Viimeinen kuukausi sujui Canberrassa kylmässä säässä sekä tentteihin valmistautuessa. Asuntolassamme oli hyvät tilat opiskeluun, ja tenttiviikon lähestyessä lukeminen aloitettiinkin jo aamusta, totisimpien jatkaessa iltaan asti. Myös ensimmäiset vaihto-opiskelijat alkoivat tekemään lähtöä, ja kesäkuu menikin tenteistä stressatessa, pakkaillessa sekä haikeita hyvästejä antaessa. Australiassa suhtaudutaan arvosanoihin vakavammin kuin Suomessa, ja koulumenestys merkitsee enemmän, mm. maksullisen koulutuksen vuoksi.

Australian National University määräsi minulle huonoimmat mahdolliset tenttipäivät, ja viimeinen tenttini oli vasta kesäkuun loppupuolella, kavereideni lopetellessa vähintään viikkoa aikaisemmin. Suunnittelimme siis reissut Sydneyyn sekä Melbourneen juuri ennen molempia tenttejäni. Tämä ei osoittautunut hyväksi ideaksi: ensimmäiseen tenttiini pääsin valtavista univeloista kärsien, ja matkalla Melbournesta Canberraan autostamme puhkesi rengas keskellä metsää, vain iltaa ennen toista tenttiäni. Loppujen lopuksi läpäisin kaikki kurssini kuin ihmeen kaupalla. Joka tapauksessa koen, että opin ANU:n kursseilla paljon ja sain niistä ehkä jopa enemmän irti kuin kursseistani tavallisesti Aallon kauppiksessa.

Viimeisen tenttini jälkeen pääsimme vihdoin lähtemään Canberrasta, josta suurin osa vaihtareista oli jo palannut kotiin, paikallisten lähtiessä ”talvilomille”. Ensimmäiseksi suuntasimme outbackiin, Australian sisämaahan, joka on tunnettu kuumuudestaan, punaisesta hiekastaan sekä upeasta tähtitaivaasta. Punaista hiekkaa ja kenguruita kyllä löytyi, mutta näin talvella lämpötila kohosi päivisin vain 15 asteeseen, ja tähdetkin piiloutuivat pilvisen taivaan taakse.

Koimme oikean outback -kokemuksen, kun jäimme nelivetoautollamme kiinni mutaiselle tielle, ja jouduimme odottamaan yön yli avun saapumista. Päästiin myös poliisiauton kyytiin, onnistunut reissu siis!

Sydneyssä saatoimme kaverimme lentokentälle, minkä jälkeen suuntasimme itärannikkoa ylöspäin. Matkalla pysähdyimme Crescent Headissa (pieni, turistoitunut kaupunki jossa majoituimme kaverini sukulaisilla), Byron Bayssa (se kuuluisa surffikaupunki) sekä lopuksi Brisbanessa, jossa aikamme kului lähinnä pienellä saarella, Strandbroke Islandilla, valaita katsellessa ja jälleen sukulaisia moikkaillessa. Viimeisenä päivänämme osallistuimme siellä myös Quondamooka festivaliin, jossa meille pidettiin tervetuloa maahan -puhe. Ironisesti lensimme Australiasta pois seuraavana päivänä, 6 kuukauden jälkeen.

Suomeen palattuani ole miettinyt vaihtokokemustani kokonaisuutena. Opin puolen vuoden aikana paljon, ja englannin kielen ohella myös muut elämäntaidot kehittyivät roimasti. Nyt ymmärrän, miksi vaihtoonlähtöä painotetaan tärkeänä etappina yliopisto-opinnoissa. Mitään en tekisi toisin, ja mikä parasta, tapasin huikeita ihmisiä eri puolelta maailmaa!

Suosittelen ehdottomasti harkitsemaan opintoja / työharjoittelua ulkomailla. Siihen asti, mukavaa Suomen kesää kaikille lukijoille!

:)

-Sari

Sari

Moikka, olen 21-vuotias kolmannen vuoden laskentatoimen kauppisopiskelija Helsingistä. Ylioppilaaksi kirjoitin 2013 keväänä Pohjois-Haagan yhteiskoulusta, mutta pääsykoekevät on vielä hyvin muistissa. Päätin hakea Valmennuskeskukseen tutoriksi, jotta voisin jakaa tietoani näistä asioista teille muillekin!

Blogissa ajattelin kertoa ainakin omasta pääsykoehakemisestani ylä- ja alamäkineen sekä mahdollisesti myös kauppiksessa opiskelusta ja mursuvuoden riennoista. Kirjoittelen myös vaihto-opiskelustani Australiassa, mikä tuo vähän vaihtelua tavallisiin blogiteksteihin.