Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  04.02.2018

Avoimen yliopiston hyvät ja huonot puolet

Olen maininnut kirjoituksissani aiemmin, että suosittelen avointa yliopistoa esimerkiksi välivuodella oleville. Avoin yliopisto on hyödyllinen keino kokeilla tietyn alan opiskelemista, oppia uusia asioita tai tunnustella eri aineiden opiskelemista. Itse päädyin tekemään jälkimmäistä. Tässä muutamia omasta mielestäni hyviä ja huonoja puolia Helsingin avoimessa yliopistossa opiskelemisesta.

Suurimalle osalle avoimen yliopiston isoin plussa oli minulle miinus: kaikki luennot olivat iltaisin. Iltaluennot ovat tietenkin täysin ymmärrettäviä ja ainoa mahdollinen vaihtoehto, jos haluaa samaan aikaan tehdä päivätöitä ja opiskella. Kuitenkaan pitkän työpäivän jälkeen luennolle raahautuminen pimeinä ja kylminä talvi-iltoina ei aina inspiroinut opiskelemaan täysillä. Monet sanovat, että avoimessa yliopistossa opiskelevat ovat motivoituneempia, mutta omalta osaltani voin sanoa, että motivoitunut intohimon palo jäi usein työpäivän ja pimeyden aiheuttaman väsymyksen alle.

Avoimen yliopiston hyvä puoli on ehdottomasti se, että pystyy kokemaan, tosin maksullisena, mitä yliopisto-opiskelu käytännössä on, ennen kuin sitoutuu viisivuotiseen tutkintoon sen kaikkine tentteineen ja tutkielmineen. Itse välivuodella tiesin vain sen, että olin kiinnostunut kasvatustieteistä. Avoin yliopisto on siten hyvä mahdollisuus kokeilla eri suuntautumisvaihtoehtoja. Itse valitsin avoimesta kaikkea lastentarhanopettajan, luokanopettajan, erityispedagogiikan ja esi- ja alkuopetuksen väliltä (toisin sanoen miltei kaikkea muuta paitsi sitä alaa, mitä nyt opiskelen). Lukion jälkeen oli virkistävää tehdä sitä, jota oikeasti haluaa opiskella ja eri vaihtoehdot antoivat enemmän vapauden valinnan tunnetta. Vaikka päätyisi myöhemmin opiskelemaan eri alaa, saa avoimessa tehdyt opintopisteet sisällytettyä oman alan tutkintoon valinnaisina kursseja.

Avoimessa pidin myös itsenäisestä opiskelusta, mutta tämä ei tietenkään kaikille sovi. Itsenäinen opiskelu sopii hyvin työn oheen ja monet kurssit ovat myös mahdollista suorittaa etänä ja verkkokurssien muodoissa. Avoimessa yliopistossa opiskelua pystyy rytmittämään oman elämäntilanteen mukaan. Kurssit ja luennoitsijat ovat yleensä joustavia ja Helsingin yliopisto tarjoaa avoimessa opiskeleville opiskelijaneuvontaa sekä ilmaisia opiskelutaitokursseja esimerkiksi tentteihin valmistautumisesta. Oman kokemukseni mukaan avoimesta yliopistosta kuitenkin puuttuu yliopistolle tyypillinen yhteisöllisyyden tunne, joka tietenkin johtuu siitä, ettei avoin yliopisto ole kellekään se pysähtymispiste vaan keino päästä seuraavalle pysäkille. Sitä vastoin mainitsen myös, että avoimen yliopiston kursseille hakeutuu usein samanhenkisiä ihmisiä, jotka jakavat samoja kiinnostuksen kohteita. Muiden opiskelijoiden kanssa on helppo keskustella eri vaihtoehdoista sekä mahdollisuuksista ja miksei myös saada uusia ystäviä. Avoimesta yliopistosta tuttuja kasvoja on mukava nähdä myös myöhemmin yliopiston käytävillä, olivatpa he sitten samassa koulutusohjelmassa tai eivät.

-Hilla

Hilla