Pääsykoeurakka on pian ohitse, mutta vikalla viikolla on todella suuri ja joskus jopa ratkaiseva merkitys! Siksi kokosimme tähän vinkit, joiden avulla pärjäät viimeisen viikon sekä tietenkin itse The päivän.

Suosittelemme, että tässä vaiheessa voi vähentää lukutunteja omasta normaalista lukumäärästä jopa puoleen ja kerätä energiaa itse pääsykoepäivän suoritukseen. Myös hyvistä yöunista ja liikunnasta on hyötyä pääsykokeen kynnyksellä.

Kertaus. Viimeisen viikona aikana ei enää opetella uusia asioita, vaan ainoastaan kerrataan opittua. Kertausmetodeja on monia ja jokaisella on oma tapansa, mutta suosittelemme ainakin seuraavia (nämä on todettu toimiviksi):

Sisällysluettelon avulla kertaaminen -> Saat kokonaiskuvan kirjasta

Alleviivaukset/muistiinpanot -> Enää ei kannata tuhlata aikaa siihen, että luet koko kirjan tekstejä läpi

Itseopiskelumateriaalit -> Ovat itsessään tiivistelmiä, mutta varsinkin niiden tehtävät ovat todella hyviä kertaukseen! Tehtävien avulla huomaat, mitkä aihealueet kaipaavat vielä syvällisempää kertaamista

Listat -> Voit tehdä listan itsellesi haastavista asioista ja käydä listaa läpi. Aluksi lista saattaa tuntua pitkältä, mutta kun kertaat listalla olevat asiat, saat varmasti itsevarmuutta lisää.

Vanhat valintakokeet/harjoituspääsykokeet -> Todella hyvä tapa mitata osaamistaan ja kerrata koko pääsykoealue

Päivä ennen pääsykoetta on lepopäivä. 1.6. illalla voit siis sulkea kirjat hyvillä mielin ja päässä voi olla ajatus, että nyt luku-urakka on ohi ja 2.6. tehtävänäsi on kerätä voimia pääsykoetta varten. Tämä on sellainen päivä, kun voit hyvällä omatunnolla nähdä kavereita ja puhua mistä tahansa muusta kuin tulevasta pääsykokeesta. Suosittelemme näkemään niitä kavereita, jotka eivät itse välttämättä hae jatko-opiskelemaan, joten ajatusten muualle saanti on helpompaa. Urheilu sekä ruoka ja uni ovat tärkeitä. Muista myös varmistaa ajoissa pääsykoepaikka (jos teet kokeen Aallossa, selvitä onko pääsykoe Töölössä vai Otaniemessä).

Pääsykoepäivä 3.6. Muista laittaa tuplaherätykset (läheiset herättämään varmuuden vuoksi) ja olla hereillä tarpeeksi ajoissa. Kannattaa tehdä ihan tavallisia asioita, jotka eivät poikkea arjesta. Suosittelemme syömään aamulla, sillä pääsykokeeseen ei saa viedä eväitä (eikä vettä), mutta jos aamulla ei saa ruokaa alas, voi ottaa mukaan eväät ja syödä ne juuri ennen koetta tai kokeen jälkeen. Tule paikan päälle tarpeeksi ajoissa, jotta vältät ylimääräisen kiirehtimisen. Kannattaa varmistaa oikea rakennus sekä sali/luokka (henkilökunta auttaa, jos tulee ongelmia) ja tarkistaa, että kaikki välineet ovat mukana. Kokeeseen tarvitset: kynän, kumin, kuulakärkikynän allekirjoitusta varten sekä henkilöllisyystodistuksen. Etukäteen erikoisluvan saaneet (esim. diabetes) saavat ottaa eväät mukaan. Vessassa käynti tapahtuu joko nostamalla käden ylös tai nousemalla seisomaan, mutta tähän saa ohjeet erikseen joka salissa ennen kokeen alkua. Vessassa voi käydä myös pelkästään juomassa tai ottamassa etäisyyttä kokeeseen, jos haluaa rauhoittua.

Itse kokeessa on aikaa 4 tuntia niin kuin harjoituspääsykokeissakin. Koe kannattaa aloittaa samalla tavalla kuin on tottunut aiemminkin tekemään. Yksi tapa, jota suosittelemme, on tehdä koe kierroksissa. Ensimmäinen kierros on sellainen kevyt kierros, jolloin otetaan kaikki “varmat pisteet kotiin” eikä vielä paneuduta haastavimpiin tehtäviin. Toisella kierroksella vaikeampia tehtäviä voi pohtia tarkemmin ja “lukita” omia vastauksiaan. Kolmannella kierroksella on ehdottomasti tarkastuksen vuoro, ja samalla voi miettiä, haluaako 50-50 riskejä ottaa. Usein arvailut menevät tosin väärin. Aina kun jokin väittämä on mielestäsi varmasti väärin/oikein, kirjoita kysymyspaperiin miksi se on väärin tai oikein. Tällä tavalla varmistat, ettet myöhemmässä vaiheessa, kun olet jo väsyneempi, lähde vaihtelemaan oikeita vastauksia vääriksi, vaan sinulla on tarkat perustelut sille, miksi olet vastannut näin.

Kysymyspaperiin voi tehdä merkintöjä esim. kaavoista ja muista muistiinpanoista. Saat käyttöösi yhden A4 kokoisen paperin muistiinpanoja varten, mutta ota huomioon, että halutessasi uuden joudut palauttamaan vanhan. Vastauspaperiin ei saa tulla muita merkintöjä kuin pallojen värittämistä. Huom! Pallojen värittämistä ei kannata jättää viimeisille 15 minuutille! Kun koeaikaa on mennyt 4 tuntia, sinulle ei tulla antamaan erikoislupaa vastauslomakkeen täyttämiseen, vaikka kuinka anelisit.

Kokeen jälkeen. Tarkista, että kaikki pallukat on varmasti väritetty oikeaan paikkaan. Kesällä ei tarvitse sitten murehtia, että merkitsikö varmasti oikein omat vastauksensa vastauslomakkeeseen. On nimittäin suhteellisen yleistä, että kysymyspaperiin on merkitty oikea vastaus, mutta vastauslomakkeessa se on merkattu väärin. Tälle tarkistukselle kannattaa jättää aikaa.

Kun sinusta tuntuu, että olet valmis (tai alat epäilemään omia ensimmäisiä varmoja vastauksia, niin kuin allekirjoittaneella kävi) kannattaa lähteä kokeesta ja onnitella itseään urakan loppumisesta. Nyt alkaa loman vietto! Oikeat vastaukset tulevat yliopistojen oviin sekä nettiin samana päivänä, joten sieltä voi tarkistaa oman pistesaldonsa jos haluaa. Missään nimessä ei kannata kokeesta lähtiessä kirjoittaa omaa vastausrivään käteen/nenäliinaan tarkistamista varten – muistan kyllä ihan 100% varmasti, miten olet vastannut. Emme suosittele forumeiden sisäänpääsyrajojen spekulointien lukua – näin vain hermostutat itseäsi turhaan. Tulokset tulevat 3.7. mennessä ja toivomme, että jokainen kovasti töitä opiskelupaikan eteen tehnyt saavuttaa unelmansa tänä vuonna! Tsemppiä kaikille vikalle viikolle ja itse pääsykokeeseen!

Rakkaudella,

Tutorit

 

Jana

Moi! Olen 21-vuotias kolmannen vuoden opiskelija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta Helsingistä. Aloitin opiskelut syksyllä 2013 ja valmistuin Mäkelänrinteen lukiosta keväällä 2013. Pääsin kouluun koepistekiintiössä – ylppärinumeroilla ei siis ollut mitään merkitystä kouluun pääsemisen kannalta.

Olen kirjoittanut vuodesta 2013 blogiin tekstejä ensimmäisestä opiskeluvuodesta sekä pääsykokeeseen lukemisesta, sillä ne ajat olivat silloin vielä tuoreessa muistissa. Nykyään tekstit syntyvät pidemmästä tutorointikokemuksesta, jota on kertynyt kahden vuoden ajalta ja nyt lähtee kolmas käyntiin.

Muita blogipostauksia

  • Kauppatiede
  • Gerda K.

Kauppiksen valmennustestaaja: Gerda

Hei! Olen Gerda ja olen 22-vuotias yrittäjä. Asun Espoossa ja haen pääsykokeella ensisijaisesti Aalto-yliopistoon. Osallistun tänä vuonna Valmennuskeskuksen kauppatieteiden...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Tommi

Ensimmäinen syksy Aalto-yliopistossa

Tervehdys! Ja tervetuloa lukemaan blogiani. Kerron tässä postauksessa opintosyksyn aloituksesta ja opinnoista Aalto-yliopistossa, kun nyt vihdoinkin on aikaa syksyn kiireiltä kirjoitella...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Jyri

Kaksi kuukautta töissä ja yksi lomalla

Moikka taas pitkästä aikaa! Allekirjoittanut bloggailija on viimeiset kuut ollut työntouhussa ja viettänyt toki myös ansaittua kesälomaakin. Ohessa hieman kuulumisia viimeisiltä...

Lue lisää