AMK sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoala  •  01.11.2020

Sinustako fysioterapeutti?

”Fysioterapia”, koulutus, johon on aina riittänyt hakijoita ihan liiaksikin ja ammattinimike, jota näin 2020-luvulla voisi jopa kutsua mediaseksikkääksi. Kyseisen ammattinimikkeen kuulijoille tulee monesti mieleen hieronta, tai urheilu ja urheilijoiden parissa työskentely, mutta fysioterapia kokonaisuudessaan on kuitenkin valtavasti laajempi käsite. Fysioterapeutin työ ei siis missään nimessä perustu pelkästään urheilijoiden kanssa toimimiseen tai asiakkaiden hieromiseen, vaikka se myös näitä sisältää riippuen siitä mihin erikoistut.

Fysioterapeuttina voit, tai paremmin sanottuna, pääset toimimaan laajalti eri ihmisryhmien kanssa riippuen työpaikasta ja myöhemmin opintojesi jälkeen voit vielä syventyä haluamaasi alaan erikoistumalla siihen jatko-opinnoilla.

Työnkuvasi voi olla kuntouttavaa, tai ehkäisevää ja fysioterapeuttinen ohjaus voi tapahtua niin ryhmän, tai ihan vain kahden kesken. Voit siis ohjata iäkkään rouvan toimintakyvyn ylläpitoa, kehittää huippu-urheilijan suorituskykyä hänen lajissaan, tai jopa auttaa lemmikkieläintä kuntoutumaan. Fysioterapeuttikoulutus kestää keskimäärin sen 3,5 vuotta ja on todella laaja.

Opinnoissa käydään läpi toiminnallista anatomiaa, fysiologiaa ja fyysistä harjoittelua, sekä tietenkin myös asiakkaiden parissa työskentelyä ja siihen liittyviä taitoja. Jos siis ihmiskehon fyysisen puolen ymmärtäminen, sekä asiakkaiden avustus, ohjaus ja kuntoutus on lähellä sydäntä, niin tämä ala on varmasti sinulle oikea.

Mistäs se ajatus sitten lähti?

Henkilökohtaisesti kiinnostukseni alaa kohtaan heräsi oman ns. urheilutaustani takia. Olin käynyt kuntosalilla jo joitain vuosia ennen alalle hakemista ja siellä itsenäisesti harrastellut voimannostoa. Pariin otteeseen pääsin myös ohjaamaan kaveriani saliharjoittelun ensiaskelilla ja toisen avustamisesta päädyin tuntemaan myös itse tietynlaista mielihyvää, kun huomasin hänen kehityksensä. Huomasin janoavani kuitenkin laajempaa tietämystä ihmisen anatomiasta ja biomekaniikasta, eli kehon tuottamista voimista ja liikkeistä ja siitä se ajatus sitten juolahti päähäni fysioterapeutiksi lukemisesta.

Mielenkiintoisinta mielestäni opinnoissani tähän mennessä on varmasti ollut toiminnallisen anatomian opiskelu ja sen ymmärtäminen, että kuinka monimutkainen ihmiskeho oikeasti loppujen lopuksi on. Oppiminen tästä aiheesta ei myöskään todennäköisesti tule ikinä loppumaan, sillä jatkuvasti saadaan uutta tutkimustietoa ja vanhaa taas kumotaan.

Työharjoitteluun, tai käytännön parissa työskentelyyn en ole vielä pahemmin päässyt, mutta sitä tässä odotankin kuin kuuta nousevaa. Syvennyn käytännön tekemiseen sitten vielä tarkemmin tulevissa blogikirjoituksissani, joten jää siis ihmeessä seuraamaan matkaani ”fyssariksi”, ”jumppariksi”, tai ”terapeutiksi”, miksi ikinä sitä haluatkin sitten kutsua, sillä rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Ei saa lannistua

Vaikka alalle on suhteellisen vaikea päästä muihin koulutuksiin verrattuna, niin uskon kuitenkin siihen, että tarpeeksi kun johonkin asiaan jaksaa panostaa, niin sen tulee myös melkein aina saavuttamaan.

Tästä tuleekin mieleeni luokkatoverini pitkä ja raskas tie päästä opiskelemaan fysioterapiaa, kun vasta seitsemännellä yrityksellä hän pääsi pääsykokeesta läpi. Tapasimme toisemme jo ennen opintojen alkua valmennuskeskuksen AMK-valmennuskurssilla, joka helpotti meitä molempia pääsykokeeseen opiskelussa suunnattomasti ja jonka jälkeen kaverinikin vihdoin pääsi kuin pääsikin opiskelemaan haluamaansa alaa.

Tarinan opetus on siis se, että kannattaa aina jaksaa vain yrittää, vaikka epäonnistumisia tulisikin. Jos ulkopuolinen avustus ja ohjaus kiinnostaa pääsykokeeseen valmistautumisessa, niin suosittelen lämpimästi valmennuskeskuksen kursseja avuksi. Meitä kahta se ainakin auttoi valtavasti!

Juho

25-vuotias fysioterapian opiskelija Turusta. Vapaa-aikani kuluu kuntosalilla voimannoston merkeissä, sekä kaverien kanssa aikaa viettäen. Tulevaisuudessa toivon pääseväni kilpailemaan voimannostossa ja työllistämään itseni fysioterapeuttina.