Monet aloittavat valmistautumisen pääsykokeeseen vasta ylioppilaskirjoitusten jälkeen maalis-huhtikuussa. Se on aivan riittävästi, mutta niille, joiden sormet syyhyävät jo nyt pääsykoekirjoja, on tässä muutamia muistutuksia.

1. Motivaatio

Kaikkein tärkeintä pääsykokeeseen valmistautuessa on tietää, miksi tätä hommaa lähtee tekemään. Ihmisillä on eri syitä hakea opiskelupaikkaan, ja on hyvä tiedostaa omat motiivinsa. Kauppikseen haku ei vaadi rakettitieteen hallitsemista, joten vain tehdyn työn määrällä on merkitystä. Oma motivaationi tuli ihan vain alasta, joka kiinnosti, mutta jos olisin tiennyt kuinka mahtavia ihmisiä ja tapahtumia kauppisurallani kohtaan, olisin ollut vielä enemmän innoissani.

2. Ajanhallinta

Valmistaudu ottamaan se pölyttynyt lukiokalenterisi esille, sillä nyt sitä tarvitaan. Eivät tietenkään kaikki noudata orjallisesti lukusuunnitelmaansa, mutta yleisesti ottaen mahdollisuutesi paranevat valtavasti jos sellaisen teet. Hanki pääsykoekirjat etukäteen ja tee suunnitelmasi esimerkiksi sisällysluetteloiden pohjalta. On paljon helpompaa luistaa lukemisesta jos ei ole sitoutunut mihinkään, joten suunnittele heti alkuun, milloin ja missä luet mitäkin pääsykoekirjaa. Näin saat ajoitettua osaamisesi parhaimmilleen pääsykokeeseen mennessä. Itselläni lukusuunnitelma muuttui moneen kertaan kevään varrella, mutta alussa väsätty runko helpotti huomattavasti suunnitelman päivittämistä.

3. Vapaa-aika

Oletko sinäkin kuullut niistä lääkikseen hakijoista, jotka käyttävät piristäviä aineita ja jääkylpyjä pysytelläkseen hereillä useita vuorokausia vain lukeakseen pääsykokeeseen? Inhimillistä hommaa tämän on tarkoitus olla, joten jatka harrastustasi ja tapaa kavereitasi aina välillä. Huonosti nukutun yön huomaa heti keskittymiskyvyn herpaantumisena, joten pidä lukumäärä aisoissa. 2-3 kuukauden lukuaikataululla riittää hyvin 5-8 tunnin päivittäinen opiskelu. Itse kävin iltaisin salilla ja pidin vapaapäivän viikoittain, jottei työmäärä kävisi liian raskaaksi. Alussa kirjojen asiat saattavat pyöriä mielessä öisinkin, mutta kun oppii vaihtamaan vapaalle ja nollaamaan ajatukset, on rentoutuminen paljon helpompaa.

Siinäpä taisi olla tärkeimmät. Tässäkin hommassa toimii ainainen ”opiskele elämää, älä koetta varten”. Lukeminen tuntuu merkityksellisemmältä, kun ei muistuta itseään jatkuvasti pääsykokeesta vaan yrittää aidosti oppia uutta asiaa. Toivotan kaikille hakijoille valtavasti tsemppiä kevääseen! :)

Sari

Moikka, olen 21-vuotias kolmannen vuoden laskentatoimen kauppisopiskelija Helsingistä. Ylioppilaaksi kirjoitin 2013 keväänä Pohjois-Haagan yhteiskoulusta, mutta pääsykoekevät on vielä hyvin muistissa. Päätin hakea Valmennuskeskukseen tutoriksi, jotta voisin jakaa tietoani näistä asioista teille muillekin!

Blogissa ajattelin kertoa ainakin omasta pääsykoehakemisestani ylä- ja alamäkineen sekä mahdollisesti myös kauppiksessa opiskelusta ja mursuvuoden riennoista. Kirjoittelen myös vaihto-opiskelustani Australiassa, mikä tuo vähän vaihtelua tavallisiin blogiteksteihin.

Muita blogipostauksia

  • Kauppatiede
  • Gerda K.

Kauppiksen valmennustestaaja: Gerda

Hei! Olen Gerda ja olen 22-vuotias yrittäjä. Asun Espoossa ja haen pääsykokeella ensisijaisesti Aalto-yliopistoon. Osallistun tänä vuonna Valmennuskeskuksen kauppatieteiden...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Tommi

Ensimmäinen syksy Aalto-yliopistossa

Tervehdys! Ja tervetuloa lukemaan blogiani. Kerron tässä postauksessa opintosyksyn aloituksesta ja opinnoista Aalto-yliopistossa, kun nyt vihdoinkin on aikaa syksyn kiireiltä kirjoitella...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Jyri

Kaksi kuukautta töissä ja yksi lomalla

Moikka taas pitkästä aikaa! Allekirjoittanut bloggailija on viimeiset kuut ollut työntouhussa ja viettänyt toki myös ansaittua kesälomaakin. Ohessa hieman kuulumisia viimeisiltä...

Lue lisää