• Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Valmennuskeskus

Aiheet hyppelee nyt vähän vakavammistä kevyempiin, aina välillä saatte kuulla opiskelijaelämästä ja vapaa-ajasta ja välillä taas tenteistä ja tutkintorakenteista.

Kun VAKAVA-materiaali julkistetaan 30.3., ajattelin alkaa käsitellä itse lukuprosessia. Osa teistä varmasti saa tosi paljon tukea ja tietoa valmennuskurssilta ja kanssalukijoilta, mutta olisi mahtavaa, jos tänne eksyisi myös sellaisia, jotka lukevat itsenäisesti.

Nyt voisin käsitellä hieman sellaista aihetta, joka väistämättä on joillain edessä: välivuosi. Siitä on varmasti mielipiteitä tasan yhtä paljon kuin on niiden ilmaisijoitakin, eikä mielestäni tähän ole yhtä oikeaa vastausta. Varmasti suurin syy siihen, miksi kannattaa hakea heti lukion/amiksen jälkeen kouluun on se, ettei se ”lukudraivi” katoa. Lukion ja kirjotusten jälkeen on päällä hyvä, opittu rytmi, joka ehdottomasti auttaa opiskelujen alussa.

Jotkut pitävät välivuotta todella huonona ideana, mutta totuushan on se, ettei siihen aina pysty itse vaikuttamaan, jos mieleinen opiskelupaikka ei aukene. Tätä ”riskiä” voi tietysti yrittää minimoida mm. hakemalla moneen eri opiskelupaikkaan. Ei kuitenkaan taida olla edes mahdollista, että ihminen pystyisi samaan aikaan panostamaan huolellisesti moneen eri hakukohteeseen ja lukumateriaaliin, pahimmillaan et pysty keskittymään täysillä yhteenkään.

Monet valitsevat tietoisesti välivuoden lukion tai ammatillisen koulutuksen jälkeen. Osa haluaa aikuistua ja saada hieman perspektiiviä elämään, matkustella kun siihen on aikaa ja osa taas ehkä etsiä sitä omaa juttuansa. Melko harvalla on selvät sävelet tulevaisuuden suhteen vielä 18-19-vuotiaana, et paini sen asian kanssa yksin.

Olen itse pitänyt pari välivuotta, enemmän tai vähemmän omasta tahdostani. En oikein lukion jälkeen tiennyt mitä halusin tehdä ja haikailin silloin hieman enemmän yhteiskuntatieteiden perään. Omalla kohdallani olen ihan iloinen, että sain hieman aikuistua, sillä pääsykoeprosessi lukemisineen ja haastatteluineen oli rankka, enkä usko, että olisin pystynyt heti lukion jälkeen antamaan itsestäni tarpeeksi. Kaikilla näin ei tietenkään ole.

Jos kuitenkin välivuosi on edessä, tässä muutamia tapoja viettää sitä:

Matkustele.

Lähde vapaaehtoistyöhön, au-pairiksi, kielikursseille tai töihin ulkomaille. Taivas on rajana. Saat kokemuksia, kielitaitoa ja uusia ystäviä.

Tee töitä.

Kerää rahaa säästöön tulevia opiskeluvuosia varten, hanki kokemusta tulevalla alallasi. Jos haluat opettajaksi, hae koulunkäyntiavustajaksi, päiväkotiin tai iltapäivä-/liikuntakerhoihin, joissa pääset työskentelemään lasten ja nuorten kanssa.

Opiskele.

Kansalaisopistot, työväenopistot, avoin yliopisto: mahdollisuudet ovat rajattomat. Jos esimerkiksi suoritat avoimessa yliopistossa kasvatustieteen perusteet (25 opintopistettä), saat ne hyväksiluettua, jolloin pääset jo ekana opiskeluvuotenasi suorittamaan 2. vuoden kursseja. Näin et siis oikeasti ole ”menettänyt aikaa” juuri ollenkaan.

Valitse kuitenkin se, mikä tuntuu itsestäsi parhaimmalta.

Mukavaa alkavaa viikkoa!

Heidi

Muita blogipostauksia

 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Anna Niska

Terveisiä vaihtolukukaudelta!

Noin vuosi sitten päätin hakea vaihto-opiskelemaan. Olen aina ollut kiinnostunut matkustelusta, vieraista kielistä ja erilaisiin ihmisiin tutustumisesta, joten pitempi ajanjakso ulkomailla...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Jännittääkö soveltuvuuskoe?

Minua ainakin jännitti. Harkitsin hetken, että en hakisi koko kasvatusalalle haastattelun takia. Kun mietin asiaa pidemmälle tajusin, että muut ovat täysin samassa veneessä:...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Vinkkejä vuoden 2019 VAKAVA matskuun osa 4

Tässä blogitekstissä käyn läpi Vakava-kirjan neljättä artikkelia. Ekologisen sivistyksen kasvatusfilosofisia lähtökohtia (Veli-Matti Värri) Vakavan artikkeleista...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Vinkkejä vuoden 2019 VAKAVA matskuun osa 3

Tässä blogissa käyn läpi vuoden 2019 VAKAVA-matskun kolmatta artikkelia. Kun haet kasvatustieteelliseen koulutukseen, sinun tulee suorittaa haun ensimmäisessä vaiheessa kirjallinen...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Vinkkejä vuoden 2019 VAKAVA-matskuun osa 2

Tässä blogissa käyn läpi vuoden 2019 VAKAVA-matskun toista artikkelia. Kun haet kasvatustieteelliseen koulutukseen, sinun tulee suorittaa haun ensimmäisessä vaiheessa kirjallinen...

Lue lisää