Jokaisella ihmisellä on oma tapa oppia ja omaksua asiat, ja moni ei välttämättä vielä edes täysin tiedä mikä se oma tapa on. Tutorit ovat koonneet nyt kaikki opiskelumetodit yhteen postaukseen, jotta tästä voisi ottaa inspiraatiota ja kokeilla jotain uutta! Kaikki keinot eivät ole kaikkia varten, joten tärkeintä on löytää itselleen parhaat metodit asioiden opettelua varten. Pelkkä lukeminen ei yksistään riitä.

Alleviivaukset

Lukiessa kannattaa tehdä merkintöjä ja kirjan tekstin alleviivaaminen on yksi hyvä tapa tähän. Alleviivatessa tulisi keskittyä siihen, mikä on oleellisinta asiaa tekstissä, tämä tehostaa lukemista hyvin. Yleensä kannattaa ensin lukea esimerkiksi kappale kerrallaan ja sitten palata alleviivaamaan oleellisimmat asiat ennen seuraavaan kappaleeseen siirtymistä. Alleviivausten perusteella on hyvä tehdä jälkikäteen muistiinpanot, kun tärkeimmät asiat löytyvät korostettuina.

Hannu: Alleviivaaminen on ollut minulla pitkään käytössä oppimismetodina ja hyödynsin sitä myös pääsykokeisiin lukiessa. Yritin alleviivata vain kaikkein oleellisimmat asiat eri kappaleista. Alleviivasin myös kirjoittamani muistiinpanot sekä itseopiskelumateriaalien tiivistelmät.

Muistiinpanojen tekeminen

Toisille sopii toisille ei, mutta niille joille sopii muistiinpanojen tekeminen on yleensä hidasta mutta tehokasta kertaamista. Aivot joutuvat muistiinpanojen tekemisen yhteydessä koko ajan miettimään “Mikä tässä on tärkeintä ja keskeistä?” -kysymystä. Muistiinpanot kannattaa ehdottomasti kirjoittaa omin sanoin eikä vain kopioida, miten asia on kirjassa sanottu, tämäkin tehostaa opiskelua. Lisäksi hyvin tehdyistä muistiinpanoista on helppo palata asioihin nopeasti ja pyytää esimerkiksi kaveria kyselemään muistiinpanojen perusteella asioita. Muistiinpanoja voi tehdä lukemisen yhteydessä tai jälkeenpäin erikseen. Jos aihe on vielä kovin tuntematon niin ei välttämättä suoraan kannata alkaa tekemään muistiinpanoja, jos ei vielä hahmota, mikä on keskeistä ja mikä ei.

Sari: Itselleni muistiinpanot olivat välttämättömiä, sillä muuten huomasin vain lukevani pinnallisesti useita sivuja sisäistämättä asiaa kunnolla. (+ lisäksi tähän kirjan sottaaminen ja sivuille kirjoittaminen omin sanoin: näin näet heti saman kokonaisuuden eri tavoin ilmaistuna, mikä voi tehostaa oppimista)

Hannu: Muistiinpanot olivat minullekin hyvin tärkeitä, sillä olen oppijana sellainen, että opin parhaiten kun pääsen itse tekemään. Kirjoitin kattavat, siistit muistiinpanot jokaisesta kirjasta alleviivauksieni perusteella eri vihkoihinsa omin sanoin kirjoitettuna, ja tässä kului rutkasti aikaa. Siitä oli kumminkin paljon hyötyä itselleni.

Sisällysluettelon lukeminen

Tätä kannattaa kokeilla, kun kirja on luettu ainakin kerran läpi. Peität sisällysluettelon ja avaat jokaisen kohdan vuorotellen ja mietit, että mitä tämän alaotsikon alla käsiteltiin. Kirjoita/mieti ne asiat, jotka sinulle tulevat mieleen ja sen jälkeen avaa kirjasta se kohta ja tarkista, jäikö jotain puuttumaan. Tehokas keino parantamaan kokonaiskuvan ymmärtämistä! Tätä keinoa kannattaa hyödyntää vasta, kun kirjat on hieman paremmin hallussa. Ei kannata säikähtää, jos asiat eivät tule heti mieleen vaan asioiden palauttamisessa muistista saattaa mennä hetki.

Sari: Tämä on hyvä oppia myös tulevia opintoja varten, sillä kauppisopiskelijalle kokonaisuudet sekä asioiden syy-seuraussuhteet ovat tärkeitä asioita hallita.

Hannu: Käytin tätä metodia vasta luku-urakan loppuvaiheessa ikään kuin osoittaakseni itselleni osaavani asiat hyvin. Keino toimi hyvin itseluottamuksen parantamisessa.

Listat

Listat kuuluvat tavallaan muistiinpanoihin, mutta niitä voi tehdä erilaisia. “Vaikeiden asioiden lista” on yksi esimerkki. Kun lukuprosessi on suunnilleen puolessa välissä suosittelisin kokeilemaan sellaista, että kirjoitat itsellesi listan kaikista vaikeista asioista. Esim. kpl 8 taloustieteen kirjasta ja kaava x matikasta sekä laskentatoimen tehtävä x itseopiskelumateriaalista jne. Sitten alat vain käymään listaa läpi ja yliviivaat aina, kun vaikea asia on opittu. Voin luvata, että tulee todella hyvä ja aikaansaava fiilis kun huomaat, että kaikki vaikeat asiat on yliviivattu, jes! ->

Sari: Vaikeiden asioiden listaaminen auttaa myös pitämään nämä asiat mielessä, eikä mikään osa-alue pääse unohtumaan

Hannu: Käytin listoja luku-urakan loppuvaiheessa, kun mietin että mitä pitäisi vielä opiskella. Selasin kaikki kirjat läpi ja kirjoitin ylös, mitkä asiat ovat minulle vielä haastavia tai joita en hallitse ihan täysin. Olin hyvin itsekriittinen ja listoista tuli hieman pitkähköjä, kun opeteltavat asiat saattoivat olla kokonaisia kappaleita tai yksittäisiä lauseita tai kaavoja. Sitten kävin listat läpi ja pänttäsin tai selvitin nämä asiat itselleni tavalla tai toisella esimerkiksi kysymällä opettajilta apua.

Kaavat post it lapuille ja ympäri kämppää

Kaavojen opettelua varten kannattaa kirjoittaa kaavat erillisille paperilappusille ja laittaa ympäri kotia esimerkiksi oviin, jolloin kevään aikana kaavat näkee päivittäin jolloin ne jäävät vähitellen mieleen. Muutamia hyviä paikkoja on jääkaapin ovi, kylpyhuone, vessa, jopa television viereen voi laittaa. Kannattaa kumminkin jättää joitakin paikkoja ilman lappuja, jotta kotona pystyy myös rauhoittumaan.

Sari: Itse käytin tätä opiskelutekniikkaa vain vähän, sillä äiti hermostui. Pikkusiskoni kuitenkin hurahti tähän opiskelutyyliin täysin, ja viime keväänä vanhemmillani vieraillessani oli psykologia-aiheisia lappuja aina eteisessä asti. Siskoni sai opiskelupaikan, joten ilmeisesti hyvä tekniikka. Suosittelen.

Hannu: Kirjoitin huolella kaikki laskentatoimen ja taloustieteen kaavat ylös ja laitoin ympäriinsä, yleensä eri huoneiden oviin, minkä ansiosta kaavat painuivat hyvin mieleen. Paras paikka vaikean kaavan laittamiseen on siellä missä peset hampaasi, koska hampaiden pesun yhteydessä voi hyvin tuijotella kaavoja.

Itseopiskelumateriaalien tekeminen

Itseopiskelumateriaalien tehtävät vastaavat hyvin pääsykokeen tehtäviä, ja niitä on hyvä tehdä jatkuvasti ja mitata niiden avulla itselleen vielä hankalia asioita ja samalla vahvistaa niitä, jotka ovat jo hyvin hallussa. Tehtäviä tehdessä kriittisen tärkeää on käydä ne omat virheet läpi! Miksi vastasin näin? Miten tämä lause olisi ollut oikein? Mikä tässä oli väärin ja miten tämä termi määriteltiinkään?

Hannu: Mittasin pääosin osaamistani itseopiskelumateriaalin tehtävien avulla. Tein tehtävät useaan otteeseen kevään aikana eli kirjoittelin vastaukset erilliselle paperille välttääkseni tehtävien sotkemista. Tein tehtävät ainakin kahteen tai kolmeen kertaan eri vaiheessa keväällä, jolloin kehityksen näki lisääntyneiden oikeiden vastausten määrässä. Katsoin totta kai virheet läpi ja opin niistä. Kirjoitin myös vastauksiini, jos en ollut täysin varma jostain vastauksesta tai jos asia ei ollut muuten täysin hallussa, joten vaikka vastaukseni olisi mennyt oikein, kertasin tämänkin asian läpi.

Nimien opiskelu tulostettujen kuvien avulla

Hauska tapa opetella tutkijoita, on tulostaa heistä vaikka Google kuvahausta kuva tyhjälle paperille ja kirjoittaa ylös kaikki hänen teoriat

Jana

Moi! Olen 21-vuotias kolmannen vuoden opiskelija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta Helsingistä. Aloitin opiskelut syksyllä 2013 ja valmistuin Mäkelänrinteen lukiosta keväällä 2013. Pääsin kouluun koepistekiintiössä – ylppärinumeroilla ei siis ollut mitään merkitystä kouluun pääsemisen kannalta.

Olen kirjoittanut vuodesta 2013 blogiin tekstejä ensimmäisestä opiskeluvuodesta sekä pääsykokeeseen lukemisesta, sillä ne ajat olivat silloin vielä tuoreessa muistissa. Nykyään tekstit syntyvät pidemmästä tutorointikokemuksesta, jota on kertynyt kahden vuoden ajalta ja nyt lähtee kolmas käyntiin.

Muita blogipostauksia

  • Kauppatiede
  • Gerda K.

Kauppiksen valmennustestaaja: Gerda

Hei! Olen Gerda ja olen 22-vuotias yrittäjä. Asun Espoossa ja haen pääsykokeella ensisijaisesti Aalto-yliopistoon. Osallistun tänä vuonna Valmennuskeskuksen kauppatieteiden...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Tommi

Ensimmäinen syksy Aalto-yliopistossa

Tervehdys! Ja tervetuloa lukemaan blogiani. Kerron tässä postauksessa opintosyksyn aloituksesta ja opinnoista Aalto-yliopistossa, kun nyt vihdoinkin on aikaa syksyn kiireiltä kirjoitella...

Lue lisää
  • Kauppatiede
  • Jyri

Kaksi kuukautta töissä ja yksi lomalla

Moikka taas pitkästä aikaa! Allekirjoittanut bloggailija on viimeiset kuut ollut työntouhussa ja viettänyt toki myös ansaittua kesälomaakin. Ohessa hieman kuulumisia viimeisiltä...

Lue lisää