• Arkkitehtikoulutus
  • Maisa

Kevät etenee ja pääsykokeet lähestyvät! Arkkitehtihaun seuraava etappi on piirustus- ja suunnittelukoe kesäkuun alussa. Valmennuskeskus järjestää viikon mittaisen piirustuskurssin juuri ennen kokeita – mikä loistava tilaisuus hioa taitoja osaavassa ja kannustavassa ilmapiirissä ennen koitosta! Tässä postauksessa jaan 5 tärkeintä oppia, jotka sain omalta taannoiselta piirustus- ja suunnittelukurssiltani.

❤ Opin käyttämään aikani järkevästi. Kokeessa aikaa on tehtävästä riippuen yhdestä kolmeen tuntia, ja se menee loppujen lopuksi hirvittävän äkkiä. Ymmärsin kurssilla, että toteutuksen ohella kannattaa jättää aikaa myös luonnostelulle. Koska löysin varmuuden ajankäyttööni, ei kokeessa mennyt minuutteja hukkaan turhan panikoinnin takia.

❤ Kurssilla järjestettiin jokaisen tehtävän jälkeen yhteinen palautetilaisuus, jossa kaikki työt ripustettiin esille ja niistä keskusteltiin yhdessä. Työt pisteytettiin pääsykoetyyliin yhdestä vitoseen ja tehtävä tehtävältä opin, millaiset työt yleensä yltävät parhaille pisteille. Oli hurjan opettavaista nähdä muiden töitä ja kuulla niistä palautetta.

❤ Pääsykoetehtävät saattavat ensisilmäyksellä vaikuttaa vaikeasti ymmärrettäviltä ja korkealentoisilta – mitä ihmettä oikein pitää tehdä, kun tehtävänannossa pyydetään esimerkiksi luomaan tunnelmaa ja jännitettä? Valmennuskurssilla vanhoja tehtävänantoja tulkittiin yhdessä opettajien johdolla ja lopulta meille alkoi valjeta, mitä merkilliset arvosteluperusteet todella tarkoittavat. Oli tärkeää myös ymmärtää arvostelun subjektiivisuus – joskus tietty työ saattaa tietyn arvostelijan silmään näyttää nerokkaalta, kun toinen olisi valmis hylkäämään sen. 

❤ Yksi parhaista asioista valmennuskurssilla oli vertaistuki. Muiden kurssilaisten kanssa sai päivästä toiseen vaihtaa ajatuksia ja kaikki tsemppasivat toisiaan. Myös kurssin tutor osasi pääsykokeet muutama vuosi takaperin läpäisseenä eläytyä jännitykseemme ja antaa täsmävinkkejä kokeeseen valmistautumiseen. Ja kun ensimmäinen pääsykoepäivä viimein koitti, oli ihanaa löytää tuttuja kasvoja aulasta. 

❤ Ehkä tärkein asia, joka piirustus- ja suunnittelukurssilta jäi käteen, oli varmuus. Tiesin jotakuinkin, mitä tuleman pitää, sillä olin viettänyt jo viikon samanlaisten tehtävien äärellä. Sain jännityksen kuriin ja pystyin jopa nauttimaan tehtävistä.

Paljon tsemppiä kaikille kokeeseen tähtääville!

Maisa

Olen 26-vuotias seitsemännen vuoden arkkitehtiopiskelija Aalto-yliopistosta.

Kirjoitan parhaillaan diplomityötäni ja tavoitteenani on valmistua tänä vuonna. Vaikka opintojen päättyminen tuntuu oudolta ja haikealta, odotan innolla ja jännityksellä, mihin tieni seuraavaksi vie! 

Blogissa jaan ajatuksia ja kokemuksia kuluneiden opiskeluvuosien varrelta sekä vinkkejä arkkitehtuurin pääsykokeisiin tähtääville. Toimin myös opettajana Valmennuskeskuksen arkkitehtikursseilla.

Muita blogipostauksia

  • Arkkitehtikoulutus
  • Maisa

Katsaus arkkitehtuurin ennakkotehtäviin

Tässä postauksessa tarkastelen tiivistetysti arkkitehtuurihaun ennakkotehtäviä, jotka julkaistiin viimein eilen! Tehtävänannot voi käydä kurkkaamassa dia.fi –sivustolta. Ennakkotehtävät...

Lue lisää
  • Arkkitehtikoulutus
  • Maisa

Valmennuskurssia valitsemassa

Pääsin aikoinaan sisään arkkitehtuurin laitokselle toisella yrittämällä. Se todella yllätti, sillä olin henkisesti varautunut käyttämään...

Lue lisää
  • Arkkitehtikoulutus
  • Laura

Kandidaatintutkielman prosessi

Syyslukukauden viimeinen luento lopeteltiin juuri, ja samoin kandidaatintyön palautus. Koko syksyn kestänyt prosessi on viimein ohi! Tunnen helpotusta, vaikka kandityön arvosana jonkin verran...

Lue lisää