Muistaakseni näin jonkin tilaston, jonka mukaan 40% kyltereistä lähtee Aalto-yliopistosta vaihtoon jossakin vaiheessa opiskelujaan. Meillä on mahdollisuus lähteä vaihtoon syys- tai kevätlukukaudeksi sekä kandi- että maisterivaiheessa. Aallolla, kuten muillakin Suomen kauppiksilla, on vaihtokohteita ympäri maailmaa, ja omia kavereitani on lähdössä nyt mm. Englantiin, Espanjaan, Meksikoon, Kanadaan, Singaporeen, Thaimaahan sekä Australiaan, jonne itsekin pian matkustan. Vaihtohakemuksessa saa listata 10 preferenssiä, ja vaihtokohteet määräytyvät kylmästi painotetun keskiarvon perusteella. Yksi hyvä syy siis panostaa opintoihin! ;)

Itselleni vaihtoon lähtö oli varsin selvää jo opiskelujeni alkuvaiheessa: vähän harmitti, kun en lukioaikana pitänyt vaihto-opiskeluvuotta, ja kauppiksessa suurin osa kavereistani suunnitteli jo fuksivuonna opintoja ulkomailla. Kävin joulukuun alussa katsomassa Madventuresin Rikun ja Tunnan luennon Otaniemessä. He kertoivat paljon omista kokemuksistaan maailmalta, ja ennen kaikkea luento oli motivoiva: ulkomailta käteen jää mahtavia kokemuksia, tietoutta muista kulttuureista, kielitaitoa sekä uusia tuttavuuksia. Nämä kaikki ovat erittäin tärkeitä kortteja työelämässä, ja Aalto-yliopisto pyrkiikin kannustamaan opiskelijoita lähtemään vaihtoon apurahoin sekä kurssien hyväksilukemista helpottamalla. Käytännössä vaihto-opiskelusta voi tehdä itselleen sivuaineen, jolloin toista sivuainetta ei tutkintoon enää tarvita.

Kaikki eivät kuitenkaan halua lähteä vaihtoon. Usein matkustelu kyllä kiinnostaa, mutta esteenä voi olla esimerkiksi parisuhde. Myös asunnon kanssa voi tulla käytännöllisyysongelmia, jos kämppää ei saa vuokrattua vaihdon ajaksi ulkopuoliselle. Monet haluavat valmistua nopeasti, ja vaihto sivuaineena onkin hitaampi suorittaa eikä koostu välttämättä itselle tärkeistä ja mielenkiintoisista kursseista. Jotkut ovat jo vakituisessa työsuhteessa, jolloin Suomesta ei niin vain lähdetäkään puoleksi vuodeksi pois. Lisäksi myös raha voi muodostua esteeksi, sillä vaikka lukukausimaksuja ei vaihtoyliopistossa tarvitsekaan maksaa, tulee kaikki muut kulut, kuten lennot, ruoka ja asuminen, pulittaa omasta pussista.

Vaihtoon lähdön plussat kuitenkin peittoavat miinukset mennen tullen. En enää kestäisi katsella kateellisena muiden rantakuvia toiselta puolelta maailmaa, mikäli en itse olisi lähdössä. Kerran myös törmäsin uraneuvojaan, joka antoi ainoaksi ohjeeksi kauppatieteitä lukevalle: ”Lähde ulkomaille. Opiskelemaan tai töihin, mitä vaan, kunhan saat kokemusta maailmalta”.

Travel is the only thing you buy that makes you richer.

Menestyksellistä uutta vuotta kaikille! :)

– Sari

Travel is the only thing you can buy that makes you richer.

Sari

Moikka, olen 21-vuotias kolmannen vuoden laskentatoimen kauppisopiskelija Helsingistä. Ylioppilaaksi kirjoitin 2013 keväänä Pohjois-Haagan yhteiskoulusta, mutta pääsykoekevät on vielä hyvin muistissa. Päätin hakea Valmennuskeskukseen tutoriksi, jotta voisin jakaa tietoani näistä asioista teille muillekin!

Blogissa ajattelin kertoa ainakin omasta pääsykoehakemisestani ylä- ja alamäkineen sekä mahdollisesti myös kauppiksessa opiskelusta ja mursuvuoden riennoista. Kirjoittelen myös vaihto-opiskelustani Australiassa, mikä tuo vähän vaihtelua tavallisiin blogiteksteihin.

Muita blogipostauksia

  • Kauppatiede
  • Gerda K.

Kauppiksen valmennustestaaja: Gerda

Hei! Olen Gerda ja olen 22-vuotias yrittäjä. Asun Espoossa ja haen pääsykokeella ensisijaisesti Aalto-yliopistoon. Osallistun tänä vuonna Valmennuskeskuksen kauppatieteiden...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Tommi

Ensimmäinen syksy Aalto-yliopistossa

Tervehdys! Ja tervetuloa lukemaan blogiani. Kerron tässä postauksessa opintosyksyn aloituksesta ja opinnoista Aalto-yliopistossa, kun nyt vihdoinkin on aikaa syksyn kiireiltä kirjoitella...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Jyri

Kaksi kuukautta töissä ja yksi lomalla

Moikka taas pitkästä aikaa! Allekirjoittanut bloggailija on viimeiset kuut ollut työntouhussa ja viettänyt toki myös ansaittua kesälomaakin. Ohessa hieman kuulumisia viimeisiltä...

Lue lisää