• Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Katri

Hei kaikille!

Tervetuloa seurailemaan kirjoituksiani tänne kasvatustieteen blogiin!

Olen Katri, 19-vuotias turkulainen ja takanani on nyt ensimmäinen kuukausi Turun yliopistossa kasvatustieteiden tiedekunnassa. Pääaineeni on erityispedagogiikka, ja sivuaineena käyn tällä hetkellä psykologian perusopintoja. Suunnitelmissa olisi kirjoittaa erillinen postaus siitä, miksi olen hakenut opiskelemaan tälle alalle sekä kertoa tulevaisuuden suunnitelmista. Siksi ajattelin tässä postauksessa kertoa omalta osaltani yliopiston aloituksesta.

Yliopisto-opinnot siis alkavat fuksiviikoilla eli orientaatioviikoilla, jotka sisältävät kaikenlaista ohjelmaa niin päivisin kuin iltaisin. Fuksiviikot kestivät meillä kasvatustieteellisessä tiedekunnassa kaksi viikkoa, ja vasta niiden jälkeen opiskelu alkoi kunnolla. Kahden ensimmäisen viikon aikana meillä oli päivisin yliopistolla erilaisia infoluentoja, esittelyitä ja tapahtumia, sekä iltaisin tutorit järjestivät meille hauskaa ohjelmaa (esim. hengailuiltoja, rastikierroksia, kastajaiset).

Tämän postauksen kuvassa olen minä sekä muutama ihana uusi opiskelijakaverini ensimmäistä kertaa sitseillä (=akateeminen pöytäjuhla). Sitsit olivat mielestäni fuksiviikkojen hauskin tapahtuma. Seuraavaksi kuva kastajaisista ja meidän Katko ry:n fukseista!

Nyt ajattelin jakaa teille muutaman havainnon, jotka huomasin fuksiviikkojen aikana. (Huom. muissa tiedekunnissa fuksiviikot saattavat olla erilaisia, kerron vain oman kahden viikon takaisen kokemuksen perusteella.)

5 ASIAA, JOTKA OLISIN HALUNNUT TIETÄÄ ENNEN FUKSIVIIKKOJA

1. Kaksi ensimmäistä viikkoa tyhjäksi kalenterista. Fuksiviikkojen perimmäinen tarkoitus on ryhmäytyminen sekä verkostoituminen, joka ei onnistu, mikäli on työvuorossa samaan aikaan kun muut fuksit ovat fuksitapahtumassa. Fuksiviikoista kannattaa siis ottaa kaikki ilo irti!

2. Ruoat kannattaa tehdä valmiiksi jääkaappiin ennen fuksiviikkoja! Tiukka aikataulu fuksiviikoilla yllätti minut toden teolla, sillä yleensä ns ”koulupäivän” ja iltaohjelman välissä ei ollut aikaa kuin 1-2h. Kokkailuille ei siis ollut hirveästi aikaa eikä edes energiaa kaiken haipakan keskellä.

3. Hyvät kengät jalkaan! Meillä oli ensimmäisellä viikolla kolmena iltana peräkkäin rastikierroksia, jolloin kävelimme ryhmissä ympäri Turkua tutustuen kaupunkiin sekä toisiimme, ja teimme kaikenlaisia haasteita. Rastikierroksien jälkeen mentiin vielä jatkoille, joten kävelyä tuli reilut 15 km per ilta: huonoilla kengillä ei olisi kyllä selvinnyt!

4. Kaikille voi ja kannattaa puhua! Fuksiviikoilla kaikki ovat yhtä tuntemattomia toisilleen, joten ei ole mitään noloa / outoa mennä uuteen porukkaan rupattelemaan. Oman kokemuksen mukaan kaikki olivat erittäin avoimia ja kavereita sai nopeasti.

5. FUKSIFLUNSSA EI OLE VITSI. Meitä peloteltiin jo ensimmäisenä koulupäivänä fuksiflunssasta (=fuksien keskuudessa lähtee flunssa kiertoon), ja itse en ainakaan uskonut saavani sitä. Mutta kuinka ollakkaan, jo jälkimmäisellä fuksiviikolla fuksiflunssa iski  kuin nyrkki, ja jouduin myös sen takia jättämään muutaman tapahtuman välistä. Kannattaa siis suhtautua fuksiflunssaan asiaan kuuluvalla vakavuudella!!

 

-Katri

Katri

Olen Katri, 19-vuotias opiskelija kotoisin Naantalista. Opiskelen tällä hetkellä ensimmäistä vuotta kasvatustieteitä Turun yliopistossa, pääaineenani erityispedagogiikka. Opiskelujen ohessa työskentelen lasten parissa sekä harrastan partiota ja liikuntaa. Toivon, että saat kirjoituksistani inspiraatiota, vinkkejä tai ainakin hyvää mieltä!

 

 

Muita blogipostauksia

 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Katri

Kesän tuulet

Takanamme on pitkä ja poikkeuksellinen kevät, joka toi melkoisia yllätyksiä mukanaan muun muassa korkeakouluihin pyrkineille. Muutoksiin sopeutuminen on vaatinut varmasti jokaiselta...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Pelottaako välivuosi?

Välivuosien viettäminen aiheuttaa aina silloin tällöin keskustelua, niin mediassa kuin omassa ruokapöydässä. Tähän kirjoitukseen haluan poimia välivuoden...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Katri

Vinkit soveltuvuuskokeeseen 2020

Tässä postauksessa jaan vinkkini opettajankoulutusohjelmien hakuun kuuluvaan soveltuvuuskokeeseen. Tämä postaus on jatkoa eilisestä postauksestani, joten kannattaa käydä...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Katri

Vinkit VAKAVA-kokeeseen 2020

Tänä maanantaiaamuna Turussa herättiin talvisen maiseman keskeltä. Elämmekin poikkeuksellista kevättä monella mittapuulla: "takatalvi" toi lounaisrannikolle enemmän...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Anni

Vinkkejä etäopiskeluun!

Tällä hetkellä opiskelen kursseja etänä. Uskon, että myös ruudun toisella puolella monella on vastaavanlainen tilanne, joten ajattelin tässä postauksessa kertoa...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Anni

Hälsningar från Uppsala!

Vuoden ensimmäisessä blogipostauksessani kerroin odottavani matkaa ystäväni luo Ruotsin Uppsalaan. Tässä blogipostauksessa kerron, mitä reissullani tein ja kuinka se...

Lue lisää