Hei!

Blogin puolella on ollut taas hiljaista niin postausten kuin kommenttienkin osalta. Toivottavasti tämä tarkoittaa sitä, että olette olleet ahkerasti VAKAVAn kimpussa! Millaisia mietteitä teillä on nyt artikkeleista? Onko lukeminen alkanut sujua, vai tuntuuko, että ilmassa on pientä takapakkia?

Opintojen osalta loppukevät on löy-sä.. Minulla on vain yksi kuviksen kurssi, josta lopuksi arvioidaan oppimispäiväkirja/portfolio. Olenkin sen parissa ahkeroinut joka tunnin jälkeen, joten lopuksi ennen palautusta on jäljellä vain ulkoasun viilaaminen. Muuten olen ollut hieman töissä, sairastellut (flunssaa, vatsatautia, yöh..) ja kotiimme on myös muuttanut yksi pieni karvainen asukki. Kiirettä on siis pitänyt kuitenkin!

Oletteko te pysyneet terveinä? Jos tuntuu, että flunssa iskee, niin pitäkää vaikka yksi kokonainen lukuvapaa päivä. Silloin kannattaa vain levätä, syödä hyvin ja hemmotella kroppaa. Se palkitaan virkeämmällä ololla ja paremmilla lukupäivillä.

Olen itse ehtinyt perehtyä artikkeleihin vain pintapuolisesti, mutta jotkut ovat ahertaneet paljon enemmän. Pikkupedagogi on lisännyt sivuilleen monivalintakysymyksiä ensimmäisestä artikkelista ja kommenttiosiossa käy myös näemmä vilkas keskustelu. Käykäähän ainakin kokeilemassa noita monivalintakysymyksiä! Blogia kirjoittelee jo valmistunut luokanopettaja ja se on varmasti ollut konkreettisena apuna monille aiempien vuosien hakijoille! Blogin kysymykset antavat hyvää osviittaa siihen, millaisia kysymyksiä voi myös VAKAVAssa odottaa.

Mä voisin yrittää antaa joitain hyviä vinkkejä, jotka ovat auttaneet ainakin mua tosi paljon (oli sitten kyse pääsykokeesta tai tenteistä):

 1. Hyvät yöunet ja säännöllinen päivärytmi. Tämä taitaa olla ihan kaiken a ja ö. Kannattaa laatia itselleen ihan lukujärjestys jokaiselle päivälle. Muistaakseni heräsin joka päivä 7-8 aikoihin ja viimeistään yhdeksältä aloitin lukemisen. Pidin säännöllisen lounastauon puolenpäivän maissa, sekä ehkä tietty tarpeen tullen välissä jonkun välipalahetken. Lukiessa popsin yllättävän vähän, mutta aika nopeasti alkaa vatsassa kurnia, kun pari tuntia opiskelee tiiviisti. Illoiksi kannattaa suunnittella jotain väsyttävää (jos ei pelkkä lukeminen riitä 8)) ja jotain, millä saa nollattua aivot ihan täysin.
 2. Lukuympäristöön satsaaminen. Lukioaikainen opettajani sanoi abivuoden keväällä, ettei kannata lukea kotona omassa sängyssä. Mä kuitenkin taisin sitä aika paljon tehdä.. Osalle auttaa, että lähtee kirjastoon ja treenaa istumalihaksia siellä. Siellä ei myöskään tule houkutusta siivota, olla facebookissa tai kokkailla monen ruokalajin lounaita ;) osalle taas on ihan sama missä lukee, ja siksi se onnistuu kotona tai vaikka bussissa iltapäiväruuhkassa. Sellaisia me ollaan, erilaisia, eikä yksikään ole varmaan toista huonompi, jos se itselle sopii :)
 3. Vertaistuki. Onko teillä paljon kavereita tai tuttuja, jotka lukevat myös VAKAVAa? Mulla ei oikeastaan ollut ketään kaveria, joka olisi myös lukenut VAKAVA-aineistoa, mutta sitten taas valmennuskurssilla oli paljon sellaisia, joiden kanssa pystyi vertailemaan fiiliksiä ja miettimään mitä mikäkin lause tai sana tarkoittaa. Artikkeleista jutteleminen auttoi oikeastaan tosi paljon, vaikka välillä koinkin sen vähän ahdistavaksi. Varsinkin alkuvaiheessa, kun jotkut tuntui osaavan jo kaikki yksityiskohdatkin ulkoa, minulle tuli sellainen olo, etten saisi keskusteluista mitään irti. Vasta kun olin itsekin perehtynyt kunnolla artikkeleihin ja pohtinut niiden sisältöä, pystyin jo kunnolla keskustelemaan asiasisällöistä. Vielä ehdit etsiä itsellesi lukukaverin, jonka kanssa voit joko mennä yhdessä lukemaan tai jutella päivän päätteeksi mieleenjääneistä asioista. Ei siis tarvitse edes asua samalla paikkakunnalla, ajatuksia voi vaihtaa vaikka Facebookissa tai sähköpostitse!

Sitten on tietysti ne omat jutut, jotka on kaikille yksilöllisiä: tietynlaiset lukutekniikat, oikeanlaiset välineet, onnenkalut, jne.. Voin myöntää, että mulla on aina ollut onnenkynä, jolla pääsen läpi tenteistä ja kokeista.. Ainakin melkein :) lukiessa tein kauheasti muistiinpanoja kirjan marginaaleihin aina sitä mukaa kun luin, mutten kuitenkaan enää jälkeenpäin kauheasti palannut lukemaan niitä. Ne toimi mulle sillä lukuhetkellä apuna ajatusten prosessoimisessa, ja ilmeisesti jutut jäi aika hyvin mieleen. Lisäksi mulla oli oma vakava-vihko, johon piirsin miellekarttoja, kirjoitin tiivistelmiä ja tavallisia muistiinpanoja, esseitä, ja niin edelleen. Oikeanlaisiin välineisiinkin voi olla ihan hyvä satsata, jos vaikka esimerkiksi värikoodaaminen helpottaa asioiden muistamista.

Tällaista nyt tänään. Toivottavasti oli jotain apua ainakin teille, jotka olette nyt siinä paniikki-/suovaiheessa. Se tulee melkein kaikille, ei kannata huolehtia! Jos tekisi mieli heittää VAKAVAlla vesilintua, niin tee se! Pidä vapaapäivä ilman tunnontuskia, niin seuraavana päivänä on taas helpompi jatkaa. Kannattaa kuitenkin huolehtia, ettei vapaapäiviä ala ilmaantua liikaa :D

Tsemppiä VALTAVASTI!!

Muita blogipostauksia

 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Katri

Tehokkaita opiskeluvinkkejä!

Pääsykokeiden luku-urakkaan valmistautuminen on alkanut. Lisäksi moni saattaa kaivata opiskeluvinkkejä myös ihan perusopiskeluarkeen. Tässä postauksessa jaan 5 tehokasta...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Katri

Opiskelijavaihdossa Islannissa

Vietin kevätlukukauden vaihto-oppilaana Pohjois-Islannissa, Akureyrin kaupungissa (20 000 asukasta). Lähdin kuuden kuukauden Erasmus-vaihtoon kotiyliopistostani Turun yliopistosta Akureyrin yliopistoon...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Anni

Mikä ihmeen kandi?

Viime kevään suurin opintosaavutukseni oli kandidaatin tutkielman kirjoittaminen. Ajattelinkin tässä postauksessa kertoa siitä, mikä kanditutkielma on ja kuinka se omalla...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Miksi valmennuskurssille?

Tarvitaanko yliopistoon pääsemiseksi valmennuskurssia? Tätä kysymystä moni hakija varmasti pyörittelee ennen valmistautumista pääsykokeisiin. Vastaus pähkinänkuoressa...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Anni

My week

Heippa! Olen nyt siirtynyt harjoittelussani yläkouluosuuteen. Ajattelin, että viime kertaisen My day:n lisäksi olisi kiva kuvata laajemmin harjoittelun koostumista ja kuinka muut opintojutut...

Lue lisää