Olen jo aikaisemmin kirjoitellut oman soveltuvuuskokeeni kulusta. Hain siis vain Helsinkiin, joten minulla on kokemusta vain yksilöhaastattelusta. Samoilla perusmalleilla pärjää kuitenkin myös ryhmähaastattelussa, mikäli hieman valmistautuu etukäteen.

Monia kiinnostaa yksilöhaastattelujen kohdalla erityisesti se, että mitä siellä sitten oikein kysytään. Osa on saanut kuulla kauhujuttuja erikoisista haastattelijoista tai yllättävistä kysymyksistä, mutta älkää pelätkö! Haastattelijat ovat ihan tavallisia ihmisiä (osa on ala-asteen opettajia, osa tulee opettamaan teitä yliopiston kursseilla) ja on normaalia hämmentyä, jos sinulta kysytään jotain outoa. Tällaisia kysymyksiä saattavat olla esimerksiki seuraavanlaiset: mistä aiot tehdä gradusi? Kerro vitsi, ota kantaa johonkin ajankohtaiseen koulutuspoliittiseen asiaan, jne.. kaikkeen ei voi varautua, mutta on hyvä miettiä etukäteen omaa reaktiota yllättävässä tilanteessa. Gradun aihe ei ole selvillä kaikilla 4. vuoden opiskelijoillakaan, joten sinullakaan ei sitä tarvitse olla :) jos et osaa vastata johonkin kysymykseen, niin siitä ei tarvitse lannistua, sillä niin käy todella monille. Voit miettiä hetken aikaa ja sanoa, ettet ole kovin perehtynyt aiheeseen, mutta haluaisit tietää siitä lisää.

Yleisiä kysymyksiä yksilöhaastatteluissa ovat esimerkiksi: minkä takia haluat opettajaksi? Mitä teet, jos et pääse tänä vuonna sisään? Mitä vahvuuksia tai heikkouksia sinulla on? Millainen opettaja olisit? Jos kaksi oppilastasi tappelisivat välitunnilla keskenään, miten hoitaisit tilanteen? Mitä sisältyy luokanopettajan koulutukseen? Mitä sivuaineita olet ajatellut lukea? Millainen opiskelija olet? Missä näet itsesi 10 vuoden kuluttua?

Haastattelijoilla saattaa myös olla taustatietolomakkeesi, jonka pohjalta he saattavat kysyä jotakin esimerkiksi kotikaupungistasi, aiemmasta työkokemuksesta, iästä tai harrastuksista.

Vastauksia kysymyksiin ei kannata opetella ulkoa, sillä se ei kuulosta kovin luontevalta. Jos yrität koetilanteessa muistella ulkoa jotain vastausta, saattaa myös käydä niin, että unohdat sen ja menetkin paniikkiin, etkä oikein osaa sanoa mitään. Paras tapa harjoitella tilanteita on lavastaa ne kavereiden tai perheen kanssa etukäteen. Pyydä ystävääsi tai sisaruksiasi kysymään sinulta kysymyksiä, joihin sinä vastaat kuin olisit oikeassa haastattelutilanteessa. Ryhmäkeskustelusta vinkkasinkin jo edellisessä postauksessa.

Haastattelun artikkeliosio on heti haastattelun alussa ja sen kulku taitaa vaihdella haastattelijoiden mukaan. Oletuksena on, että haastattelijat tuntevat artikkelit, joten sinun ei tarvitse kertoa heille mistä artikkeli kertoi. Tärkeää on nostaa sieltä muutama ydinkohta, jotka koet tärkeiksi. Voit siis lyhyesti yhdellä lauseella kertoa, että valitsit artikkelin, joka kertoo 9.-luokkalaisten tyttöjen koulu-uupumuksesta. Sen jälkeen voit sanoa, että artikkelissa todetaan näin ja näin ja olet samaa mieltä koska olet havainnut saman/tämänhetkinen koulujärjestelmä kannustaa johonkin/jne. Jos olet ehdottoman eri mieltä jostain asiasta niin voit kertoa sen ja perustella vastauksesi. Haastattelijat eivät välttämättä kommentoi millään tavalla kertomaasi, esitä kysymyksiä, pyydä lopettamaan kun 5 minuuttia on kulunut jne. Tämä haastatteluosio saattaa siis olla hyvin yksipuolista keskustelua ja alussa he saattavat vain sanoa, että ”voit aloittaa”. Kun itse olin haastattelussa, katsoin kellosta että 5 minuuttia oli kulunut ja olin kertonut kaiken mitä halusinkin ja lopetin tilanteen nyökkäämällä ja taisin tokaista, että ”se oli sitten siinä”. Sitten vain siirryimme normaaliin haastatteluun.

Osaa saattaa jännittää haastattelutilanteissa aivan sietämättömästi, mutta parasta on se, että siitäkin voi päästä eroon. Jos hieman harjoittelee kysymyksiinvastaamista, ne eivät tunnu niin ahdistavilta enää haastattelutilanteessa. Sen lisäksi kannattaa yrittää rohkeasti ja avoimesti ottaa kontaktia vieraisiin ihmisiin: rupattele kaupan kassalle, juttele naapureille hississä.. haastattelussa sinun ei tosiaan odotella jaarittelevan maita ja mantuja itsestäsi, mutta et anna itsestäsi haastattelijoille kovinkaan paljoa, jos vastaat kysymyksiin vain kyllä, ei ja en tiedä..

Hikoilevat kädet, hakkaava sydän ja värisevä ääni ovat tuttuja juttuja haastattelijoille. Kyse on kuitenkin hakijalle aika merkittävästä asiasta, sillä se lyhyt hetki voi määrittää mitä hakija tekee seuraavat 5 vuotta. Hengitä syvään, kuuntele hyvää musiikkia, puristele stressipalloa, jauha purkkaa (ei haastattelussa!) jos tämä on se keino, millä saat lievitettyä stressiä. Kohtaa haastattelutilanne rohkeasti, vaikka kuinka ujostuttaisi tai hermostuttaisi: luota itseesi ja siihen, että sinä olet juuri se paras hakija. Älä yritä väkisin pakottaa itseäsi olemaan rauhallinen, sillä se saattaa lisätä hermostuneisuutta. Jos sydän tuntuu pomppaavan rinnasta ulos, niin anna sen hakata ja yritä kääntää se mielessäsi positiiviseksi ilmiöksi, joka antaa sinulle lisää energiaa ja tekee sinusta skarpimman.

Palaan vielä viimeisellä tsemppauspostauksella ennen koitoksia! Tänään ehtii siis vielä ainakin toivoa jotain, jos haluaisi vinkkejä/tietoa jonkun tietyn paikkakunnan soveltuvuusosioista :)

Rentouttavaa viikonloppua!

Heidi

 

Muita blogipostauksia

  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Katri

Tehokkaita opiskeluvinkkejä!

Pääsykokeiden luku-urakkaan valmistautuminen on alkanut. Lisäksi moni saattaa kaivata opiskeluvinkkejä myös ihan perusopiskeluarkeen. Tässä postauksessa jaan 5 tehokasta...

Lue lisää
  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Katri

Opiskelijavaihdossa Islannissa

Vietin kevätlukukauden vaihto-oppilaana Pohjois-Islannissa, Akureyrin kaupungissa (20 000 asukasta). Lähdin kuuden kuukauden Erasmus-vaihtoon kotiyliopistostani Turun yliopistosta Akureyrin yliopistoon...

Lue lisää
  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Anni

Mikä ihmeen kandi?

Viime kevään suurin opintosaavutukseni oli kandidaatin tutkielman kirjoittaminen. Ajattelinkin tässä postauksessa kertoa siitä, mikä kanditutkielma on ja kuinka se omalla...

Lue lisää
  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Hilla

Miksi valmennuskurssille?

Tarvitaanko yliopistoon pääsemiseksi valmennuskurssia? Tätä kysymystä moni hakija varmasti pyörittelee ennen valmistautumista pääsykokeisiin. Vastaus pähkinänkuoressa...

Lue lisää
  • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
  • Anni

My week

Heippa! Olen nyt siirtynyt harjoittelussani yläkouluosuuteen. Ajattelin, että viime kertaisen My day:n lisäksi olisi kiva kuvata laajemmin harjoittelun koostumista ja kuinka muut opintojutut...

Lue lisää