• Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Anni

Hei kaikille! 

Syyskuun lopussa meillä oli ensimmäinen tentti koskien didaktiikkaa. Didaktiikassa pohditaan sitä, millaista on hyvä opetus. Tentimme kirjan Opettajan didaktiikka (Jyrhämä, Hellström & Uusikylä, 2016) sekä kurssiin liittyneet luennot. Tässä blogipostauksessa kerron, kuinka valmistauduin tenttiin ja mitä aion seuraavan tentin kohdalla tehdä erilailla.

 Tenttiä ennen meillä oli kolme kahden tunnin mittaista luentoa. Luennot olivat lukio-opiskeluihin verrattuna hyvin nopeatempoisia ja asiaa tuli paljon. Saimme luentodiat luettaviksi Moodleen, joten luennoilla keskityin tekemään muistiinpanoja asioista, joita dioilla ei lukenut. Muistiinpanojen jäsennelty tekeminen luennoilla vaatii vielä harjoittelua nopean etenemisen vuoksi. Kurssin aikana kirjoitinkin muistiinpanot usein niin sanotusti puhtaaksi kotona.

Tenttikirjaa luin luentojen ohessa. Jaoin kirjan lukemisen luvuittain eri päiville ja lukujen pituudesta riippuen luin joko luvun päivässä tai jaoin yhden luvun parille päivälle. Vinkkini on, että kannattaa ehdottomasti lukea aluksi johdanto-osio, joka oppikirjoissa hyvin usein on. Siinä kerrotaan kirjan keskeisimmät aiheet ja oman kokemukseni mukaan osio tiivistää kirjasta tärkeimmät kätevästi.

Johdannon luettuani osasin kiinnittää huomiota isosta tietomäärästä keskeisimpään. Lukiessani kirjaa tein muistiinpanoja ranskalaisilla viivoilla. Koko kirjan luettuani palasin johdantolukuun ja kirjasin paperille keskeisimmät aiheet ja näkökulmat. Tämän jälkeen täydensin paperille tärkeimmistä aiheista oppimani asiat muistiinpanojeni avulla. Tämä auttoi minua hahmottamaan kokonaiskuvaa laajasta kokonaisuudesta.

Kokonaisuuden hallitseminen on asia, johon haluan kaikkia kannustaa! Toki rakastan oppia kaikkia pieniä nippelitietoja, mutta nekin jäävät paremmin mieleen, kun hahmottaa ensiksi kokonaisuuden. Kokonaisuuden hahmottamisessa minua auttaa muistiinpanoissa nuolien käyttäminen osoittamassa, mitkä asiat linkittyvät toisiinsa. Kokonaisuuden hahmottamiseen pyrin myös avaamalla keskeisimpiä käsitteitä itselleni ja pohtimalla, mihin kaikkiin aiheisiin ne liittyvät.

Tentti kesti meillä kaksi tuntia ja se sisälsi piirrustustehtävän, esseen sekä käsitteen määrittelyjä. Vaikka jännitin ensimmäistä tenttiä etukäteen, niin tenttitilanne oli mielestäni yllättävän leppoisa ja siinä pärjäsi kyllä, jos keskeisimmät asiat kirjasta olivat hallussa. Seuraavaan tenttiin pääsenkin varmasti lähtemään rennommalla fiiliksellä!

Ennen seuraavaa tenttiä keskityn vielä enemmän siihen, mitä tieto antaa minulle. Voisin pohtia esimerkiksi sitä, kuinka voin soveltaa tietoa tulevaisuuden työssäni tai arjessani tällä hetkellä. Lisäksi unohdin ennen kirjan lukemista pohtia, mitä tiedän didaktiikasta entuudestaan. Sen teen hyvin usein aloittaessani uuden kurssin tai kirjan lukemisen.

 -Anni 

Anni

Olen 21-vuotias kasvatustieteen opiskelija. Opintosuuntani on erityispedagogiikka, joten valmistun laaja-alaiseksi erityisopettajaksi. Opiskelen Helsingin yliopistossa ensimmäistä vuotta.

Blogipostauksissani kerron opinnoistani, yliopistoon hakemisesta sekä annan vinkkejä opiskeluun! Tarkemmin arkeani voi seurata Instagramissa, josta minut löytää nimimerkillä anniudd.

Muita blogipostauksia

 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Katri

Kesän tuulet

Takanamme on pitkä ja poikkeuksellinen kevät, joka toi melkoisia yllätyksiä mukanaan muun muassa korkeakouluihin pyrkineille. Muutoksiin sopeutuminen on vaatinut varmasti jokaiselta...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Pelottaako välivuosi?

Välivuosien viettäminen aiheuttaa aina silloin tällöin keskustelua, niin mediassa kuin omassa ruokapöydässä. Tähän kirjoitukseen haluan poimia välivuoden...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Katri

Vinkit soveltuvuuskokeeseen 2020

Tässä postauksessa jaan vinkkini opettajankoulutusohjelmien hakuun kuuluvaan soveltuvuuskokeeseen. Tämä postaus on jatkoa eilisestä postauksestani, joten kannattaa käydä...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Katri

Vinkit VAKAVA-kokeeseen 2020

Tänä maanantaiaamuna Turussa herättiin talvisen maiseman keskeltä. Elämmekin poikkeuksellista kevättä monella mittapuulla: "takatalvi" toi lounaisrannikolle enemmän...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Anni

Vinkkejä etäopiskeluun!

Tällä hetkellä opiskelen kursseja etänä. Uskon, että myös ruudun toisella puolella monella on vastaavanlainen tilanne, joten ajattelin tässä postauksessa kertoa...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Anni

Hälsningar från Uppsala!

Vuoden ensimmäisessä blogipostauksessani kerroin odottavani matkaa ystäväni luo Ruotsin Uppsalaan. Tässä blogipostauksessa kerron, mitä reissullani tein ja kuinka se...

Lue lisää