Täällä taas tauon jälkeen.  Kuinka lukeminen on sujunut?

Olen itse lueskellut aineistoa vasta vähän, mutta se vaikuttaa mielenkiintoiselta ja monipuoliselta. Muistan, kun sain itse vuosi sitten kirjan käteen ja silmäilin aineistoa hieman pelokkaana. Paljon vieraita sanoja ja aiheita, jotka eivät herättäneet mitään ajatuksia tai mielipiteitä. Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana termit ovat kuitenkin tulleet tutuksi ja myönnettäköön, että VAKAVA-kokeeseen olin opetellut kaikkein kauheimmat sanahirviöt ulkoa, sillä niiden ymmärtäminen olisi vaatinut todella syvällistä perehtymistä.

Johdannossa tiivistetään todella hyvin kappaleiden aiheet. Sieltä saa vinkkejä siihen, mitkä ovat artikkelien pääkohdat ja keiden nimet kannattaa painaa muistiin. Jos kappaleita lukiessa on hankala hahmottaa sitä, mitä kannattaa kirjata muistiin, suosittelen palaamaan vielä joko johdantoon tai kappaleen alussa oleviin tiivistelmiin. Lueskele niitä rauhassa ja pohdi, mitkä asiat nostetaan esille. Samat pointit löytyvät myös kappaleista ja ohjaavat varmasti oikeille poluille. Yksityiskohtien muistamista ei tarvitse välttämättä vielä ensimmäisellä lukukerralla murehtia. Kun luet tekstiä toista ja kolmatta kertaa, huomaat varmasti, että jotkin yksittäiset lauseet ja sanat ovat jääneet mieleesi ja siitä se oikeastaan lähtee. Kun kirjoittelet omia muistiinpanojasi, yritä parhaasi mukaan muotoilla lauseet ja tiivistää kappaleet omin sanoin. Itse kirjottelin kirjan sivuille avainsanoja tai selityksiä, jos jokin asia tuntui hankalalta. Jotkut ovat myös käyttäneet muistilappuja: he ovat kirjoittaneet tavallisille post it-lapuille selityksiä artikkeleissa mainituista ilmiöistä ja liimanneet sitten niitä kirjan sivulle. Sinulla on hyvää aikaa harjoitella ja etsiä omia tapoja ja mitä useampaa menetelmää kokeilet (loppuun asti) ja käytät, sitä monipuolisemmin asiat painuvat mieleesi.

Jo näin lyhyellä opiskelukokemuksella voin sanoa, että myös oppimispäiväkirjan kirjoittamista voi harkita. Kun käytät päivän päätteeksi vaikka kymmenenkin minuuttia siihen, että mietit lukemaasi ja oppimaasi, prosessoit jo paljon lukemistasi ja ajatuksiasi.

Toivottavasti ehdin palata ensimmäiseen artikkeliin tarkemmin vielä viikonlopun aikana. Osa teistä saa paljon hyvää materiaalia valmennuskurssilta, mutta onko täällä sellaisia, jotka lukevat itseksensä? Teille voisi olla hyödyllistä, jos laatisin artikkeleista vaikka joitain monivalintatehtäviä. Kommenttilaatikkoon saa laittaa tuntemuksia, kommentteja artikkeleista sekä ehdotuksia, mistä haluaisitte, että kirjoitan!

Oma viikko pyrähti nopeasti näytelmämme parissa. Näytökset olivat loppuunmyytyjä ja saimme paljon kiitosta. Minut valittiin myös tuutoriksi, eli toivottavasti tapaan mahdollisimman monen teistä syksyllä! Olimme jo ensimmäisissä koulutuksissa, joissa kävimme läpi atk-juttuja, kirjastoa, ryhmäytymistä ja tulevia tapahtumia. Parin viikon päästä on vielä kirjastokoulutus ja samoihin aikoihin suunnittelemme syksyn ensimmäisiä tapaamisia!

Neljäs periodi on muuten sujunut todella rauhallisissa merkeissä. Minulla on tunteja vain vähän ja viikossa pari vapaapäivää. Heti vapun jälkeen on matematiikan lopputentti, jossa pääsemme näyttämään laskutaitojamme! Olemme nyt kuluneina päivinä harjoitelleet desimaalilukujen kertomista ja jakamista, mittayksiköitä sekä erilaisten havainnollistamisvälineiden käyttämistä.

Kiireestä ja kaikista ylimääräisistä tehtävistä huolimatta omatkin opinnot ovat sujuneet hyvin. Kuviksen sekä oppilaantuntemuksen kursseista läjähti vitoset ja ne jaksavat hymyilyttää vielä pitkään!

Nyt aurinkoista viikonloppua kuitenkin kaikille, yritän ehtiä perehtyä ensimmäiseen kappaleeseen täysillä. Muistakaa rentoutua lukemisen vastapainoksi!

Heidi

Muita blogipostauksia

  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Katri

Tehokkaita opiskeluvinkkejä!

Pääsykokeiden luku-urakkaan valmistautuminen on alkanut. Lisäksi moni saattaa kaivata opiskeluvinkkejä myös ihan perusopiskeluarkeen. Tässä postauksessa jaan 5 tehokasta...

Lue lisää
  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Katri

Opiskelijavaihdossa Islannissa

Vietin kevätlukukauden vaihto-oppilaana Pohjois-Islannissa, Akureyrin kaupungissa (20 000 asukasta). Lähdin kuuden kuukauden Erasmus-vaihtoon kotiyliopistostani Turun yliopistosta Akureyrin yliopistoon...

Lue lisää
  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Anni

Mikä ihmeen kandi?

Viime kevään suurin opintosaavutukseni oli kandidaatin tutkielman kirjoittaminen. Ajattelinkin tässä postauksessa kertoa siitä, mikä kanditutkielma on ja kuinka se omalla...

Lue lisää
  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Hilla

Miksi valmennuskurssille?

Tarvitaanko yliopistoon pääsemiseksi valmennuskurssia? Tätä kysymystä moni hakija varmasti pyörittelee ennen valmistautumista pääsykokeisiin. Vastaus pähkinänkuoressa...

Lue lisää
  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Anni

My week

Heippa! Olen nyt siirtynyt harjoittelussani yläkouluosuuteen. Ajattelin, että viime kertaisen My day:n lisäksi olisi kiva kuvata laajemmin harjoittelun koostumista ja kuinka muut opintojutut...

Lue lisää