Maaliviiva häämöttää jo näköpiirissä VAKAVA kokeen osalta, sillä siihen on nyt tasan viikko aikaa. Stressi saattaa olla tällä hetkellä lähes sietämätön, mutta kannattaa pitää mielessä, että tehdyn työn määrä ja laatu näkyvät varmasti lopputuloksessa. Jos on tosissaan panostanut lukemiseen, ei koetta ole mitään syytä pelätä: se on tilaisuus näyttää omaa osaamista ja todistaa se, että juuri Sinä olet ansainnut paikkasi kokeen soveltuvuusosiossa.

VAKAVA-kokeen käytännönasioista tulee tässä nyt lyhyt muistilista:

 1. Tarkista oma koepaikkasi 
 2. Mukaan kokeeseen tarvitset lyijykynän ja kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Voit myös ottaa mukaan juomapullon, viivoittimen ja korvatulpat. HUOM! Pyyhekumia ei kokeessa saa käyttää.
 3. Saavu koepaikalle hyvissä ajoin. Kokeeseen pääse osallistumaan vielä puoli tuntia sen alettua, mutta ei kannata jättää kokeessa onnistumista sen varaan. Tähtää siihen, että olet etuajassa paikalla, koska silloin homma ei kaadu esimerkiksi junan myöhästymiseen.
 4. Kokeessa saat kysymysvihkon ja optisen vastauslomakkeen
 5. Vastaa suoraan vastaslomakkeeseen, jotta aikasi ei lopu kokeessa kesken. Jos olet jostain tehtävästä epävarma, laita sen kohdalle kysymysvihkoon merkki ja palaa siihen myöhemmin. Jos takerrut heti alussa liian pitkäksi aikaa vaikeisiin tehtäviin, saatat hätääntyä kun kello tikuttaa eteenpäin.
 6. Koe arvostellaan vain optisen lomakkeen perusteella, joten täytä se siististi. Voit vaihtaa vastauksia kokeen ohjeissa mainitulla tavalla (yleensä mustaamalla alkuperäisen vastauksen). Jos korjaamisen yhteydessä käy usein niin, että vaihdatkin tilalle väärän vastauksen, voit pyytää kokeen valvojalta uuden lomakkeen. Muista kuitenkin, että sen täyttäminen vie aikaa!
 7. Jos kokeessa on mielestäsi joku virhe, voit laittaa siitä myöhemmin palautetta. Kysymysvihkoon tai vastauslomakkeeseen on kuitenkin turhaa raapustella mitään perusteluja, sillä kokeen tarkistaa kone ja kysymysvihkoa ei käydä läpi.
 8. Palaa hankaliin tehtäviin, kun olet saanut helpommat tehtyä. Sen jälkeen tarkista kokeesi! Vastauslomaketta täyttäessä käy helposti niin, että täyttää väärää riviä tai merkitsee vahingossa eri vastauksen kuin oli tarkoitus.
 9. Koe kestää kaksi tuntia ja siitä saa poistua 45 minuuttia sen alkamisen jälkeen.

Vielä ei kannata jännittää koetta liikaa. Viikossa ehtii lukemaan kaikki artikkelit monesti läpi ja tekemään niistä muistiinpanojakin. Tärkeintä olisi kuitenkin tässä vaiheessa arvioida omaa osaamista: missä voisit vielä kehittyä? Mitkä sisällöt jo hallitset ja mihin tulisi vielä panostaa? Tee itsellesi koekysymyksiä, laadi käsitekarttoja ulkomuistista tai selitä asioita kaverille niin saat selkeämmän kuvan omasta oppimisestasi. Nyt on loppukirin paikka,  hyvä sinä!

– Alina

Muita blogipostauksia

 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Katri

Tehokkaita opiskeluvinkkejä!

Pääsykokeiden luku-urakkaan valmistautuminen on alkanut. Lisäksi moni saattaa kaivata opiskeluvinkkejä myös ihan perusopiskeluarkeen. Tässä postauksessa jaan 5 tehokasta...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Katri

Opiskelijavaihdossa Islannissa

Vietin kevätlukukauden vaihto-oppilaana Pohjois-Islannissa, Akureyrin kaupungissa (20 000 asukasta). Lähdin kuuden kuukauden Erasmus-vaihtoon kotiyliopistostani Turun yliopistosta Akureyrin yliopistoon...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Anni

Mikä ihmeen kandi?

Viime kevään suurin opintosaavutukseni oli kandidaatin tutkielman kirjoittaminen. Ajattelinkin tässä postauksessa kertoa siitä, mikä kanditutkielma on ja kuinka se omalla...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Hilla

Miksi valmennuskurssille?

Tarvitaanko yliopistoon pääsemiseksi valmennuskurssia? Tätä kysymystä moni hakija varmasti pyörittelee ennen valmistautumista pääsykokeisiin. Vastaus pähkinänkuoressa...

Lue lisää
 • Kasvatustiede ja opettajankoulutus
 • Anni

My week

Heippa! Olen nyt siirtynyt harjoittelussani yläkouluosuuteen. Ajattelin, että viime kertaisen My day:n lisäksi olisi kiva kuvata laajemmin harjoittelun koostumista ja kuinka muut opintojutut...

Lue lisää