• Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Valmennuskeskus

Ei voi nyt sanoa, että vietetään ihan normaalia opiskelijaelämää täällä. Olen ollut viimeksi koulussa yli viikko sitten (tosin välissä oli väliviikko) ja nyt keväällä minulla on enää yksi tentti jäljellä. Tällä viikolla ainoan kerran olen koululla keskiviikkona, silloinkin vain pari tuntia.

Muuten viikko-ohjelmani on seuraavanlainen:

Maanantai

Töitä pari tuntia: äikkää ja matikkaa aika villille kutosluokalle. Koulujuttujen kirjoittelua, tenttiinlukemista, paperiasioiden hoitamista. Vaikkei mitään kummallista olekaan, niin koko päivä on edestakaisin suhaamista ja yhtä kiirettä.

Tiistai

”Vapaa”päivä, joka tässä tapauksessa tarkoittaa rästihommien tekemistä ja tenttiin lukemista. Edessä on tosi vaikea tentti, josta haluaisin päästä ekalla yrittämällä läpi. Ja saada paremman arvosanan kuin 2 :) illalla vielä ainejärjestön hallituksen kokous, joka aina imaisee muutaman tunnin.

Keskiviikko-perjantai

Sijaisena uudella ala-asteella. Vähän jännittää! Luultavasti kaikki menee kuitenkin ihan hyvin. Iltapäivät ja illat kuluvat todennäköisesti tenttiin lukiessa, speksin lavasteita rakennellessa ja vielä viimeisiä rästihommia tehdessä.

Opiskelujen aikana töitä ei aina ehdi tehdä. Välillä opinnot vievät paljon aikaa, välillä taas viikon aikana on useita vapaapäiviä. Jos osallistuu ainejärjestötoimintaan ja kaikkeen muuhun härpäkkeeseen, niin aika on usein kortilla. Jos taas hoitaa vain opinnot, niin aikaa jää varmasti esim. viikonloppu- tai iltatöille.

Töiden tekeminen opintojen aikana ei ole mahdotonta, mutta aika monien tapauksessa se on ehdottoman tarpeellista. Opintotuki on tällä hetkellä noin 470 euroa kuukaudessa ja Helsingissä halvimmasta opiskelija-asunnosta taitaa joutua maksamaan vähintään 300 euroa. Voi olla, että jotkut kaupungin laidoilla olevat soluasunnot ovat halvempia.

Vuokran, puhelin- ja nettilaskujen jälkeen rahaa ei jää ruhtinaallisesti esimerkiksi ruokaan, matkakorttiin tai vaikka salikorttiin. Siksi useat opiskelijat paahtavat kesät töissä ja keräävät syksyä ja kevättä varten rahaa säästöön. Jotkut saavat jopa junailtua asumisasiansa siten, että palaavat kesäksi kotipaikkakunnalleen tienaamaan ja maksavat kesän ajan opiskelija-asunnostansa esim. vain puolikasta vuokraa.

Opiskelija-asuntoa kannattaa alkaa hakea heti, kun saa kuulla saaneensa opiskelupaikan. Hakemusjonot ovat pitkiä ja usein suositaan ensisijaisesti niitä, jotka muuttavat kauempaa. Helsingissä ei ole mahdollista saada kai HOASilta yksiötä ennen kuin vasta maisteriopintojen vaiheessa. Solu-, perhe- ja kaverikämppiä löytyy, mutte kyllähän nekin ovat kiven alla.

Asuntoja voi hakea myös yksityisiltä markkinoilta tai esimerkiksi säätiöiltä. Kaverien kanssa voi myös olla mahdollista hakea yksityisiltä markkinoilta kolmiota tai neliötä, sillä niiden vuokrat ovat yleensä suhteessa halvempia, kuin vaikkapa yksiöiden ja kaksioiden. Muilla paikkakunnilla kämppiä saa edullisesti ja opintotuesta jää reilusti käteenkin, mutta Helsingissä ainakin asumislisä kaipaisi korotusta. Harva, jos kukaan, pärjää pelkällä tuella.

Sitäpä varten tässä nyt siis töitä tehdään! Kun on vapaata, ei kannata lorvata kotona tekemättä mitään. Itse ainakin olen paljon virkeämpi, kun on selkeä rytmi töissä käydessä ja tapaan muita ihmisiä! Opiskelujen ohessa täytyy kuitenkin muistaa pitää myös lepopäiviä, sillä niitä kyllä tarvitsee! Ja ne saa myös pitää oikein hyvällä omallatunnolla :)

Reipasta ja aurinkoista viikkoa kaikille!

Heidi

Muita blogipostauksia

 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Anna Niska

Terveisiä vaihtolukukaudelta!

Noin vuosi sitten päätin hakea vaihto-opiskelemaan. Olen aina ollut kiinnostunut matkustelusta, vieraista kielistä ja erilaisiin ihmisiin tutustumisesta, joten pitempi ajanjakso ulkomailla...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Jännittääkö soveltuvuuskoe?

Minua ainakin jännitti. Harkitsin hetken, että en hakisi koko kasvatusalalle haastattelun takia. Kun mietin asiaa pidemmälle tajusin, että muut ovat täysin samassa veneessä:...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Vinkkejä vuoden 2019 VAKAVA matskuun osa 4

Tässä blogitekstissä käyn läpi Vakava-kirjan neljättä artikkelia. Ekologisen sivistyksen kasvatusfilosofisia lähtökohtia (Veli-Matti Värri) Vakavan artikkeleista...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Vinkkejä vuoden 2019 VAKAVA matskuun osa 3

Tässä blogissa käyn läpi vuoden 2019 VAKAVA-matskun kolmatta artikkelia. Kun haet kasvatustieteelliseen koulutukseen, sinun tulee suorittaa haun ensimmäisessä vaiheessa kirjallinen...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Vinkkejä vuoden 2019 VAKAVA-matskuun osa 2

Tässä blogissa käyn läpi vuoden 2019 VAKAVA-matskun toista artikkelia. Kun haet kasvatustieteelliseen koulutukseen, sinun tulee suorittaa haun ensimmäisessä vaiheessa kirjallinen...

Lue lisää