VAKAVA-kokeeseen on nyt tasan kuukausi aikaa ja toivottavasti kaikki ovat päässeet lukemisessaan hyvään vauhtiin.  Kun pääsykoemateriaalin artikkeleita ryhtyy lukemaan, onkin hyvä edetä prosessissa askel askeleelta. Seuraavaksi muutama ohje siihen:

 1. Aloita silmäilemällä työn alla olevaa artikkelia: mitä ajatuksia otsikko minussa herättää? Mitä väliotsikot, kuvat ja taulukot kertovat artikkelin sisällöstä? Tämä auttaa sinua orientoitumaan artikkelin sisältöön ja saamaan alustavan kokonaiskuvan artikkelin aiheesta.

  *Vinkkinä: käännä väliotsikot kysymyksiksi, joihin lähdet lukiessasi etsimään kappaleista vastauksia.

 2. Seuraavaksi kannattaa keskittyä artikkeliin kokonaisuutena. Lukiessasi pohdi mikä on kirjoittajan viesti, artikkelin pääsanoma ja mitkä ovat tärkeimmät tutkimustulokset. Näin ymmärrät tekstin tärkeimmät sisällöt ja voit edetä tarkastelemaan artikkelia yksityiskohtaisemmin.

  *Vinkkinä: alleviivaa olennaisin tekstistä ja käytä tässä eri värejä tukena. Esimerkiksi alleviivaa kaikki henkilöt vaaleanpunaisella, käsitteet vihreällä ja vuosiluvut sinisellä.

 3. Tämän jälkeen ota artikkeli yksityiskohtaisempaan käsittelyyn ja työstä sitä muistiinpanoja laatimalla. Muistiinpanomenetelmiä ovat mm. käsitekartat, tiivistelmät, taulukot, aikajanat ja tekstistä itse keksityt kysymykset. Riippuu pitkälti artikkelin sisällöistä millaisia muistiinpanoja kannattaa laatia. Jos teksti sisältää esimerkiksi runsain mitoin vuosilukuja, on niiden haltuun ottamiseksi kenties järkevintä laatia aikajana. Muistiinpanot ovat yhtä lailla opiskelua kuin itse lukeminenkin ja niiden teho perustuu siihen, että joudut pohtimaan ja muokkaamaan tekstin sisältöä useamman kerran päässäsi ennen kuin siirrät sen omin sanoin paperille. Ne myös auttavat sinua hahmottamaan käsitteiden välisiä yhteyksiä ja ymmärtämään tekstin sisältökokonaisuuksia.

  *Vinkkinä: kokeile eri muistiinpanotekniikoita, jotta löydät itsellesi ja kullekin artikkelille sopivimman menetelmän. Ei haittaa vaikka ensimmäinen versio esimerkiksi käsitekartasta leviää käsiin: voit työstää sitä myöhemmin tiiviimpään muotoon kunnes lopulta siinä on todella vain kaikista tärkein sisältö.

 4. Lopuksi kertaa oppimaasi ja testaa osaamisesi. Laita kirja kiinni, vastaa artikkelista laatimiisi kysymyksiin, opeta asia omin sanoin kaverille sekä laadi ulkomuistista artikkeliin pohjautuva käsitekartta tai tiivistelmä (artikkelin otsikoita voi toki käyttää tarvittaessa tukena). Näin huomaat mitkä asiat osaat jo ja millä alueilla sinun on tehtävä lisää töitä, jotta hallitset ne.

  *Vinkkinä: tämä työvaihe saattaa olla parin kanssa mielekkäämpi. Voit esimerkiksi sopia kurssikaverin kanssa, että laaditte harjoituskysymyksiä toisillenne ja vaihdatte ne sitten päittäin. Kaverin kanssa voit myös pelata artikkeleiden käsitteillä Alias-peliä (selität lappuun kirjoitetun käsitteen omin sanoin ja kaveri arvaa mistä on kyse).

Kaikki tämä ahkerointi kantaa lopussa hedelmää, sillä pääsykokeessa pääset näyttämään potentiaalisi. Älä siis luovuta vaikka joskus lukemisen aloittaminen takkuilisikin. Niinä hetkinä kannattaa pohtia minkä takia luku-urakkaan on ryhdytty. Monella tähtäimessä on opiskelupaikka ja unelmien ammatti. Siispä tsemppiä lukemiseen ja muista pitää välillä työskentelyssä taukoja!

Terveisin, Alina

Muita blogipostauksia

 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Katri

Tehokkaita opiskeluvinkkejä!

Pääsykokeiden luku-urakkaan valmistautuminen on alkanut. Lisäksi moni saattaa kaivata opiskeluvinkkejä myös ihan perusopiskeluarkeen. Tässä postauksessa jaan 5 tehokasta...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Katri

Opiskelijavaihdossa Islannissa

Vietin kevätlukukauden vaihto-oppilaana Pohjois-Islannissa, Akureyrin kaupungissa (20 000 asukasta). Lähdin kuuden kuukauden Erasmus-vaihtoon kotiyliopistostani Turun yliopistosta Akureyrin yliopistoon...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Anni

Mikä ihmeen kandi?

Viime kevään suurin opintosaavutukseni oli kandidaatin tutkielman kirjoittaminen. Ajattelinkin tässä postauksessa kertoa siitä, mikä kanditutkielma on ja kuinka se omalla...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Miksi valmennuskurssille?

Tarvitaanko yliopistoon pääsemiseksi valmennuskurssia? Tätä kysymystä moni hakija varmasti pyörittelee ennen valmistautumista pääsykokeisiin. Vastaus pähkinänkuoressa...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Anni

My week

Heippa! Olen nyt siirtynyt harjoittelussani yläkouluosuuteen. Ajattelin, että viime kertaisen My day:n lisäksi olisi kiva kuvata laajemmin harjoittelun koostumista ja kuinka muut opintojutut...

Lue lisää