• Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Alina Jokelainen

VAKAVA-kokeeseen on nyt tasan kuukausi aikaa ja toivottavasti kaikki ovat päässeet lukemisessaan hyvään vauhtiin.  Kun pääsykoemateriaalin artikkeleita ryhtyy lukemaan, onkin hyvä edetä prosessissa askel askeleelta. Seuraavaksi muutama ohje siihen:

 1. Aloita silmäilemällä työn alla olevaa artikkelia: mitä ajatuksia otsikko minussa herättää? Mitä väliotsikot, kuvat ja taulukot kertovat artikkelin sisällöstä? Tämä auttaa sinua orientoitumaan artikkelin sisältöön ja saamaan alustavan kokonaiskuvan artikkelin aiheesta.

  *Vinkkinä: käännä väliotsikot kysymyksiksi, joihin lähdet lukiessasi etsimään kappaleista vastauksia.

 2. Seuraavaksi kannattaa keskittyä artikkeliin kokonaisuutena. Lukiessasi pohdi mikä on kirjoittajan viesti, artikkelin pääsanoma ja mitkä ovat tärkeimmät tutkimustulokset. Näin ymmärrät tekstin tärkeimmät sisällöt ja voit edetä tarkastelemaan artikkelia yksityiskohtaisemmin.

  *Vinkkinä: alleviivaa olennaisin tekstistä ja käytä tässä eri värejä tukena. Esimerkiksi alleviivaa kaikki henkilöt vaaleanpunaisella, käsitteet vihreällä ja vuosiluvut sinisellä.

 3. Tämän jälkeen ota artikkeli yksityiskohtaisempaan käsittelyyn ja työstä sitä muistiinpanoja laatimalla. Muistiinpanomenetelmiä ovat mm. käsitekartat, tiivistelmät, taulukot, aikajanat ja tekstistä itse keksityt kysymykset. Riippuu pitkälti artikkelin sisällöistä millaisia muistiinpanoja kannattaa laatia. Jos teksti sisältää esimerkiksi runsain mitoin vuosilukuja, on niiden haltuun ottamiseksi kenties järkevintä laatia aikajana. Muistiinpanot ovat yhtä lailla opiskelua kuin itse lukeminenkin ja niiden teho perustuu siihen, että joudut pohtimaan ja muokkaamaan tekstin sisältöä useamman kerran päässäsi ennen kuin siirrät sen omin sanoin paperille. Ne myös auttavat sinua hahmottamaan käsitteiden välisiä yhteyksiä ja ymmärtämään tekstin sisältökokonaisuuksia.

  *Vinkkinä: kokeile eri muistiinpanotekniikoita, jotta löydät itsellesi ja kullekin artikkelille sopivimman menetelmän. Ei haittaa vaikka ensimmäinen versio esimerkiksi käsitekartasta leviää käsiin: voit työstää sitä myöhemmin tiiviimpään muotoon kunnes lopulta siinä on todella vain kaikista tärkein sisältö.

 4. Lopuksi kertaa oppimaasi ja testaa osaamisesi. Laita kirja kiinni, vastaa artikkelista laatimiisi kysymyksiin, opeta asia omin sanoin kaverille sekä laadi ulkomuistista artikkeliin pohjautuva käsitekartta tai tiivistelmä (artikkelin otsikoita voi toki käyttää tarvittaessa tukena). Näin huomaat mitkä asiat osaat jo ja millä alueilla sinun on tehtävä lisää töitä, jotta hallitset ne.

  *Vinkkinä: tämä työvaihe saattaa olla parin kanssa mielekkäämpi. Voit esimerkiksi sopia kurssikaverin kanssa, että laaditte harjoituskysymyksiä toisillenne ja vaihdatte ne sitten päittäin. Kaverin kanssa voit myös pelata artikkeleiden käsitteillä Alias-peliä (selität lappuun kirjoitetun käsitteen omin sanoin ja kaveri arvaa mistä on kyse).

Kaikki tämä ahkerointi kantaa lopussa hedelmää, sillä pääsykokeessa pääset näyttämään potentiaalisi. Älä siis luovuta vaikka joskus lukemisen aloittaminen takkuilisikin. Niinä hetkinä kannattaa pohtia minkä takia luku-urakkaan on ryhdytty. Monella tähtäimessä on opiskelupaikka ja unelmien ammatti. Siispä tsemppiä lukemiseen ja muista pitää välillä työskentelyssä taukoja!

Terveisin, Alina

Muita blogipostauksia

 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Anna Niska

Terveisiä vaihtolukukaudelta!

Noin vuosi sitten päätin hakea vaihto-opiskelemaan. Olen aina ollut kiinnostunut matkustelusta, vieraista kielistä ja erilaisiin ihmisiin tutustumisesta, joten pitempi ajanjakso ulkomailla...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Jännittääkö soveltuvuuskoe?

Minua ainakin jännitti. Harkitsin hetken, että en hakisi koko kasvatusalalle haastattelun takia. Kun mietin asiaa pidemmälle tajusin, että muut ovat täysin samassa veneessä:...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Vinkkejä vuoden 2019 VAKAVA matskuun osa 4

Tässä blogitekstissä käyn läpi Vakava-kirjan neljättä artikkelia. Ekologisen sivistyksen kasvatusfilosofisia lähtökohtia (Veli-Matti Värri) Vakavan artikkeleista...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Vinkkejä vuoden 2019 VAKAVA matskuun osa 3

Tässä blogissa käyn läpi vuoden 2019 VAKAVA-matskun kolmatta artikkelia. Kun haet kasvatustieteelliseen koulutukseen, sinun tulee suorittaa haun ensimmäisessä vaiheessa kirjallinen...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Vinkkejä vuoden 2019 VAKAVA-matskuun osa 2

Tässä blogissa käyn läpi vuoden 2019 VAKAVA-matskun toista artikkelia. Kun haet kasvatustieteelliseen koulutukseen, sinun tulee suorittaa haun ensimmäisessä vaiheessa kirjallinen...

Lue lisää