Yritämme tutoreiden kanssa aina harjoituspääsykokeiden yhteydessä kysellä kurssilaisten fiiliksiä kokeesta, yleisiä tunnelmia lukemisesta ja muista pääsykokeissa mieltä askarruttavista asioista. Toisen harjoituspääsykokeen yhteydessä moni puhui motivaation hiipumisesta ja keskittymisvaikeuksista. Miksi nämä ongelmat ilmenevät juuri kun loppusuora häämöttää ja motivaation pitäisi olla huipussaan?

Ehkä tärkein onnistumistekijä pääsykoemenestykseen on oma motivaatio. Jos tuntuu, että motivaatio on hiipumassa tai jopa täysin kateissa, niin kannattaa ruveta miettimään mitä motivaatio oikeastaan tarkoittaa ja mikä sitä säätelee? Miksi sinä oikeastaan haluat opiskelemaan Kauppakorkeakouluun?

Jos olet oikeasti kiinnostunut kauppatieteellisestä alasta ja tahdot töihin sen pariin, on motivaatiosi ”sisäistä”. Tämä motivaatio on vahvaa ja usein paljon kestävämpää kuin ulkoinen motivaatio. Ulkoinen motivaatio on välineellistä, ts. opiskelun hyötyarvoihin ja käytännön asioihin liittyvää. Tällöin motivaatio on aluksi luodinkestävää, mutta hiipuu nopeasti jos vaihtoehtoista tekemistä ilmenee tai lukeminen alkaa puuduttaa. Jos suurin painostus opiskeluun tulee vanhemmilta tai kavereilta, niin homma on aika hataralla pohjalla.

Usein motivaatio on sekä ulkoista että sisäistä. Olet aidosti kiinnostunut kauppatieteellisestä alasta, mutta kieltämättä myös arvostettu KTM- nimike on yksi motivaatioajureistasi. Ulkoisessa motivaatiossa ei siis tosiaan ole mitään pahaa, mutta toivottavasti sisäinen motivaatiosi on myös kohdillaan. Näin energia kestää loppuun saakka ja väliaikainen epätoivo väistyy nopeasti.

Ei kannata turhaan säikähtää jos välillä tuntuu, että motivaatio on kateissa – näin käy kaikille. Jos kuitenkin joka aamu kirjojen kaivaminen esiin tuntuu vastenmieliseltä ja uusia asioita ei opi, kannattaa ottaa muutaman päivän tauko ja miettiä mitä oikeastaan on tekemässä ja miksi. Itse koin, että paras tapa uudelleensynnyttää tai herätellä omaa motivaatiota on konsultoida jo koulussa sisällä olevia kavereita. Oma tukihenkilöni oli ensimmäistä vuotta Kauppisessa opiskeleva ystäväni, jonka hehkuttaminen mielenkiintoisista kursseista, mahtavista proffista ja monipuolisista vapaa-ajan aktiviteeteista antoivat aina kaivattua lisäpotkua lukemiseen! :)

Muita blogipostauksia

  • Kauppatiede
  • Gerda K.

Kauppiksen valmennustestaaja: Gerda

Hei! Olen Gerda ja olen 22-vuotias yrittäjä. Asun Espoossa ja haen pääsykokeella ensisijaisesti Aalto-yliopistoon. Osallistun tänä vuonna Valmennuskeskuksen kauppatieteiden...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Tommi

Ensimmäinen syksy Aalto-yliopistossa

Tervehdys! Ja tervetuloa lukemaan blogiani. Kerron tässä postauksessa opintosyksyn aloituksesta ja opinnoista Aalto-yliopistossa, kun nyt vihdoinkin on aikaa syksyn kiireiltä kirjoitella...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Jyri

Kaksi kuukautta töissä ja yksi lomalla

Moikka taas pitkästä aikaa! Allekirjoittanut bloggailija on viimeiset kuut ollut työntouhussa ja viettänyt toki myös ansaittua kesälomaakin. Ohessa hieman kuulumisia viimeisiltä...

Lue lisää