Jäljellä on enää kaksi pääsykoesuorituksen kannalta oleellista viikkoa! Ennen koitosta monet juhlivat vielä ylioppilasjuhliaan. Vaikka tuntuisi siltä, että lukeminen on jatkunut jo ikuisuuksia, yritä vielä tsempata itseäsi näihin viimeisiin viikkoihin. Pääsykoetta edeltävänä päivänä voi sitten viimein hengähtää.

Itse aloitin pelkän kertauksen viimeisen harjoituspääsykokeen jälkeen, jolloin pääsykokeeseen oli aikaa vielä viikko. Viimeisellä viikolla selailin kirjoja summittaisessa järjestyksessä käyttäen hyväkseni sisällysluetteloita ja luin myös paljon omia muistiinpanojani. Myös itseopiskelumateriaalin sekä kirjojen tehtävät olivat erittäin hyödyllisiä keinoja palauttaa asioita muistiin ja samalla harjoitella itse tehtävien tekoa.

Halusin viettää omia ylioppilasjuhliani hyvällä omatunnolla, joten panostin kyseisellä viikolla opiskeluun. Viimeiset päivät ennen koetta kertailin lähinnä tärppejä ja muita omasta mielestäni oleellisimpia ja siten varmasti kokeeseen tulevia asioita. Lisäksi tein vielä kevään harjoituspääsykokeet uudelleen vältellen samoja virheitä, joita olin aiemmin tehnyt. Pyrin opiskelemaan kaikkia kirjoja tasaisesti, jottei mikään yksittäinen kirja jäisi päällimmäiseksi muistiin haitaten muiden osa-alueiden muistamista.

Pääsykoetta edeltävä päivä tulisi pyhittää täysin levolle ja mielen rauhoittamiselle. Paljon helpommin sanottu, kuin tehty: Mielessä pyöri jatkuvasti katetuottoanalyysi tai luotonlaajennus. Mitä kaikkea sen toimintakertomuksen pitikään sisältää? Teki mieli tarkistaa jokainen mieleen tullut asia kirjasta, mutta pakotin itseni ulos ja mahdollisimman kauas kirjoista. Kävin mielelläni yksin kävelyllä ja yritin olla ylpeä koko kevään panostuksestani. Vaikka toisin luulisi, tekee vain hallaa itselleen jos yrittää päntätä koetta edeltävänä päivänä.

Pääsykoepäivänä ei varmasti voi välttyä jännitykseltä. En itse normaalisti panikoi koetilanteita, mutta aamulla vanhempien toivottaessa onnea kokeeseen ei asiaa voinut olla ajattelematta. Olin koepaikalla ajoissa, mutta Töölössä tekemäni koe ei ollutkaan Aallon kauppakorkeakoulun päärakennuksella, vaan sain suunnistaa jonkun aikaa ennen kuin löysin oikean rakennuksen ja luokan. Onneksi paikalla oli erikseen pääsykokeen tekijöitä ohjeistavia oppaita, jotka neuvoivat koepaikoista.

Itse koetilanteessa mukaan ei tarvitse kuin lyijy- ja kuulakärkikynän, kumin sekä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Tosin myös rannekello olisi ollut hyvä idea, sillä ainoa kello oli salimme taka-osassa, joten näin ajan vain käydessäni vessassa. Itse kokeessa laskin jatkuvasti varmoja vastauksia sekä kokonaispisteitäni. Koko koehan on pitkälti taktikointia sen vuoksi, että vääristä vastauksista saa miinuspisteitä. Tosin pisterajojen liikkuvuuden vuoksi voi olla haastavaa ennustaa alinta pistemäärää, jolla kouluun pääsee.

Pääsykokeen jälkeen oli todella helpottunut ja väsynyt olo. Harhailin kaupungilla, kävin kotona syömässä ja palasin parin tunnin jälkeen Töölöön katsomaan oikeita vastauksia. Kampuksella vallitsi varsin hilpeä tunnelma: ihmiset nauroivat ja halailivat toisiaan huomatessaan, että pisteet riittivät sisäänpääsyyn. Itselläni tilanne ei ollut yhtä selvä, sillä pisterajoista ei ollut vielä selvyyttä. 

Sainkin siis jännittää seuraavan kuukauden tulosta, mutta voin sanoa, että sen jälkeen sisäänpääsystä kuuleminen tuntui vieläkin paremmalta!

<3:lla Sari

Sari

Moikka, olen 21-vuotias kolmannen vuoden laskentatoimen kauppisopiskelija Helsingistä. Ylioppilaaksi kirjoitin 2013 keväänä Pohjois-Haagan yhteiskoulusta, mutta pääsykoekevät on vielä hyvin muistissa. Päätin hakea Valmennuskeskukseen tutoriksi, jotta voisin jakaa tietoani näistä asioista teille muillekin!

Blogissa ajattelin kertoa ainakin omasta pääsykoehakemisestani ylä- ja alamäkineen sekä mahdollisesti myös kauppiksessa opiskelusta ja mursuvuoden riennoista. Kirjoittelen myös vaihto-opiskelustani Australiassa, mikä tuo vähän vaihtelua tavallisiin blogiteksteihin.

Muita blogipostauksia

  • Kauppatiede
  • Gerda K.

Kauppiksen valmennustestaaja: Gerda

Hei! Olen Gerda ja olen 22-vuotias yrittäjä. Asun Espoossa ja haen pääsykokeella ensisijaisesti Aalto-yliopistoon. Osallistun tänä vuonna Valmennuskeskuksen kauppatieteiden...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Tommi

Ensimmäinen syksy Aalto-yliopistossa

Tervehdys! Ja tervetuloa lukemaan blogiani. Kerron tässä postauksessa opintosyksyn aloituksesta ja opinnoista Aalto-yliopistossa, kun nyt vihdoinkin on aikaa syksyn kiireiltä kirjoitella...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Jyri

Kaksi kuukautta töissä ja yksi lomalla

Moikka taas pitkästä aikaa! Allekirjoittanut bloggailija on viimeiset kuut ollut työntouhussa ja viettänyt toki myös ansaittua kesälomaakin. Ohessa hieman kuulumisia viimeisiltä...

Lue lisää