Katso alta uusi vuoden 2015 pyrkijöille suunnattu infovideo. Videolla Valmennuskeskuksen kurssipäällikkö Tero Laiho antaa johdatuksen kauppatieteisiin ja kertoo oleellisimmat asiat vuoden 2015 pääsykokeeseen valmistautumisesta.

Kauppatieteiden valintakoe on vuonna 2015 3.kesäkuuta. Mikäli tulee valintakokeen perusteella valituksi ja saa opinto-oikeuden, on oikeutettu opiskelemaan ylempään korkeakoulututkintoon saakka eli hankkimaan maisterin tutkinnon. Opintonsa menestyksekkäästi loppuun saakka suorittaneista tulee siis kauppatieteiden maistereita eli ekonomeja. Yliopistomaailmassa puhutaan myös ns. välitutkinnosta eli alemmasta korkeakoulututkinnosta. Kandidaatin tutkinnon saavuttaakseen pitää noin opintojen puolessa välissä suorittaa kandidaatin tutkielma. Maisterin tutkintoon vaaditaan minimissään 300 opintopistettä. Näitä opintopisteitä kerätään kurssisuorituksilla. Yksi opintopiste vastaa noin 27 työtuntia ja 60 opintopistettä noin vuoden työskentelyä. Maisteriopintojen jälkeen voi vielä halutessaan suorittaa jatkotutkintona lisensiaatin tai tohtorin tutkinnon.

Kauppatieteitä opiskelemaan haetaan yhteisvalinnan kautta. Yhteisvalinnassa on mahdollisuus hakea opiskelemaan yhteensä kuuteen eri yliopistoon. Kaikkiin kouluihin on samat valintakoevaatimukset ja sama valintakoe. Yhteisvalintaa varten sinun pitää päättää mikä on sinulle ensisijainen hakukohde, mikä toissijainen kohde jne. Huomaathan, että Hanken ja Åbo Akademi eivät kuulu yhteisvalinnan piiriin. Aalto-yliopiston International Business-kandidaatin ohjelmaan Mikkelin kampukselle haetaan myös erikseen.

Yhteisvalinnan valintamenettely

Lukiolaisen on mahdollista päästä yliopistoon opiskelemaan kahdella tavalla:

  • Yhteispistevalinta (Yo-kirjoitukset ja valintakoe)
  • Valintakoe

Molemmissa hakutavoissa on omat kiintiönsä. Yhteispistevalinnassa pisteet jakautuvat seuraavasti: sekä yo-todistuksen että valintakokeen perusteella voi saada enintään 40 valintapistettä. Näiden lisäksi on mahdollista saada pisteitä esim. yliopiston ensisijaisesta valinnasta. Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnasta löytyy kattavasti tietoa osoitteesta kauppatieteet.fi.

Valintakoevaatimukset 2015

Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa valintakoekirjoja on kolme. Näiden lisäksi yksi osuus valintakokeesta keskittyy talousmatematiikkaan. Talousmatematiikkaa varten ei olla nimetty erikseen valintakoekirjaa, vaan osuus perustuu lukion lyhyen matematiikan 'talousmatematiikka'-nimiseen opintojaksoon. (13:28)

Muita blogipostauksia

  • Kauppatiede
  • Jyri

Kaksi kuukautta töissä ja yksi lomalla

Moikka taas pitkästä aikaa! Allekirjoittanut bloggailija on viimeiset kuut ollut työntouhussa ja viettänyt toki myös ansaittua kesälomaakin. Ohessa hieman kuulumisia viimeisiltä...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Inka

Mulla on pääaine!

Moikka! Otsikosta voi jo hieman päätellä, mitä tämä blogikirjoitus tulee pitämään sisällään. ;) Sain nimittäin eilen (vihdoinkin!) tiedon...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Jyri

Toinen periodi takana ja joululoman aika

Morjensta kaikille taas pitkästä aikaa! Nyt onkin jo toinen opiskeluperiodi saatu pakettiin ja onkin jo kauan odotetun joululoman aika! Ensi vuoden alusta onkin sitten tiedossa uusia kuvioita...

Lue lisää