• Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Valmennuskeskus

VAKAVA-materiaali ilmestyi tällä viikolla ja toivottavasti suurin osa on jo päässyt sen kimppuun. Olen selannut aineiston läpi ja artikkelit ovat mielenkiintoisia! Teistä ei ehkä tunnu samalta, kun kyseessä on sarja vieraita artikkeleita, jotka pitäisi opetella ulkoa. Toivottavasti alkuväännön jälkeen artikkelisisällöt alkavat kuitenkin aueta, ja osaatte jopa nauttia lukemisesta.

Tärkeää on, että nyt vain aloittaa ja vaikka lukee väkisin jonkun verran eteenpäin, jottei lukemisesta muodostu isoa, ylitsepääsemätöntä möykkyä. Ja vaikka pääsisi vain 10 sivua eteenpäin, niin sekin motivoi ja kannustaa, koska silloin olet saanut jotain aikaan. Joskus saattaa tuntua, että teksti on niin vaikeaa, ettei siitä jää mitään mieleen, mutta kyllä siitä todellisuudessa aina jää jotain.

Tässä muutama tärppi erityisesti teille, joiden on vaikea saada otetta kirjasta, tai joiden on hankala aloittaa.

 1. 1. Laadi itsellesi lukusuunnitelma. Tämä olisi hyvä tehdä heti alussa, jotta saat muodostettua itsellesi aikataulun tuleville viikoille. Mieti itseäsi lukijana: oletko ahkera, ja jaksat lukea kirjan kymmeneen kertaan, vai luetko artikkelit mieluummin muutamaan kertaan ja laadit joka kerta artikkelista esim. tiivistelmän, esseen tai miellekartan. Paloittele lukusuunnitelma viikoiksi ja sitten päiviksi. Kuinka paljon haluat edistyä viikossa, ja kuinka paljon sinun tulee lukea yhden päivän aikana, jotta pääset tavoitteeseesi? Varaudu jo lukusuunnitelmaa tehdessäsi lipsahduksiin, yllättäviin menoihin ja esimerkiksi sairasteluun. Tällöin sinulla on jo valmiiksi joustovaraa, etkä ahdistu, jos jonain päivänä et saa luettua niin paljon kuin ajattelit.

  Yksi hyvä keino on suunnitella lukevansa kirja läpi kerran viikossa. Tällöin tahti on sopiva ja luettavaa tulee noin 40 sivua/päivä. Toinen vaihtoehto on suunnitella lukevansa suurinpiirtein artikkeli per päivä, ja laatia aina lukemisen jälkeen itselleen monivalintakysymyksiä, miellekartta, tiivistelmä, sanastolista tai essee.

 2. Lue johdanto. Voit muodostaa johdannosta alustavan rungon artikkeleille. Johdannossa tiivistetään artikkelit muutamaan lauseeseen ja siinä myös kerrotaan usein artikkelin ydinsisältö. Voit lukea johdantoa samaan aikaan artikkelien kanssa ja aloittaa sillä, että nostat esiin johdannosta löytyviä asioita.

 3. Pieniä teknisiä juttuja: viitattuja nimiä (yleensä sulkeissa) ei tarvitse muistaa. Jos sama nimi toistuu usein, voit lukemisen loppuvaiheessa painaa sen mieleesi. Jos esitellään jonkun tunnetun kasvatustieteilijän/sosiologin/psykologin näkemys (esimerkiksi sivulla 18 mainitaan Antti Revonsuo) jostain asiasta, niin painaessasi mieleen sen idean voit myös kirjoittaa ylös henkilön nimen. VAKAVAssa saattaisi esimerkiksi olla kysymys: ”Revonsuon mielestä…” ja sitten vastausvaihtoehtoja monivalintakysymyksinä.

Lähdeluettelolle ei myöskään tarvitse uhrata paljoa aikaa. Lukemisen aikana VAKAVA-materiaali on ensisijainen tiedonlähde, ja se, miten asiat esitetään tuossa artikkelikokoelmassa, on se, miltä pohjalta myös kokeen kysymykset tulevat.

Jos artikkelissa mainitaan joku tietty käsite useaan kertaan, se kannattaa opetella niin, että sen ymmärtää eri konteksteissa. Usein tuo käsite on artikkelin kannalta merkittävä ja joskus jopa koko artikkeli saattaa kietoutua tietyn käsitteen ympärille.

Tässä nyt olisi tällaiset alkuvinkit. Jos et ole vielä ehtinyt aloittaa lukemista, niin yritä sunnuntai-iltaan mennessä tehdä itsellesi lukusuunnitelma ja lue myös kirjan johdanto. Suunnittele myös missä luet, sillä ympäristö vaikuttaa merkittävästi moniin lukijoihin. Itse luin sekä kirjastossa, että kotona ja molemmat toimivat minulla ihan hyvin. Joskus kotona saattaa käydä niin, että siivoaminen kiinnostaakin yhtäkkiä kamalasti tai Facebook käy liian mielenkiintoiseksi. Silloin kannattaa suosiolla pakata kirja ja muistiinpanovälineet laukkuun ja lähteä kirjastoon tai kahvilaan lukemaan. Jos suljet ympäristöstäsi häiriötekijät, pystyt paremmin keskittymään lukemiseen.

Toivottavasti näistä oli apua mahdollisimman monelle! Muistakaa, että kommenttilaatikossa voitte kysyä vinkkejä tai ihan suoraan juttuja eri artikkeleista. Ensimmäinen artikkeli tuntuu tosi vaikealta, mutta usein se tarkoittaa sitä, että se on vaikea muillekin. Luota itseesi, äläkä luovuta! Se on varmaan suurin ja tärkein neuvo, jonka osaan antaa :)

Heidi

Muita blogipostauksia

 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Anna Niska

Terveisiä vaihtolukukaudelta!

Noin vuosi sitten päätin hakea vaihto-opiskelemaan. Olen aina ollut kiinnostunut matkustelusta, vieraista kielistä ja erilaisiin ihmisiin tutustumisesta, joten pitempi ajanjakso ulkomailla...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Jännittääkö soveltuvuuskoe?

Minua ainakin jännitti. Harkitsin hetken, että en hakisi koko kasvatusalalle haastattelun takia. Kun mietin asiaa pidemmälle tajusin, että muut ovat täysin samassa veneessä:...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Vinkkejä vuoden 2019 VAKAVA matskuun osa 4

Tässä blogitekstissä käyn läpi Vakava-kirjan neljättä artikkelia. Ekologisen sivistyksen kasvatusfilosofisia lähtökohtia (Veli-Matti Värri) Vakavan artikkeleista...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Vinkkejä vuoden 2019 VAKAVA matskuun osa 3

Tässä blogissa käyn läpi vuoden 2019 VAKAVA-matskun kolmatta artikkelia. Kun haet kasvatustieteelliseen koulutukseen, sinun tulee suorittaa haun ensimmäisessä vaiheessa kirjallinen...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Vinkkejä vuoden 2019 VAKAVA-matskuun osa 2

Tässä blogissa käyn läpi vuoden 2019 VAKAVA-matskun toista artikkelia. Kun haet kasvatustieteelliseen koulutukseen, sinun tulee suorittaa haun ensimmäisessä vaiheessa kirjallinen...

Lue lisää