Aiheet hyppelee nyt vähän vakavammistä kevyempiin, aina välillä saatte kuulla opiskelijaelämästä ja vapaa-ajasta ja välillä taas tenteistä ja tutkintorakenteista.

Kun VAKAVA-materiaali julkistetaan 30.3., ajattelin alkaa käsitellä itse lukuprosessia. Osa teistä varmasti saa tosi paljon tukea ja tietoa valmennuskurssilta ja kanssalukijoilta, mutta olisi mahtavaa, jos tänne eksyisi myös sellaisia, jotka lukevat itsenäisesti.

Nyt voisin käsitellä hieman sellaista aihetta, joka väistämättä on joillain edessä: välivuosi. Siitä on varmasti mielipiteitä tasan yhtä paljon kuin on niiden ilmaisijoitakin, eikä mielestäni tähän ole yhtä oikeaa vastausta. Varmasti suurin syy siihen, miksi kannattaa hakea heti lukion/amiksen jälkeen kouluun on se, ettei se ”lukudraivi” katoa. Lukion ja kirjotusten jälkeen on päällä hyvä, opittu rytmi, joka ehdottomasti auttaa opiskelujen alussa.

Jotkut pitävät välivuotta todella huonona ideana, mutta totuushan on se, ettei siihen aina pysty itse vaikuttamaan, jos mieleinen opiskelupaikka ei aukene. Tätä ”riskiä” voi tietysti yrittää minimoida mm. hakemalla moneen eri opiskelupaikkaan. Ei kuitenkaan taida olla edes mahdollista, että ihminen pystyisi samaan aikaan panostamaan huolellisesti moneen eri hakukohteeseen ja lukumateriaaliin, pahimmillaan et pysty keskittymään täysillä yhteenkään.

Monet valitsevat tietoisesti välivuoden lukion tai ammatillisen koulutuksen jälkeen. Osa haluaa aikuistua ja saada hieman perspektiiviä elämään, matkustella kun siihen on aikaa ja osa taas ehkä etsiä sitä omaa juttuansa. Melko harvalla on selvät sävelet tulevaisuuden suhteen vielä 18-19-vuotiaana, et paini sen asian kanssa yksin.

Olen itse pitänyt pari välivuotta, enemmän tai vähemmän omasta tahdostani. En oikein lukion jälkeen tiennyt mitä halusin tehdä ja haikailin silloin hieman enemmän yhteiskuntatieteiden perään. Omalla kohdallani olen ihan iloinen, että sain hieman aikuistua, sillä pääsykoeprosessi lukemisineen ja haastatteluineen oli rankka, enkä usko, että olisin pystynyt heti lukion jälkeen antamaan itsestäni tarpeeksi. Kaikilla näin ei tietenkään ole.

Jos kuitenkin välivuosi on edessä, tässä muutamia tapoja viettää sitä:

Matkustele.

Lähde vapaaehtoistyöhön, au-pairiksi, kielikursseille tai töihin ulkomaille. Taivas on rajana. Saat kokemuksia, kielitaitoa ja uusia ystäviä.

Tee töitä.

Kerää rahaa säästöön tulevia opiskeluvuosia varten, hanki kokemusta tulevalla alallasi. Jos haluat opettajaksi, hae koulunkäyntiavustajaksi, päiväkotiin tai iltapäivä-/liikuntakerhoihin, joissa pääset työskentelemään lasten ja nuorten kanssa.

Opiskele.

Kansalaisopistot, työväenopistot, avoin yliopisto: mahdollisuudet ovat rajattomat. Jos esimerkiksi suoritat avoimessa yliopistossa kasvatustieteen perusteet (25 opintopistettä), saat ne hyväksiluettua, jolloin pääset jo ekana opiskeluvuotenasi suorittamaan 2. vuoden kursseja. Näin et siis oikeasti ole ”menettänyt aikaa” juuri ollenkaan.

Valitse kuitenkin se, mikä tuntuu itsestäsi parhaimmalta.

Mukavaa alkavaa viikkoa!

Heidi

Muita blogipostauksia

  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Katri

Tehokkaita opiskeluvinkkejä!

Pääsykokeiden luku-urakkaan valmistautuminen on alkanut. Lisäksi moni saattaa kaivata opiskeluvinkkejä myös ihan perusopiskeluarkeen. Tässä postauksessa jaan 5 tehokasta...

Lue lisää
  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Katri

Opiskelijavaihdossa Islannissa

Vietin kevätlukukauden vaihto-oppilaana Pohjois-Islannissa, Akureyrin kaupungissa (20 000 asukasta). Lähdin kuuden kuukauden Erasmus-vaihtoon kotiyliopistostani Turun yliopistosta Akureyrin yliopistoon...

Lue lisää
  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Anni

Mikä ihmeen kandi?

Viime kevään suurin opintosaavutukseni oli kandidaatin tutkielman kirjoittaminen. Ajattelinkin tässä postauksessa kertoa siitä, mikä kanditutkielma on ja kuinka se omalla...

Lue lisää
  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Hilla

Miksi valmennuskurssille?

Tarvitaanko yliopistoon pääsemiseksi valmennuskurssia? Tätä kysymystä moni hakija varmasti pyörittelee ennen valmistautumista pääsykokeisiin. Vastaus pähkinänkuoressa...

Lue lisää
  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Anni

My week

Heippa! Olen nyt siirtynyt harjoittelussani yläkouluosuuteen. Ajattelin, että viime kertaisen My day:n lisäksi olisi kiva kuvata laajemmin harjoittelun koostumista ja kuinka muut opintojutut...

Lue lisää