Ajattelin jakaa muutamia vinkkejä, jotka auttoivat minua pitämään motivaation yllä koko kevään ajan! Motivaation on oltava huipussaan itse pääsykoepäivänä, joten suunnitelmallisuus ja oma jaksaminen on todella tärkeää.

<3 Muista pitää tarpeeksi taukoja

Varsinkin nyt pääsykokeen lähestyessä stressin taso saattaa monella nousta ja lukutaukojen pitäminen unohtuu tai tauot jäävät tarkoituksella pitämättä. Se ei ole hyvä! Kun itse luin ilman taukoja monia tunteja putkeen, huomasin etten ollutkaan omaksunut asioita ja ymmärsin jälkeenpäin, että lukupäivä on mennyt ”hukkaan” kun aivot eivät ole olleet tarpeeksi virkeitä. Itse suosittelen tunnin välein pitämään noin 10min tauon aivoille ja silmille: älä siis whatsappaile tai pelaa Candy Crushia, vaan käy vaikka nopeasti ulkona tai juttele kaverin kanssa – auttaa tosi paljon!

<3 Liikunta auttaa jaksamaan

Varsinkin jos olet liikunnallinen tyyppi, ja nyt pääsykokeeseen valmistautuessa liikunta on jäänyt vähemmälle, saatat huomata kuinka jatkuva istuminen huonossa asennossa saa sinut jumiin sekä fyysisesti että henkisesti. Liiku! Kannattaa käydä kävelyllä tai lenkillä ulkona, salilla tai jumpassa tai vaikka pelaamassa sulkista tai fudista. Vaikka iltalenkki saattaa tuntua ”ajan tuhlaamiselta”, kun saman ajan olisi voinut käyttää lukemiseen – se on sen arvoista, vaikka lähteminen saattaa tuntua aluksi vaikealta. Hyvät musat korville ja lenkille!

<3 Ystävät ja vertaistuki

Ystävät auttavat vaikeina hetkinä ja tsemppaavat, vaikka olisit itse hermoromahduksen partaalla. Muista pitää yhteyttä sekä vanhoihin että uusiin ystäviin. Ystävät, jotka ovat samassa tilanteessa kuin sinä lukemassa pääsykokeeseen, antavat vertaistukea ja lisäävät ehkä hieman kilpailuhenkeä ja sitä kautta motivaatioita. Kun taas ystävät, jotka eivät tänä keväänä ole hakemassa mihinkään, antavat uutta näkökulmaa sinun tilanteeseen ja saattavat motivoida jopa paremmin kuin uudet kaverit! Soita tauolla vanhalle kaverille ja juttele sen kanssa niitä näitä, piristää kummasti :D

<3 Mitkä asiat motivoivat sinua?

On tärkeä tunnistaa itselleen ne tekijät, jotka ovat motivoineet sinua tähän asti ja motivoivat urakan loppuun asti. Onko se uusi kaupunki, johon olet muuttamassa opiskelupaikan perässä tai päinvastoin haluat jäädä oman kotikaupunkiin opiskelemaan? Oletko asettanut itsellesi tavoitteen ja olet niin kunnianhimoinen, että aiot saavuttaa sen? Haluat näyttää itsellesi tai ehkä vanhemmillesi, että pystyt tähän tekemällä kaikkesi? Motivoiko tulevaisuus, raha, samanhenkiset ihmiset, opiskelijaelämä? Kaikilla on omat motivaatiotekijät, itselläni yksi vahva oli se, etten halunnut missään nimessä muuttaa toiseen kaupunkiin, sillä koko muu elämä mulla on Helsingissä :)

<3 Muista välitavoitteet ja niiden saavuttaminen

Tietty pistemäärä välikokeesta? Koko kirja yliviivattuna ja muistiinpanot tehtynä? Asioiden täydellinen ymmärtäminen? Kaikki tehtävät itseopiskelumateriaalista tehtynä? Aseta itsellesi välitavoitteita! Huomaat niiden avulla kehityksesi ja pienet edistysaskeleet auttavat pitämään motivaatioita yllä. Välitavoitteiden saavuttaminen lisää myös itsevarmuutta omasta osaamisesta ja antaa myös konkreettista näyttöä edistymisestäsi.

Kaikille tsemppiä lukemiseen ja muistakaa tehdä kaikkenne, koska parempaan ette pysty!

Muistakaa käyttää tutoreiden kaikki mahdollinen apu: meille voi laittaa sähköpostia tai vaikka viestiä facebookissa! Tässä lista sähköposteista, joihin voi laittaa meilejä mihin kellonaikaan vaan, liittyen mihin vaan:

jana.jakimtchouk@aalto.fi

sari.lakeus@aalto.fi

tiina.hissa@aalto.fi

hannu.kykyla@aalto.fi

antti.nummela@aalto.fi

Valmennuskeskus järjestää kaikille kurssilaisille pääsykoeinfon (kaksi päivää), jota suosittelen todella lämpimästi: käydään läpi yleisiä kysymyksiä – mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä koetta edeltävänä päivänä (esim. kannattaako koetta edeltävänä päivänä kerrata?), itse koepäivänä jne… Päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin, stay tuned!

 

Jana

Moi! Olen 21-vuotias kolmannen vuoden opiskelija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta Helsingistä. Aloitin opiskelut syksyllä 2013 ja valmistuin Mäkelänrinteen lukiosta keväällä 2013. Pääsin kouluun koepistekiintiössä – ylppärinumeroilla ei siis ollut mitään merkitystä kouluun pääsemisen kannalta.

Olen kirjoittanut vuodesta 2013 blogiin tekstejä ensimmäisestä opiskeluvuodesta sekä pääsykokeeseen lukemisesta, sillä ne ajat olivat silloin vielä tuoreessa muistissa. Nykyään tekstit syntyvät pidemmästä tutorointikokemuksesta, jota on kertynyt kahden vuoden ajalta ja nyt lähtee kolmas käyntiin.

Muita blogipostauksia

  • Kauppatiede
  • Gerda K.

Kauppiksen valmennustestaaja: Gerda

Hei! Olen Gerda ja olen 22-vuotias yrittäjä. Asun Espoossa ja haen pääsykokeella ensisijaisesti Aalto-yliopistoon. Osallistun tänä vuonna Valmennuskeskuksen kauppatieteiden...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Tommi

Ensimmäinen syksy Aalto-yliopistossa

Tervehdys! Ja tervetuloa lukemaan blogiani. Kerron tässä postauksessa opintosyksyn aloituksesta ja opinnoista Aalto-yliopistossa, kun nyt vihdoinkin on aikaa syksyn kiireiltä kirjoitella...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Jyri

Kaksi kuukautta töissä ja yksi lomalla

Moikka taas pitkästä aikaa! Allekirjoittanut bloggailija on viimeiset kuut ollut työntouhussa ja viettänyt toki myös ansaittua kesälomaakin. Ohessa hieman kuulumisia viimeisiltä...

Lue lisää