16.02.2021

Katsaus arkkitehtuurin ennakkotehtäviin

Tässä postauksessa tarkastelen tiivistetysti arkkitehtuurihaun ennakkotehtäviä, jotka julkaistiin viimein eilen! Tehtävänannot voi käydä kurkkaamassa dia.fi –sivustolta.

Ennakkotehtävät on perinteiseen tapaan rakennettu tietyn teeman ympärille. Ne koostuvat pienoismallista ja siitä otetuista valokuvista sekä kahdesta mallin pohjalta toteutetusta piirustuksesta tai maalauksesta. Tänä vuonna päämääränä on suunnitella ja rakentaa pesä harvinaiselle, asutusten läheisyydessä lymyilevälle Outolinnulle. Linnun sanotaan olevan niin arka, ettei sen ulkomuodosta ole tarkkaa havaintoa, mutta pesiä sen sijaan on löydetty. Tehtävien keskiössä onkin pesän ominaisuuksiin ja tilakokemukseen eläytyminen.

Outolinnun pesä tulee rakentaa kotoa löytyvistä kierrätettävistä materiaaleista. Nyt on aika tutkailla, mitä kaikkea materiaalia kotoa löytyy – valinnan varaa on valtavasti! Ennakkotehtävien arviointiperusteissa kiinnitetään huomiota luovuuteen sekä materiaalien monipuoliseen käyttöön. Mahdollisimman monen eri materiaalin yhdistämisen sijaan on hyvä kuitenkin miettiä, kuinka esimerkiksi vain pahvipakkausta leikkelemällä, repimällä ja taittelemalla voi löytää lukemattoman määrän erilaisia muotoja.

Aiemmista vuosista poiketen pienoismallia ei valokuvata pelkästään valmiina, vaan myös tekoprosessia dokumentoidaan. Ennakkotehtävien valokuvaosuus, tehtävä A, koostuu kolmesta kuvasta. Ensimmäisessä tulee näkyä kaikki työssä käytetty materiaali, toisessa otos keskeneräisestä työstä ja kolmannessa valmis pesä. Tehtävissä B ja C pienoismalli esitetään tuttuun tapaan piirtäen tai maalaten annetuista kuvakulmista.

Tämän vuoden ennakkotehtävissä näkyy monia ennakkotehtäville tyypillisiä elementtejä, kuten perspektiivin esittämistä ja tilaan ja tunnelmaan eläytymistä sekä kekseliäisyyttä mittaavaa rakentelua. Tehtävät antavat tilaa myös tulkinnalle ja oman persoonan esiintuomiselle, kun sallittuja rakentelumateriaaleja ei ole tarkasti rajattu esimerkiksi vain muovimukeihin. Tehtävät B ja C tulee toteuttaa piirtäen ja/tai maalaten, mutta niissäkin on varaa valita näistä se itselle sopiva tekniikka sekä esimerkiksi väripaletti

Mielestäni on hyvä, että nykyään ennakkotehtäviä varten ei tarvitse haalia säkeittäin uutta materiaa. On paljon kestävämpi vaihtoehto rakennella jostain, joka kotoa jo löytyy! Kokeile rohkeasti erilaisia materiaaleja, luonnostele piirustus- ja maalaustöitä sekä valmistele töiden kuvauspiste kaikessa rauhassa valmiiksi. Ennakkotehtävät harvoin valmistuvat yhdeltä istumalta ja täysin suoraviivaisesti – on tavallista, ellei jopa suotavaa palata prosessissa välillä taaksepäin tai tehdä jostain tehtävästä useampi eri versio.

Aikaa ennakkotehtävien teolle on runsaasti – maaliskuun loppuun saakka – mutta aloittamista ei kuitenkaan kannata lykätä liiaksi. Tehtävänantojen huolellinen lukeminen on erinomainen tapa päästä vauhtiin. Hurjasti tsemppiä ja työniloa kaikille arkkitehtuurihakuun ryhtyville!

Maisa

Olen 26-vuotias seitsemännen vuoden arkkitehtiopiskelija Aalto-yliopistosta.

Kirjoitan parhaillaan diplomityötäni ja tavoitteenani on valmistua tänä vuonna. Vaikka opintojen päättyminen tuntuu oudolta ja haikealta, odotan innolla ja jännityksellä, mihin tieni seuraavaksi vie!

Blogissa jaan ajatuksia ja kokemuksia kuluneiden opiskeluvuosien varrelta sekä vinkkejä arkkitehtuurin pääsykokeisiin tähtääville. Toimin myös opettajana Valmennuskeskuksen arkkitehtikursseilla.