AMK sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoala  •  16.02.2021

Lukuvinkit valintakokeeseen

Moi! Miten teillä kaikilla on sujunut helmikuu? Toivottavasti hyvin! Itselläni kevätlukukausi on lähtenyt vauhdilla liikenteeseen.

Muistan, kun hain opiskelemaan ammattikorkeakouluun viime vuonna ja aloitin lukemaan pääsykokeisiin helmikuussa. Ajattelin, että tänään kertoisin teille siitä, millaista se oli minulle lukea valintakoetta varten ja mitkä oppimiskeinot toimivat minulle, jotka voisivat toimia ehkä myös teille lukijoille!

Aloitin viime vuoden helmikuussa valintakokeeseen lukemisen ja samalla aloitin uuden osa-aikaisen työn. Koin, että osa-aikainen työ on minulle paras vaihtoehto, jotta pystyn keskittymään lukemiseen parhaani mukaan. Työni alkoivat aina klo 12 aikaan, joten hyödynsin joka arkiaamuni valintakokeisiin lukemiseen. Joskus myös luin viikonloppuisin, mutta muistin aina silti pitää vähintään yhden päivän viikossa vapaata. Joten ensimmäisenä vinkkinä voisin sanoa, että muista pitää taukoja ja lepopäivä, jotta jaksat taas lukea myöhemmin lisää. Laita vaikka kelloon ajastin lukiessasi, jos tuntuu, ettet muista taukoja.

Kävin itse Valmennuskeskuksen amk valintakokeeseen preppaavan kurssin, joka alkoi helmikuussa ja koin sen erittäin hyödylliseksi. Omista lukioajoistani alkoi olla jo sen verran monta vuotta, että esimerkiksi perus matikantaidot alkoivat olla unohtumassa. Valmennuskeskuksen kurssilla sain paljon lisätietoa ja opin paljon uutta valintakokeita varten ja henkilökohtaisesti en varmaan olisi pärjännyt yhtä hyvin kuin pärjäsin, ilman sitä kurssia.

Vaikka kävin preppaavan kurssin, ei se silti automaattisesti tarkoittanut, että osaisin valintakokeessa kaiken täydellisesti. Itseopiskelu on jopa vielä tärkeämpi osuus kuin pelkät ohjatut oppitunnit. Itse käytin melkein joka aamu itsenäiseen opiskeluun aikaa ja tein samoja tehtäviä uudelleen useampaan kertaan, jotta varmasti oppisin esimerkiksi matikan kaavat ja parhaimmat laskutavat.

Itsenäistä opiskelua tein myös muulloin kuin vain aamuisin ja tehtäviä pänttäämällä. Luin paljon englannin kielisiä tekstejä ja katsoin ohjelmia englanniksi ilman tekstitystä englannin kielen osuutta varten, luin paljon hesaria äidinkieliosuutta varten, sekä tein loogisia testejä päätöksentekotaidon osuutta varten. Opin sen, että jatkuva opiskelu ja vaikka vain yhden pienen hesariartikkelin lukeminen edisti huomattavasti taitojani valintakoetta varten. Joten toinen vinkki: Muista ylläpitää opiskelurutiini ja jatkuvasti tee lisää tehtäviä ja lue erilaisia tekstejä!

Mutta mitä sitten, jos kaikki tämä tuntuu liian haasteelliselta? Mitä jos et jaksa aktiivisesti lukea hesaria tai harjoitella vaikka englannin sanastoa? Mitä jos itsesi kohdalla pänttääminen ei suju ja edisty? Kolmantena vinkkinä voisin antaa, että tee listoja ja pidä selkeää oppimispäiväkirjaa. Kirjoita vaikka mitä luet tänään, kuinka kauan, ja vaikka jokaisesta tunnista mitä olet lukenut, pidä tukkimiehen kirjanpitoa. Itse koin tukkimiehen kirjanpidon kaikista tunneista mitä luin, hyödyllisenä. Se sai minut motivoituneeksi, kun itse näin oman oppimisprosessini.

Valintakokeeseen lukeminen voi olla raskasta. Se vaatii pitkäjänteisyyttä ja omaa halua päästä opiskelemaan itselle sopivaa alaa. Tässä vielä tiivistettynä se, mitä kannattaa lukiessa valintakokeeseen muistaa:

1.       Pidä taukoja. Ne auttavat jaksamaan opiskeluarjessa ja pitävät mielen virkeänä.

2.       Muista opiskelurutiini. Kehitä omia taitojasi jatkuvasti ja tee erilaisia tehtäviä.

3.       Pidä kirjaa omasta oppimisesta. Tee listoja, pidä kirjaa siitä, kuinka paljon olet lukenut ja mitä, sekä suunnittele omaa lukemista tuleville päiville.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat ja kivaa lukemista tulevaa valintakoetta varten!

Milja N.

Milja N

Moikka! Oon ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelija Laureassa. Ajatuksena mulla on suuntautua lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn. Tykkään paljon viettää aikaa ystävien parissa ja tehdä erilaisia käsitöitä.