• Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Valmennuskeskus

Pikapäivitystä! Tällä hetkellä painaa päälle enkun pariesitelmä (joka pitää saada valmiiksi huomenna, eikä olla vielä aloitettu.. ajoissa ollaan!) sekä sunnuntainen ennakkonäytös. Muuten kouluhommat on kivasti, olen saanut aika pikaisesti riuhdottua kaiken pois alta ja tällä hetkellä häämöttää muutama tentti toukokuun lopussa.

VAKAVA-materiaali julkaistiin keskiviikkona. Moni on varmaan aloittanut jo lukemisen ja ainakin valmennuskurssilaisilla on tainnut olla jo eka tapaaminen.

En tänään valitettavasti ehdi raapaista pintaa syvemmältä, mutta voin antaa aloitusvinkkejä, joista on hyötyä ainakin heille, jotka eivät ole kurssilla! Toivottavasti myös kurssilaisillekin :) Sinulla on siis 6 viikkoa aikaa ja luettavaa on yhteensä 215 sivua. Hyvältä näyttää siis! Meillä oli viime vuonna suurinpiirtein yhtä reilusti aikaa ja n. 170 sivua.

Tässä vinkkejä:

 1. Tee itsellesi lukusuunnitelma. Voit tehdä viikkosuunnitelman, merkata lukualueet kalenteriin tai mitä tahansa, mikä motivoi ja auttaa sinua parhaiten.  Tee lukusuunnitelma tietokoneelle tai piirrä se käsin ja koristele tai vaikka väritä, kunhan vaan sitä on kiva katsoa!

  Itse listasin ruutupaperille allekkain joka ikisen päivän ensimmäisestä lukupäivästä VAKAVA-koepäivään. Sen jälkeen suunnittelin jokaiselle viikolle oman lukustrategiansa: ensimmäiset 3-5 päivää käytin siihen, että luin artikkelit läpi. Aluksi silmäillen, sen jälkeen ajatuksella. Tässä vaiheessa tein myös ensimmäisiä alleviivauksia tekstiin: mitkä ovat artikkelin pääpointit? En alleviivannut vielä yksityiskohtaisempia osioita, vaan pelkät asiasanat ja päänäkökohdat. Seuraavalla viikolla luin kappaleet ja tein niistä muistiinpanoja, sitten tein mindmapit/miellekartat joka kappaleesta ja lopuksi tiivistin joka kappaleen omin sanoin.

 2. Noudata lukusuunnitelmaa. Jos olet merkinnyt lukevasi päivässä 6 tuntia, tee se. Jos teet töitä, varaudu, että joudut lukemaan enemmän myös vapaa-ajallasi. Ja jos lukeminen ei suju kotona, mene vaikka kirjastoon tai koulullesi! Kannattaa alotella ennemmin varovaisemmin ja sitten lukea pidempään, jos tuntuu, että jaksaisit vielä. Olet varmasti mieluummin edellä kuin jäljessä aikataulusta ;)

Jokaisella on oma tapansa lukea. Luin itse kirjan noin neljä kertaa läpi, kun jotkut kurssikaverini olivat lukeneet sen 10-15 kertaa. Panostakaa erityisesti lukemisen laatuun: käyttäkää erilaisia lukustrategioita (asian opettaminen jollekin toiselle, tiivistelmät, laatikaa omia monivalintakysymyksiä tekstistä), koska silloin joudutte käymään saman asian läpi monella eri tavalla ja hyvässä lykyssä opit joka kerta jotain uutta.

Tässä oli nyt paljon vinkkejä, enkä tarkoita että kaikkia eri menetelmiä pitäisi kokeilla! Eikä tarvitse huolehtia, vaikket olisi vielä aloittanut lukemista, ehdit hyvin levätä viikonlopun ja aloittaa maanantaina. Kommenttilaatikkoon saa laittaa kysymyksiä tai tuntemuksia. Jos tuntuu, että aloittaminen on vaikeaa tai tuntuu, ettet etene, niin kerro siitä! Suosittelisin mieluummin kyselemään minulta tai valmennuskurssin opettajiltasi tai juttelemaan vanhempiesi, vanhojen opettajiesi tai kavereidesi kanssa, sillä internetin keskustelupalstoja lukiessa ahdistuu helposti. Luota itseesi, äläkä vertaile itseäsi muiden lukemiseen. Eräskin hakija luki oikiksen pääsykoemateriaalit 23 kertaa, eikä päässyt sisään.

Tsemppiä ja mukavaa viikonloppua kaikille!

Heidi

Muita blogipostauksia

 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Anna Niska

Terveisiä vaihtolukukaudelta!

Noin vuosi sitten päätin hakea vaihto-opiskelemaan. Olen aina ollut kiinnostunut matkustelusta, vieraista kielistä ja erilaisiin ihmisiin tutustumisesta, joten pitempi ajanjakso ulkomailla...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Jännittääkö soveltuvuuskoe?

Minua ainakin jännitti. Harkitsin hetken, että en hakisi koko kasvatusalalle haastattelun takia. Kun mietin asiaa pidemmälle tajusin, että muut ovat täysin samassa veneessä:...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Vinkkejä vuoden 2019 VAKAVA matskuun osa 4

Tässä blogitekstissä käyn läpi Vakava-kirjan neljättä artikkelia. Ekologisen sivistyksen kasvatusfilosofisia lähtökohtia (Veli-Matti Värri) Vakavan artikkeleista...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Vinkkejä vuoden 2019 VAKAVA matskuun osa 3

Tässä blogissa käyn läpi vuoden 2019 VAKAVA-matskun kolmatta artikkelia. Kun haet kasvatustieteelliseen koulutukseen, sinun tulee suorittaa haun ensimmäisessä vaiheessa kirjallinen...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Vinkkejä vuoden 2019 VAKAVA-matskuun osa 2

Tässä blogissa käyn läpi vuoden 2019 VAKAVA-matskun toista artikkelia. Kun haet kasvatustieteelliseen koulutukseen, sinun tulee suorittaa haun ensimmäisessä vaiheessa kirjallinen...

Lue lisää