Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  20.02.2018

Kevään tärkein päivä

Tehdäänpä tämäkin asia selväksi hyvissä ajoin ennen lukuajan alkamista. VAKAVA-koe ei ole läpihuutojuttu, mutta paniikkiinkaan ei ole syytä. Pääsykoeurakka huipentuu kirjalliseen kokeeseen, jonka tuhannet ihmiset ympäri Suomea tekevät samaan aikaan. Pääsykoepäivä on tärkeä päivä, mutta samalla stressaava ja pelottava. Pahimmassa tapauksessa päivä alkaa armottomalla jännityksellä ja päättyy siihen, että murehtii omia vastauksiaan ja vaipuu epätoivoon. Kokeen tekemisenkin aikana erilaisten tehtävien näkeminen saa aikaan melkoisia tunnekuohuja, mutta tilanne täytyy pitää hallinnassa. Kylmän viileä asiaan keskittyminen ja rauhallisuus koetilanteessa kannattavat. Tunteita voi päästellä sitten koetilanteen jälkeen, jos siltä tuntuu. Tämän tekstin tarkoitus ei ole pelotella. Sen sijaan haluan sanoa, että tunteiden heittely kokeessa ja siihen valmistautuessa on ymmärrettävää, onhan kyseessä oma tulevaisuus. Ja että liiallista jännitystä voi pyrkiä hallitsemaan ja koetilanteeseen valmistautumaan jo nyt.

Mielikuvaharjoittelua ja muita konsteja voi käyttää etukäteen hyväkseen. Usein olen kuullut neuvon, että ennen tärkeää koetta pitää saada olo itsevarmaksi, vaikka sitten huijaamalla. Siksi viimeisen lukupäivän iltana kannattaa lopettaa pänttääminen hyvissä ajoin ja sen sijaan keskittyä omien vahvuuksien muistamiseen ja rauhoittumiseen. Mieti vaikka sitä, miten valtavasti uutta olet oppinut kuukauden aikana! Osaat varmasti vastata todella moneen kysymykseen. Myös koepäivä kannattaa aloittaa sillä asenteella, että olet menossa näyttämään osaamisesi ja että olet todellinen VAKAVA-aineiston asiantuntija. Epätoivolle ei pidä antaa sijaa tässä vaiheessa!

Pääsykoe on jännittävä tilanne ja VAKAVA-kokeessa erityisesti moni kokee jännittäväksi aikapaineen. Koeaika on aiemmin ollut kaksi tuntia, ja itse ehdin onnekkaasti täyttää vastaukset siinä ajassa, mutta tarkistaminen jäi kesken. Mutta tiedän onneksi sellaisiakin tapauksia, jotka eivät ole edes ehtineet vastata kaikkiin kohtiin, mutta ovat silti saaneet haluamansa opiskelupaikan. Nopea vastaaminen on mahdollista silloin, kun aineiston on opiskellut hyvin. Tällöin ainakin Tosi/Epätosi -tyyppiset kysymykset pystyy hoitamaan sekunneissa, ja vaativampiin tehtäviin jättämään enemmän aikaa. Myös oma vastausstrategia kannattaa miettiä etukäteen. Jotkut haluavat aloittaa tehtävistä, joissa vastaamatta jättämisestä saa miinuspisteitä. Tavallaan järkevää, mutta ainakaan viime vuoden VAKAVA-kokeessa ei ollut enää pisteenlaskun suhteen selkeitä osioita. Jos kaikki tehtävätyypit ovat viime kokeen tapaan sekaisin, aikaa säästyy parhaiten sillä, ettei kikkaile, vaan aloittaa alusta ja etenee järjestyksessä.

Kysymykset ovat monivalintoja (ellei tänä vuonna tule yllätyksiä). Siksi vastatessa on hyvä miettiä paitsi oikeaa vastausta, myös sitä, miksi väärät vastaukset ovat mielestäsi vääriä. Lisäksi kannattaa muistaa lukea jokaisen tehtävän ohjeet, esimerkiksi siltä varalta, että jossain tehtävässä oikeita vaihtoehtoja olisikin enemmän kuin yksi. Tällaiset jutut todennäköisesti mainitaan ohjeissa. Suuri huolenaihe VAKAVA-kokeessa on yleensä myös se, kannattaako arvata, jos ei tiedä. Arvaus kannattaa, jos väärästä vastauksesta ei anneta miinuspisteitä tai jos tyhjäksi jättämisestä ja väärästä vastauksesta molemmista tulee yhtä paljon miinusta. Arvaukset on kuitenkin hyvä tehdä valistuneesti, miettimällä kaikki muistikuvansa kysymyksen aiheesta. Joskus ahaa-elämys tulee pienen miettimisen jälkeen, eli heti kysymystä lukiessa ei kannata luovuttaa. Miettimisaikaa ei kuitenkaan ole paljon, joten myös eteenpäin meneminen on hyvä vaihtoehto, jos kysymys ei todellakaan soita kelloja.

Koetilannetta pääsee loistavasti harjoittelemaan esimerkiksi valmennuskurssin harjoituspääsykokeita tekemällä. Tai jos olet jo aiemmin osallistunut pääsykokeeseen, muistele sitä tilannetta. Miten keskityt omaan suoritukseen ison hakijajoukon seassa? Menikö viime kerralla jotain pieleen esimerkiksi ajankäytön suhteen? Tarttuiko yo-kirjoituksista mukaan hyviä rutiineja, jotka virkistäisivät koepäivän aamuna? Vanhoista kokeista on toivottavasti oppinut jotakin, mikä helpottaa omaa toimintaa tällä kertaa. Toivottavasti jaoin edes jonkin hyödyllisen vinkin, jota et ole aiemmin kuullut! Muista asennoitua jo nyt siihen, että tänä vuonna pääset läpi ja kokeen jälkeen ei tietoakaan epätoivosta, vaan yhtä itsevarma olo kuin sinne mennessä!

-Anna

Anna