AMK sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoala  •  16.05.2021

Miten voin onnistua valintakokeessa?

Ihanaa alkavaa kesää kaikille 😊 Kohta suurimmalla osalla loppuu koulu ja kesäloma alkaa. Mitä aiot tehdä kesälomallasi? Vai oletko kenties töissä? Toivottavasti pääset silti nauttimaan hyvistä ilmoista ja kesän lämmöstä.

Ajattelin tänään kertoa teille siitä, kuinka onnistua valintakokeessa ja päästä sisään korkeakouluun. Kerroinkin aiemmin omasta pääsykoekeväästäni ja siitä, millainen se oli itseni mielestä. Kävin kaksi kertaa pääsykokeissa ja opin ensimmäisen kerran jälkeen sen, mitä tein väärin ja miten pystyin korjaamaan virheeni toisella kierroksella, jotta lopulta saisin odottamaani koulupaikan.

Ehkä suurin asia mitä pääsykokeissa tulee esille, on stressin hallinta ja paineensietokyky. Koe on todella intensiivinen ja lyhyt aika näyttää omat taidot ja osaaminen. Tämän takia onkin tärkeää, että esimerkiksi matikan laskukaavat yms. ovat sinulla hallussa (jos haet alalle, jossa on matikan osuus).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suosittelen vielä ennen koetta kokeilemaan tekemään esimerkiksi joitain matikan perustehtäviä ja ottaa aikaa siitä, kuinka kauan niihin menee tai ottaa tavoitteeksi vaikka 20 tehtävää tunnissa, imitoiden koetta ja katsoa onnistuuko tehtävien teko samalla kun kello tikittää. Älä myöskään katso liikaa kelloa, sillä se voi lisätä omaa stressiäsi ja painetta kokeessa. Pyri katsomaan kelloa, vaikka muutaman tehtävän välein ja keskity aina tehtävän aikana vain tehtävään, äläkä siihen, että nyt minulta loppuu aika.

Jokaisen osion välissä on hetki aikaa hengähtää ja esimerkiksi käydä vessassa. Pidä esimerkiksi minuutin tauko jokaisen osion välissä ja juo vaikka vettä (eväät ovat sallittu). Koeta hengitellä rauhassa ja sitten jatkaa koetta.

Kokeessa on tärkeää muistaa jokaisessa osiossa, että jos jotain tehtävää ei osaa heti, siirtyy seuraavaan tehtävään ja palaa myöhemmin siihen tehtävään, joka oli haasteellinen, jos jää aikaa. Tein itse ensimmäisellä kerralla sen virheen, että jäin pidemmäksi aikaa miettimään tehtäviä ja siksi minulta loppui aika kesken. Älä huoli, jos joku tehtävä jää kesken, sillä kokonaispistemäärä ratkaisee. Tärkeämpää on, että pääset tekemään mahdollisimman monta tehtävää, kuin se, että jumitat heti ensimmäisessä tehtävässä ja sitten lopuille tehtäville ei jää aikaa.

Älä myöskään ala panikoimaan, jos tehtävä/osio tuntuu heti alussa vaikealta. Muista rauhoittua ja katsoa tehtävä, vaikka kokonaan ensin läpi. Jos tuntuu, että osio on vieläkin liian haasteellinen, niin voit arvata (jos ei tule miinuspisteitä väärästä, muuten en suosittele arvaamaan). Kuten jo aiemmin sanoin, kokonaispistemäärä ratkaisee, joten jos joku osio menee huonommin, se ei haittaa. Voit saada esimerkiksi englannista täydet ja matikasta vähemmän ja silti päästä kouluun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokeessa muista tarkistaa tehtäväsi, jos sinulla jää aikaa. Katso, että olet vastannut niihin, mihin olet osannut, etkä ole jättänyt vahingossa tehtäviä välistä. Itselläni oli valintakokeessa esimerkiksi matikan osiossa aikaa tarkistaa tehtävät vielä kokonaan uudelleen ja laskea ne vielä uusiksi, jonka lopulta tein. Paineen alla voi tulla huomiotta virheitä, joten on hyvä vielä varmistaa, että olet tehnyt kaiken oikein.

Kokeen jälkeen muista, että olet tehnyt sen verran, mitä olet voinut. Älä jää murehtimaan tehtäviä ja odota rauhassa tuloksia. Tulokset tulevat kesällä opintopolkuun. Onnea ja menestystä kaikille valintakokeisiin ja toivottavasti pääset unelmiesi kouluun. Jään kesälomalle ja kirjoitan taas syksyllä. Ihanaa kesää kaikille!

 

Milja N.

Milja N

Moikka! Oon ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelija Laureassa. Ajatuksena mulla on suuntautua lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn. Tykkään paljon viettää aikaa ystävien parissa ja tehdä erilaisia käsitöitä.