17.12.2020

Kuinka valmistautua arkkitehtikoulutuksen ennakkotehtäviin?

Tulevan arkkitehtiopiskelijan hakukevään ensimmäinen etappi on ennakkotehtävien teko. Kyseessä on yleensä kolmen tehtävän suuruinen kokonaisuus, joka toteutetaan kotona itsenäisesti ja arvostellaan jatkoon/ei jatkoon –periaatteella. Tehtävät mittaavat perustaitoja, kuten piirustusta, maalausta, rakentelua ja kekseliäisyyttä. Ennakkotehtävät julkaistaan dia.fi -sivustolla 15.2.2021 ja ne tulee palauttaa 31.3.2021 klo 15 mennessä.

Ennakkotehtäviin valmistautuminen oli kutkuttavaa. Toisaalta kauhistutti, kun ei voinut tietää mitä tuleman pitää, mutta toisaalta se toi myös tyyneyttä. Mitään kovin konkreettista ei voi eikä tarvitsekaan kiirehtiä tekemään ennen tehtävien julkaisua. Käytin odotteluajan vanhojen tehtävänantojen selailuun ja lyijykynieni teroitteluun sekä ennen kaikkea lepäämiseen. Takana oli rankka kevät ylioppilaskirjoituksineen ja saamatta jäänyt opiskelupaikka, ja pieni tuumaustauko välivuoden muodossa teki loppujen lopuksi pelkästään hyvää.

Vaikka ennakkotehtävissä, saati myöhemmin keväällä koittavissa piirustus- ja suunnittelukokeissa tarvittavia välineitä ei tarkalleen vielä tiedäkään, kannattaa tarkistaa, että perusvälinearsenaali on jotakuinkin kunnossa. Laadukkaita, erivahvuisia lyijykyniä sekä värikyniä tarvitaan lähes poikkeuksetta joka vuonna. Kannattaa myös hankkia hyvät akvarellivärit, erilaisia siveltimiä ja laadukasta paperia niin maalausta kuin piirustustakin varten. Pääsykoetehtävissä on usein pyydetty käyttämään myös erilaisia huopakyniä, ja myös niiden käyttöön voi halutessaan tutustua. Tärkeintä on ehtiä tutustua välineisiin rauhassa. Jos tehtävänannoissa esitelläänkin jokin täysin uusi tekniikka tai väline, on tarvittaviin hankintoihin onneksi vielä runsaasti aikaa myös tehtävien julkaisun jälkeen.

Muistan vallanneeni ennakkotehtävätehtaalleni alueen keittiönpöytämme päädystä, mikä ei jälkikäteen ollut ehkä kaikkein mielekkäin ratkaisu. Välineet ja paperit olivat jatkuvasti tiellä ja odotin kauhulla sitä aamua, kun isäni kahvikuppi kaatuu vahingossa piirustusten päälle. Siispä neuvoni tulevalle hakijalle on: etsi tehtävien teolle kotoa jokin mahdollisimman viihtyisä ja rauhallinen paikka.  Voi tietenkin olla, että syrjäisen lukunurkan sijaan tuo paikka on nimenomaan keittiönpöytä. Pääasia, että työskentely-ympäristö on mielekäs. On myös hyvä pystyä siivomaan tehtävät tarvittaessa pois näkyvistä – tauot ovat avain tehokkaaseen työskentelyyn.

Viime keväänä ennakkotehtävät palautettiin Opintopolun kautta ensimmäistä kertaa täysin sähköisesti pdf-muodossa. Töiden taltioiminen onkin nykyään olennainen osa hakua. Kannattaa etukäteen tutkia, missä ja miten voit skannata valmiit tehtävät ja millaisella kameralla mahdollisen pienoismallin kuvaaminen onnistuu parhaiten.

Ennakkotehtävissä vaadittavia tekniikoita voi tarvittaessa hakeutua harjoittelemaan Valmennuskeskuksen ennakkotehtäväkurssille. Kurssi sijoittuu viidelle viikonlopulle helmi-maaliskuulle ja siellä tehdään vuoden ennakkotehtäviä simuloivia harjoituksia. Varsinaisia ennakkotehtäviä ei kurssilla toteuteta, vaan ne laatii jokainen kotona itsenäisesti. Sen sijaan kurssilta saa arvokkaita vinkkejä tehtävänantojen tulkintaan, välineiden ja materiaalien kekseliääseen käyttöön sekä esimerkiksi pienoismallin kuvaamiseen.

Pääset tutustumaan ennakkotehtäväkurssiin tarkemmin tästä!

Maisa

Olen 26-vuotias seitsemännen vuoden arkkitehtiopiskelija Aalto-yliopistosta.

Kirjoitan parhaillaan diplomityötäni ja tavoitteenani on valmistua tänä vuonna. Vaikka opintojen päättyminen tuntuu oudolta ja haikealta, odotan innolla ja jännityksellä, mihin tieni seuraavaksi vie!

Blogissa jaan ajatuksia ja kokemuksia kuluneiden opiskeluvuosien varrelta sekä vinkkejä arkkitehtuurin pääsykokeisiin tähtääville. Toimin myös opettajana Valmennuskeskuksen arkkitehtikursseilla.