Viikonlopun viettoon päästään kohta! Muutamalla teistä lukijoista taitaa myös hiihtoloma vedellä viimeisiään. Meillä on täällä pikkuvieras kylässä, joka vietiin tänään Eläinmuseoon ja illalla haemme hänen toiveestaan pitsaa ja katsomme Kung Fu Panda 2:n. Kiva tapa aloittaa viikonloppu!

Minulta kyseltiin vähän opintojen aikatauluista ja ajattelin, että voisin kirjoittaa sen tänne suoraan omaksi postaukseksi, jos siitä siten olisi hyötyä mahdollisimman monelle.

Opintojen alkaessa teille lähetetään Opintopolku. Paperilla on tavallaan viisi lukujärjestystä: yksi jokaiselle lukuvuodelle. Sitä noudattamalla valmistutte viidessä vuodessa kasvatustieteen maistereiksi. Opintopolkua ei ole pakko noudattaa, vaan sen voi juosta läpi nopeammin (jos on esim. aiempia opintoja/haluaa opiskella tiiviimmin ja nopeammin) ja se antaa tilaa myös viivästymisille (raskaus, pitkä sairasloma, vaihtarivuodet jne.)

Yksi lukuvuosi jakaantuu neljään periodiin. Periodi kestää 6-7 viikkoa ja niiden välissä on väliviikko. 2. ja 3. periodin välissä on noin kuukauden mittainen joululoma. Väliviikot sijoittuvat suurinpiirtein samoille ajankohdille, kuin koulujen syys- ja talvilomat. Ne ovat periaatteessa itsenäisen opiskelun viikkoja ja väliviikoille on todella harvoin suunniteltu mitään opetusta. Myös jotkin kurssit jatkuvat vielä väliviikon jälkeen, eli vaikka se jakaa lukuvuoden periodeihin, niin se ei aina määrittele sitä, milloin uusi kurssi alkaa ja milloin se päättyy.

Ensimmäisenä vuonna (muistakaa, osaan nyt vain puhua Helsingin puolesta) opintopolkuun on suunniteltu yleis- ja pääaineopintoja (Johdatus kasvatustieteisiin, Didaktiikka jne.), monialaisia (matikan, äikän, käsityön, kuviksen, musiikin didaktiikka), ensimmäinen eli orientoiva harjoittelu sekä pakollisia kieliopintoja (toinen kotimainen, vieras kieli eli usein englanti).

Tokana vuonna jatketaan loppuun monialaisten peruskurssit ja suoritetaan niistä valinnaiset osat, jotka syventävät tietoa hieman. Valinnaiset osat voi suorittaa vaikka kaikista aineista, mutta pakko on valita ainakin 2 taito- ja taideainetta sekä 2 lukuainetta. Lisäksi jatketaan vielä yleis- ja pääaineopintoja (Tieteellinen kirjoittaminen, Erityispedagogiikka ja oppilashuolto, jne.)

Kolmantena vuonna aletaan kirjoittaa kandia (kandiryhmiin ilmottaudutaan samoin, kuin normaaleille kursseille. Sivuaineita aletaan myös suorittaa usein kolmannen vuoden aikana. Omista sivuainevalinnoista riippuu se, opiskellaanko vielä omalla laitoksella, vai siirrytäänkö opiskelemaan jollekin toiselle kampukselle. Tarkemmin sivuainevalinnoista kirjoittelin täällä.

Kolmantena vuonna suoritetaan myös monialainen harjoittelu. Harjoitteluja järjestetään Helsingissä kolmessa periodissa ja ne suoritetaan pääasiassa Viikin normaalikoululla. Kolmas vuosi alkaa siis jo poiketa paljon ensimmäisestä kahdesta ja suuria projekteja on paljon.

Neljäntenä ja viidentenä vuonna keskitytään pro gradu-kirjoitelmaan (kandia laajempi). Gradun kirjoittamisen tueksi opiskellaan myös joitain tutkimuksen tekemiseen liittyviä, pääaineopintoihin kuuluvia kursseja (Syventävät laadulliset ja määrälliset tutkimusmenetelmät). Neljännen ja viidennen vuoden aikana myös suoritetaan uusia/jatketaan jo aloitettuja sivuainekokonaisuuksia.

Miltäs tämä kuulostaa? Selkenikö kokonaiskuva? Opintopolkua ei siis tarvitse orjallisesti noudattaa, mutta se helpottaa valtavasti oman ajankäytön suunnittelua ja auttaa valmistumaan määräajassa!

Kirjoitelkaapa kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia, jos jotain nousi!

Muita blogipostauksia

  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Katri

Tehokkaita opiskeluvinkkejä!

Pääsykokeiden luku-urakkaan valmistautuminen on alkanut. Lisäksi moni saattaa kaivata opiskeluvinkkejä myös ihan perusopiskeluarkeen. Tässä postauksessa jaan 5 tehokasta...

Lue lisää
  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Katri

Opiskelijavaihdossa Islannissa

Vietin kevätlukukauden vaihto-oppilaana Pohjois-Islannissa, Akureyrin kaupungissa (20 000 asukasta). Lähdin kuuden kuukauden Erasmus-vaihtoon kotiyliopistostani Turun yliopistosta Akureyrin yliopistoon...

Lue lisää
  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Anni

Mikä ihmeen kandi?

Viime kevään suurin opintosaavutukseni oli kandidaatin tutkielman kirjoittaminen. Ajattelinkin tässä postauksessa kertoa siitä, mikä kanditutkielma on ja kuinka se omalla...

Lue lisää
  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Hilla

Miksi valmennuskurssille?

Tarvitaanko yliopistoon pääsemiseksi valmennuskurssia? Tätä kysymystä moni hakija varmasti pyörittelee ennen valmistautumista pääsykokeisiin. Vastaus pähkinänkuoressa...

Lue lisää
  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Anni

My week

Heippa! Olen nyt siirtynyt harjoittelussani yläkouluosuuteen. Ajattelin, että viime kertaisen My day:n lisäksi olisi kiva kuvata laajemmin harjoittelun koostumista ja kuinka muut opintojutut...

Lue lisää