AMK sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoala  •  13.11.2020

Hyppää mukaan sosionomiopiskelijan arkeen! Osa 1

Korkeakoulun aloittaminen on ollut hektistä! Olin tosi innoissani, kun vihdoin opiskelupaikka lopulta osui kohdalleni. Kuitenkin korkeakoulussa on paljon enemmän tehtävää ja vastuuta, kuin oletin. Ei kuitenkaan kannata pelästyä! Minulle opiskelun aloitus on ollut todella mielenkiintoista. Olemme päässeet luokkaryhmäni kanssa tekemään jo paljon, vaikka opiskelua onkin takana vasta noin 3 kuukautta. Kerron tässä blogissa enemmän mitä itse opiskelu sisältää ja seuraavaksi kirjoitan enemmän siitä mitä vapaa-ajan tekemistä opiskelun ohella yleensä on.

Alkuviikot olivat rankkoja ja sisälsivät paljon infoa. Ensimmäiset päivät olivat jännittäviä, koska en tiennyt vielä mitään mistään. Kuitenkin ensimmäisten päivien ja viikkojen jälkeen arki alkoi pyörimään mukavasti eteenpäin. Meillä tulikin heti muistaakseni kolmantena koulupäivänä jo ensimmäinen tehtävä ja siitä viikon päästä sen deadline. Korkeakoulu siis todellakin eroaa lukioajoista paljon.

Näinä muutamina kuukausina on ollut jo useampi tehtävä ja muutama suurempi projekti. Nyt muistutan teitä lukijoita, että tosiaan opetus voi vaihdella koulujen sisällä ja kaikilla ei ole täysin sama kuin minulla! Olemme tehneet projekteja esimerkiksi fysioterapiaopiskelijoiden kanssa ja olemme olleet yhteistyössä esimerkiksi hyvinvointijärjestöjen kanssa.

Olemme tehneet myös jo useamman kirjoitelman, esimerkiksi esseitä ja raportteja. Niiden pituus oli minulle suuri shokki. Se, että pitää kirjoittaa noin 7-10 sivua tekstiä tuntui alussa hirvittävältä! Onneksi kuitenkin tekstimäärään tottuu nopeasti!

Alussa tosiaan oli melkein joka päivä koulua ja pitkiä päiviä. Kuitenkin eteenpäin mentäessä koulussa käyminen vähenee ja itsenäinen työskentely kasvaa. Koulussa käyn tällä hetkellä noin 2-4 kertaa viikossa n. 2-7h kerralla. Luennot alkavat aikaisintaan kello 9 ja loppuvat viimeistään klo 16. Luennot kestävät 2-3h ja päivässä voikin siis olla vain kaksi luentoa. Jotkut päivät kuitenkin sisältävät vain yhden opintojakson sisältöä, jolloin päivä on kokonaisuudessaan vain yhtä opintojaksoa.

Korkeakouluopinnot eroavat lukiosta myös sillä, että lukujärjestys ei ole joka viikko sama. Se vaihtuu joka viikko ja osa opinnoista alkaa vasta esimerkiksi lokakuun alussa ja osa jo elokuussa. Lukujärjestystä siis pitää seurata joka viikko aktiivisesti.

Itsenäinen työskentely, niin kuin jo aiemmin sanoin, kasvaa korkeakoulussa. Olet itse vastuussa omista deadlineista ja tehtävistäsi, eikä sinulle muistuteta jatkuvasti, että muistakaa tehdä tämä ja tämä. Omien tehtävien tekeminen ajanhallinta onkin alussa haastavaa. Ajan löytäminen tehtäville ja ryhmätöille, samalle pitäen kiinni omasta elämästä ja menoista on ajoittain vaikeaa. Vinkkinä voisinkin antaa, että muistaa pysyä perässä omista tehtävistä, niin paniikkia ei tule! Voisinkin kirjoittaa vinkeistä blogin aloittavalle korkeakouluopiskelijalle!

Korkeakoulussa myös luetaan paljon, vaikka ehkä niin voisikin jo olettaa. Olen lukenut välivuosinani ehkä noin 5 kirjaa yhteensä. Nyt opiskeluaikana luin 6 kirjaa kuukauden sisällä! Eli niin kuin jo mainitsin, korkeakoulu ei ole kuin lukio. 4 näistä kirjoista tosin on tenttikirjoja, josta pääsemmekin aiheeseen tentit.

Tentit poikkeavat huomattavasti lukion kokeista. Tenteissä on aikaa 3h ja kokeessa ei ole yksittäisiä tarkkoja kysymyksiä, vaan pitää osata ymmärtää kokonaisuus. Kirjasta esimerkiksi saattaa olla vain yksi kysymys. Tällöin ei auta, että opettelee asiat ulkoa, ellei halua muistaa kirjaa kokonaan! Joten kirjan ymmärtäminen ja sen soveltaminen on tärkeää opiskelussa.

Tässä oli tiivistelmä opiskelusta ja siitä, mitä se voi suurin piirtein sisältää. Toivottavasti se auttaa teitä lukijat selkeyttämään edes vähän sitä, mitä opiskelu korkeakoulussa voi olla! Kivaa tulevan talven alkua teille kaikille!

 

Milja N.

Milja N

Moikka! Oon ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelija Laureassa. Ajatuksena mulla on suuntautua lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn. Tykkään paljon viettää aikaa ystävien parissa ja tehdä erilaisia käsitöitä.