pitää ainakin yksi vapaapäivä, jotta ehtii välillä kunnolla irtautua kysyntä- ja tarjontakäyristä, katetuottolaskelmista sekä SWOT –analyyseistä. Lukusuunnitelmaan kannattaa siis suhtautua armollisesti ja päivittää sitä tarvittaessa. Jos etukäteen päättää lukea kirjat viisi kertaa, voi olla viisasta jossain vaiheessa pohtia asiaa uudemman kerran – olisiko neljä lukukertaa riittävä määrä?

Lukusuunnitelman päivittämisen lisäksi välitavoitteet ovat elintärkeitä pääsykoeprosessissa. On todella hyödyllistä mitata omaa osaamistaan viikoittaisilla tai kuukausittaisilla välietapeilla. Itselleen voi asettaa tavoitteita esimerkiksi harjoituspääsykoe menestyksessä, luettujen kirjojen määrässä tai lasketuissa itseopiskelumateriaalien tehtävissä. Välitavoitteiden ohella tulee päätavoite, opiskelupaikka, pitää kirkkaana mielessä. Kun heinäkuussa postilaatikosta pamahtaa paksu kirje, tuntuu jokainen uhrattu kevätpäivä ja kirjastossa vietetty tunti pieneltä hinnalta saavutuksesta!

Muita blogipostauksia

  • Kauppatiede
  • Gerda K.

Kauppiksen valmennustestaaja: Gerda

Hei! Olen Gerda ja olen 22-vuotias yrittäjä. Asun Espoossa ja haen pääsykokeella ensisijaisesti Aalto-yliopistoon. Osallistun tänä vuonna Valmennuskeskuksen kauppatieteiden...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Tommi

Ensimmäinen syksy Aalto-yliopistossa

Tervehdys! Ja tervetuloa lukemaan blogiani. Kerron tässä postauksessa opintosyksyn aloituksesta ja opinnoista Aalto-yliopistossa, kun nyt vihdoinkin on aikaa syksyn kiireiltä kirjoitella...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Jyri

Kaksi kuukautta töissä ja yksi lomalla

Moikka taas pitkästä aikaa! Allekirjoittanut bloggailija on viimeiset kuut ollut työntouhussa ja viettänyt toki myös ansaittua kesälomaakin. Ohessa hieman kuulumisia viimeisiltä...

Lue lisää