Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  04.06.2020

Pelottaako välivuosi?

Välivuosien viettäminen aiheuttaa aina silloin tällöin keskustelua, niin mediassa kuin omassa ruokapöydässä. Tähän kirjoitukseen haluan poimia välivuoden hyviä puolia. Omalta osaltani valmistuin lukiosta 2015 ja pidin välivuoden, jonka muistan hyvin ristiriitaisten tunteiden sekasortona. Vaikka olin itse päättänyt viettää välivuoden, koin silti kovaa painetta päästä seuraavana vuonna opiskelemaan.

Välivuoden aikana tunsin ihmeellistä (ja täysin perusteetonta) häpeän tunnetta mainita olevani välivuodella. Toivon, että välivuotta ympäröivä kielteinen stigma alkaisi pikkuhiljaa hellittämään. Monille välivuosi ei sovi, mutta monet myös löytävät itsensä vääriltä aloilta siksi, ettei heillä ollut aikaa miettiä vaihtoehtojaan lukion jälkeen. Alle olen listannut erilaisia tapoja viettää välivuotta, jos sattuu löytämään itsensä siltä polulta.

Tutkimusmatkalla – hetki hengähtää

Välivuotta voi viettää monin tavoin. Monet ystäväni lähtivät matkustelemaan: reppureissaamaan Thaimaahan tai au-pairiksi Australiaan. Ihailin aina heitä, jotka käsittelivät välivuotta kuin lahjana itselleen. Voi valita oman aikataulunsa ja elää tuulen viemänä ennen kuin jälleen sitoo arkensa oppilaitokseen tai työpaikkaan. Nyt poikkeustilanteen aikana välivuoden vietto matkustaen tuskin on yhtä todennäköistä, mutta sille vaihtoehtoisia tapoja varmasti keksitään. Onneksi hengähdystauko ei kuitenkaan ole välivuoden ainoa hyvä puoli.

Nenä kiinni kirjassa – katse tulevaisuudessa

Jos sinulla ei ole harmainta aavistusta, mitä haluat tulevalta uraltasi, on välivuosi mainio vaihtoehto. Itse kokeilin eri kursseja avoimessa yliopistossa ja päädyin siten tietämään, mihin haluan välivuoden jälkeen hakea opiskelemaan. Avoimessa yliopistossa suoritetut kurssit saa myös myöhemmin hyväksi luettua yliopistossa, joten turhaan ei mene sekään aika. Monista aloista on myös tarjolla valmennuskursseja, jotka antavat arvokkaita eväitä seuraavissa pääsykokeissa onnistumiseen. Jos taas välivuodessa houkuttaa se, että ei hetkeen tarvitse opiskella lainkaan, kannattaa kääntää katseena työelämään.

Työn imussa – raha rauhoittaa

Välivuoden voi viettää myös työskennellen. Pesämunan kerryttäminen välivuonna auttaa myöhemmin, etenkin jos opiskelun ohella ei ole aikaa tienata elantoa. Kuka tahansa varmasti on samaa mieltä – fuksivuosi on mukava viettää ilman stressiä rahasta. Välivuodella tehty työ antaa tärkeää kokemusta ja täytettä CV:hen. Myös työkokemuksen kautta voi löytää tulevan ammattinsa. Monille juuri välivuoden määräaikainen työ on ensimmäinen kunnon kosketus työelämään ja itsenäistymiseen. Itse toimin puistotyöntekijänä joitain kuukausia välivuodellani. Multaiset kynnenaluset ja värikkäät suojavaatteet opettivat arvostamaan työntekoa ja jättivät muistoja aurinkoisista päivistä.

Itselleen räätälöity vuosi

Välivuosi on aina tekijänsä näköinen. Välivuosi voi olla ripaus kaikkea yllä mainittua, tai vaikka hyvin ansaittu pitkä lepohetki. Olitpa siis välivuoden ja vapauden perään haikaileva, tai vielä tulevaisuudestaan tietämätön hakija, kannattaa harkita eri vaihtoehtoja. Vaihtoehtoja, jotka ympäristön painostuksesta huolimatta, sopivat juuri sinulle!

– Hilla

Hilla